Menu

Mazání dat na Facebooku a Googlu

Mazání dat na Facebooku a Googlu

Data o uživatelích mohou mít ve světě informačních technologií cenu zlata. V tomto článku vám proto povíme jak minimalizovat rizika zneužití vašich osobních údajů v rámci sociální sítě Facebook a služeb Google.
    JORG GEIGER, PATRIK KHUDHUR  

Politika ochrany osobních údajů je na Facebooku, zdá se, stále otevřenější. V roce 2008 firma umožnila přístup k profilovým datům nejen „přátelům“, ale také „přátelům přátel“. O dva roky později přišla s funkcí „Vyhledávač přátel“, která se doslova prohrabávala osobními daty uživatelů ve snaze najít v jejich kontaktech jedince, kteří ještě nemají účet na Facebooku. A to ani nezmiňujeme další příklady zásahů do soukromí, jako je rozpoznávání obličejů na fotografiích nebo sdílení údajů o uživatelích s inzertními firmami.
Google na tom v tomto ohledu není o moc lépe. Kromě vyhledávače nabízí společnost řadu služeb s přidanou hodnotou (Google Mail, YouTube, Google+, Google Maps, Google Play apod.), přičemž v březnu 2012 je provázala a umožnila, aby si navzájem automaticky vyměňovaly uživatelské údaje. Hlavní porce zodpovědnosti za ochranu citlivých dat tedy leží na našich bedrech. V tomto článku vám povíme, jak zobrazit data sesbíraná Facebookem i Googlem a jak přímo deaktivovat jednotlivé služby. Nakonec zájemcům ukážeme také to, jak zcela smazat své účty u obou internetových gigantů.

FACEBOOK

Ohromná sociální síť ukládá spoustu dat o vás i o vašich přátelích. Co se s těmito daty děje dál, to však většinou netušíme. Zastavme proto tuhle sběratelskou mánii.

1  PODÍVEJTE SE NA ULOŽENÁ DATA  Chcete-li se podívat, jaké údaje si o vás Facebook uložil, můžete si je stáhnout. Pokud jste přihlášeni, klikněte na malou šipku v pravém horním rohu obrazovky a vyberte »Nastavení účtu«. Dostanete se do podkategorie »Obecné«, kde zcela dole stojí »Stáhněte si soubor se svými daty z Facebooku«. Vyberte tuto možnost a postupujte podle pokynů. Po dokončení stahování vám Facebook pošle upozornění s odkazem prostřednictvím e-mailu. To, co dostanete, činí zhruba čtvrtinu údajů, které o vás Facebook sesbíral. Kompletní datový záznam je třeba si vyžádat právní cestou.
2  DEAKTIVUJTE ROZPOZNÁVÁNÍ OBLIČEJE  Otravnou funkcí, pomocí níž si Facebook rozšiřuje svou sbírku dat, je rozpoznávání obličeje na fotografiích. Pokud vás někdo z přátel označil na fotografii, dokáže vás tak Facebook automaticky identifikovat také na dalších obrazových záznamech. Abyste tomu zabránili, klikněte opět na šipku v pravém horním rohu, tentokrát však vyberte »Nastavení soukromí« a pod volbou »Timeline a označování« se podívejte úplně dolů, kde je položka »Kdo může vidět návrhy na označení při nahrávání fotek, na nichž je osoba, která vypadá jako vy?« – zde zvolte »Nikdo«.
3  SMAŽTE HESLA A KONTAKTY  Na adrese http://www.facebook.com/find-friends je k dispozici vyhledávač přátel, který umožňuje najít v ostatních službách kontakty, které již jsou na Facebooku, ale ještě nejsou vašimi přáteli. Abyste však vyhledávač mohli použít, musíte Facebooku sdělit svá hesla do oněch dalších služeb, ať už jde o Skype, Gmail, e-mail na Seznamu, nebo třeba ICQ. Proto se této funkci snažte vyhnout za každou cenu. Pokud jste ji již použili, můžete uložené údaje smazat na adrese http://www.facebook.com/contact_importer/remove_uploads.php kliknutím na »Odebrat«.
4  DEAKTIVUJTE ÚČET  Pokud si chcete od Facebooku na chvíli odpočinout, můžete tak učinit prostřednictvím deaktivace účtu, kterou naleznete pod »Nastavení účtu / Zabezpečení / Deaktivujte svůj účet«. Tímto způsobem svůj účet nesmažete a lze jej kdykoli obnovit. Pro opětovnou aktivaci se stačí jednoduše přihlásit na svůj účet.
5  SMAŽTE ÚČET  Klikněte na šipku vpravo nahoře a zvolte »Nápověda«. Do vyhledávacího boxu zadejte „účet trvale odstranit“. Objeví se položka »Jak mohu svůj účet trvale odstranit?«. Klikněte na ni a ve druhém odstavci na konci klikněte na text »vyplňte tento formulář.«. Poté vyberte »Odstranit účet«, zadejte heslo a vyplňte Captcha boxík. Pokud se během příštích 14 dnů nepřihlásíte, bude váš účet nadobro smazán, v opačném případě rušíte svůj příkaz ke smazání a můžete Facebook využívat i nadále. V případě trvalého odstranění firma uchovává vaše data na svých serverech po další tři měsíce, následně je maže.

GOOGLE

60 různých služeb Googlu o vás sbírá všemožné informace. Naštěstí stále můžete tyto údaje zobrazit na selektivní bázi a permanentně je odstranit.

1  AKTIVUJTE GOOGLE DASHBOARD  Služba Dashboard slouží k zobrazování a správě informací uložených ve vašem účtu Google. Do prohlížeče zadejte adresu http://www.google.com/dashboard a přihlaste se na svůj uživatelský účet Google (pokud jej nemáte, můžete si jej vytvořit). Nyní máte k dispozici přístup ke spoustě zajímavých informací, neboť Dashboard vám umožní zobrazit všechny zaznamenané údaje, od vašich textů v Google Docs až po zařízení, pomocí nichž si stahujete aplikace z obchodu Google Play. Na adrese http://www.google.com/settings/activity se navíc můžete přihlásit k odběru pravidelných měsíčních statistik prostřednictvím e-mailu.
2  SMAŽTE VYHLEDÁVACÍ DATA  Chcete-li smazat své uložené vyhledávací dotazy, musíte být přihlášeni ve službě Dashboard (viz bod 1). Zde vyhledejte kategorii »Web history« a klikněte na položku »Remove items or clear Web History«. Google vám nyní ukáže všechny uložené dotazy, které smažete kliknutím na tlačítko »Remove all Web History«. Abyste zabránili dalšímu ukládání vyhledávacích dat, klikněte poté na tlačítko »Pause«.
3  DEAKTIVUJTE PERSONALIZOVANÉ REKLAMY  Společnost zaznamenává vaše chování a zvyky při surfování, aby vám přinesla reklamy, které odpovídají vašim zájmům. Pokud nechcete, aby tak činila, zadejte do prohlížeče adresu google.com/intl/en/ policies/privacy/tools a klikněte na kategorii »Ads Preferences Manager«. Klikněte na položku »Opt out« a na obrazovce, která se objeví, potvrďte kliknutím na tlačítko »Opt out«.
4  DEAKTIVUJTE ZÁZNAMY GOOGLU  Google je mnohem víc než jen pouhý vyhledávač. Pokud jste zastavili ukládání vyhledávacích dotazů (viz bod 2), můžete deaktivovat také zaznamenávání informací u dalších služeb. Například na stránce google.com/ intl/en/policies/privacy/tools si po kliknutí na položku »Google Analytics Opt-out Browser Add-on« můžete stáhnout plug-in do prohlížeče, který vám umožní specificky určovat, které informace si o vás smí Google při surfování ukládat.
5  SMAŽTE ÚČET GOOGLE  Jestliže chcete radikálnější řešení, můžete si rovnou celý účet smazat. Pokud jde o Google+, můžete tak učinit následovně: Přihlaste se na svůj účet a v pravém horním rohu klikněte na ozubené kolečko. Klikněte na »Google+ settings« a »Account overview« a vyberte položku »Delete profile and remove associated social features«. Nyní si můžete vybrat, zda chcete smazat pouze profil na Google+, nebo vám jde o odstranění celého účtu Google. Pokud nemáte profil na Google+, zadejte do prohlížeče adresu accounts.google.com/Login a přihlaste se na svůj účet Google. Zde klikněte na »Close entire account and delete all services and info associated with it« a potvrďte na následující stránce.