Menu

Google začal mazat neveřejné profily

02.08.2011 08:52 | Redakce Chip
Google začal mazat neveřejné profily
Lhůta na jejich zveřejnění vypršela v neděli…

Nedělí 31. července vypršela lhůta na zveřejnění neveřejných profilů u Googlu. Nyní nejspíše začalo jejich mazání… Oficiálně to však Google nepotvrdil. Prý však jen malá část profilů byla neveřejná. V současnosti již nelze profil nastavit jako neveřejný.
 
Profil není totéž co účet — o účet u Googlu se proto nebojte. Profil je jen jakousi vizitkou na internetu. Jedině jméno musí být veřejné. Nic jiného v profilu mít nemusíte, anebo nemusí být veřejno. Platí však požadavek na jméno skutečné, zmíněný již v souvislosti s Google+.

Lze nastavit, aby se profil neobjevoval ve výsledcích internetového vyhledávání. Je pak sice nadále veřejný — pro toho, kdo navštíví přímo jeho URL — nelze jej však najít běžným internetovým vyhledávačem.

Profil u Googlu můžete mít, aniž jste si jej založili vědomě. Některé služby Googlu profil vyžadují nebo jej využívají — stačilo některou z nich zvědavě vyzkoušet, a máte profil, možná o tom ani nevíte. Proto se určitě podívejte.

Profil se vám vytvořil, jestliže jste užili služby Buzz, nasdíleli něco v Readeru (nebo patrně jinak vystoupili veřejně v Readeru), jestliže jste si nějakou činností vytvořili profil v Google Maps, nebo si přidali knížku v Google Books, nebo připsali článek do (nyní již téměř opuštěného) Knolu. Na profilu závisí i užívání tlačítek +1. Není zřejmo, zda je tento výčet úplný. Nezdá se, že by Google někde sestavil úplný seznam těch svých služeb, které se odkazují na profil nebo vytvářejí profil.

Význam profilu

Můžete se tak zpřístupnit starým známým, kteří vás objeví Googlem.
Můžete se tak zpřístupnit starým známým, kteří vás objeví Googlem.

Profil se co veřejná vizitka může hodit, zejména nevyhovují‑li vám k tomu účelu jiné služby, jako jiné sítě společenské. Zběžným průzkumem profilu zjistíte, co tu o sobě můžete uvést, a že lze připojit i fotografie nebo videa. Profil nabízí i tu možnost, že vám lze napsat, aniž prozradíte svou adresu. Prostě na to přibude tlačítko pod profilovým obrázkem.

Profil je jen služba, ale jméno v něm uvedené je provázáno se jménem v účtu u Googlu. Změníte‑li jméno v jednom místě, promítne se změna i na druhém místě, a ovlivní, jak se budete jevit v dalších službách Googlu.

Vztah profilu a Google+

Dokud nejste na Google+, je profil jen jedna ze služeb Googlu, provázaná s účtem u Googlu. Jakmile však vstoupíte do Google+, stane se váš profil profilem v síti Google+. Vrátit zpět to již nelze! Nemůžete už potom opustit Google+ a nepřijít přitom o profil! Lze pouze omezit jeho viditelnost. Smažete‑li se z Google+, smažete tím svůj profil u Googlu. Nikoli však svůj účet u Googlu. Ke službám, jako je Gmail nebo Dokumenty, přitom potřebujete účet, nikoli profil.

Google výslovně uvádí, že smazáním profilu zmizí to, co jste napsali za sebe na Buzz, ne však vaše komentáře k příspěvkům jiných lidí na Buzz. Následky smazání profilu pro jiné služby, které profilu využívají, nejsou žel z jejich nápověd často zřejmy…

Zajímavosti ze světa IT v e-mailu

Stačí odeslat svoji e-mailovou adresu


Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním svých osobních údajů a užitím pro marketingové účely vydavatelství Burda Praha, spol. s.r.o.

Předplatné / nákup chipu Digitální edice chipu Aktuální vydání