Menu

Nové podmínky Googlu

Nové podmínky Googlu

Datová chobotnice, nebo sen uživatelů? Google spojuje všechna uživatelská data do jednoho superprofilu. A uživatelům nezbývá než souhlasit…
 PETR KRATOCHVÍL   

O CO JDE

Od 1. března zavádí Google pro všechny své služby jednotná pravidla soukromí uživatelů, která umožňují volný přenos informací mezi jednotlivými službami.

Na jaře letošního roku udělal Google to, před čím ochránci soukromí varovali už dávno: pod záminkou sjednocení pravidel u několika desítek svých služeb „posvětil“ přenos informací mezi nimi. V praxi to znamená, že si Google může vytvořit váš osobní profil, do kterého bude ukládat o vás získané informace například ze služeb Google Mail, Google+, YouTube nebo Picasa. Uživatelé tak stojí před těžkou volbou - buď se musí vzdát kvalitních (bezplatných) služeb Googlu, nebo podstatně omezit své soukromí. Přístup Googlu už kritizoval například francouzský úřad na ochranu osobních údajů nebo několik amerických kongresmanů.
Na Google blogu nedávno vysvětlila Alma Whittenová (vedoucí sekce ochrany osobních údajů), co internetový gigant plánuje udělat se všemi nashromážděnými uživatelskými daty: „Díky nim můžeme zlepšit vyhledávání a například zjistit, co přesně chcete hledat, když zadáte pojmy jako například „apple, jaguar nebo pink“.
My se k novým pravidlům stavíme poněkud rezervovaněji. V každém případě chválíme skutečnost, že se pravidla pro jednotlivé služby staly transparentnějšími a srozumitelnějšími i pro laiky. Na straně druhé se nám nelíbí možnost vytvoření jediného profilu, stejně jako některé pasáže ve „smlouvě“:

Naším cílem je poskytovat služby způsobem, který informace ochrání před náhodným či záměrným zničením. Vzhledem k této skutečnosti je možné, že poté, co své informace z našich služeb smažete, jejich reziduální kopie ihned nesmažeme z našich aktivních serverů a informace neodebereme z našich záložních systémů.
ZDROJ: GOOGLE, ZÁSADY OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ

Náš tip: Sledujte, co se na všem účtu děje pomocí nástroje „Aktivita účtu“. Díky němu se dozvíte, například kolik e-mailů jste odeslali a obdrželi, jak často a co jste na Googlu vyhledávali nebo jak často byla zhlédnuta vaše videa na YouTube. Tyto údaje si můžete také dát zaslat e-mailem.

JAK SI MŮŽETE PROHLÉDNOUT SVŮJ PROFIL?
Pomocí Google nástroje Aktivita účtu si můžete prohlédnout, jaké údaje jsou o vás v databázích Googlu uloženy. Pomocí služby s názvem „Osvobození dat“ si navíc můžete zazálohovat data (fotografie, kontakty, příspěvky) z jednotlivých služeb.
Krok 1
Aktivita účtu
Nejprve se přihlaste k „Aktivitě účtu“ například na adrese https://www.google.com/ settings/activity/signup/?hl=cs. Zde v sekci Přehled účtu najdete i nastavení zabezpečení a ochrany osobních údajů.
Krok 2
Osvobození dat
Služba „Osvobození dat“ vám umožní zazálohovat si důležité údaje z vybrané služby Googlu. Stačí jen kliknout na tlačítko »Stáhněte si svá data«.