Menu

Google přidává tlačítko „To se mi líbí“

30.03.2011 20:00 | Redakce Chip
Google přidává tlačítko „To se mi líbí“
Jen mu říká „+1“.

Brzy bude web plný tlačítek „+1“ — název tlačítka vám možná přijde trochu podivným, ale Google se tak šikovně vyhnul trablům jazykovým… Máte‑li profil u Googlu, a budete‑li ke Googlu v prohlížeči přihlášeni, budete moci kliknutím na tlačítko vyjádřit, že se vám něco líbí a že to doporučujete. Tato možnost se začne zpřístupňovat postupně, v nejbližších dnech a týdnech.

Doporučení bude veřejné! Ač pro úplně cizí lidi většinou zůstanete skryti v anonymitě davu… Tlačítka se objeví u výsledků vyhledávání — nejprve na Google.com v jazyce anglickém — a postupně se objeví u různého druhu sdíleného obsahu v rozlič­ných službách Googlu; krom toho si je budou moci provozovatelé webů přidat na své stránky — podobně, jako tam nyní mohou mít facebooková tlačítka „Like“ („To se mi líbí“); obdobně se „+1“ objeví také u reklam!

Vaše doporučení se však nebudou jen tak nazdařbůh vypisovat v nějakém proudu příspěvků jako na Facebooku… Uplatní se tehdy, když někdo z vašich známých bude něco hledat Googlem. Jestliže doporučíte určitý web, určitou stránku, která odpovídá tomu, co dotyčný hledá, pak se mu stránka zobrazí ve výsledcích s ikonkou „+1“, že to vy doporučujete.

Zato pro úplně cizí lidi budete mít jen nepatrnou váhu v jakémsi souhrnném vyhodnocení, a nejspíše vás ve výsledcích jmenovitě neuvidí. Přesto Google upozorňuje na to, že kliknutí na „+1“ je v zásadě činem veřejným.

Kdo jsou přátelé?

Google užívá slova connections, v češtině si pak vybral slovo „propojení“; můžeme však mluvit i o kontaktech nebo konexích, chcete‑li. Google využije nejrůznějších svých služeb, pokud jste do nich vyplnili nějaké kontakty (Google Mail, Google Contacts, Google Talk), nebo v nich určité lidi sledujete, například v Google Buzz nebo Google Reader. A když v profilu Googlu uvedete svůj účet u Twitteru, vezme i ty, které sledujete na Twitteru. Kdoví, co na vás odkud ještě vyštrachá.

O svých konexích na Googlu naštěstí můžete získat přehled na stránce „Sociální propojení“, a ta se zobrazuje jen soukromě vám. Ostatní ji ve vašem profilu nenajdou.

Doporučení zde uvedených lidí mají podle Googlu pro vás relevanci, váhu. Aby toho málo nebylo, přidá k tomu ještě „přátele přátel“, tedy konexe všech konexí čili „propojení všech propojení“ aneb „propojení sekundární“. I ty prý mají pro vás váhu.

Všechna vaše doporučení se budou shromažďovat na záložce „+1“ ve vašem profilu u Googlu. Tato záložka bude výchoze veřejná, ale pro cizí ji budete moci schovat. Doporučení budete moci odsud i odvolat — zrušit, smazat. Kliknutí na „+1“ u výsledků vyhledávání lze vzít zpět také ihned vzápětí, ještě stále na stránce s výsledky.

Google tedy buduje takovou sociální síť nesíť… Dá se to pochopit — jestliže víceméně selhal s otevřenými pokusy konkurovat sítím jiným. Nyní se snaží stavět na svých silných stránkách — na širokém portfoliu pokročilých webových aplikací a na dominantním vyhledávání; sociální prvky přidává takříkajíc zadními vrátky.

Až na to, že tyto propojené služby nikdy nepochopí a nezačne využívat takový zástup lidí, kolik jich je na Facebooku.

Zajímavosti ze světa IT v e-mailu

Stačí odeslat svoji e-mailovou adresu


Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním svých osobních údajů a užitím pro marketingové účely vydavatelství Burda Praha, spol. s.r.o.

Předplatné / nákup chipu Digitální edice chipu Aktuální vydání