Menu
CHIP Speedtest

Neprozrazujete se na YouTube?

09.11.2010 18:36 | Redakce Chip
Neprozrazujete se na YouTube?
Občasní uživatelé YouTube, na rozdíl od těch zběhlých, jsou vystaveni nebezpečí toho, že si neuvědomují, co sdílejí.

Možná jste se zaregistrovali na YouTube jen proto, abyste mohli hlasovat, co se vám líbí nebo nelíbí, a označovat si videa jako oblíbená nebo si je zařazovat na seznamy. Možná si myslíte, že tak činíte soukromě…

Pokud jste si pozorně neupravili viditelnost kanálu a nastavení soukromí, pak je veškerá vaše činnost — kromě prostého přehrání videa — veřejná: že se vám něco líbí, i že si něco označíte jako oblíbené. Uvidí to každý, kdo navštíví váš kanál (vlastně profil uživatele). Otázkou jen zůstává, kdo váš kanál najde a zda vás z něho pozná.

Pokud jste do profilu nevyplnili skutečné jméno, nelze vás podle něho najít. Pokud jste si tam dali svou podobenku, lze vás podle ní poznat, ale ne najít. Lze vás však najít ještě tehdy, když někdo zná vaši adresu e‑mailovou. Vše závisí na tom, zda je váš kanál viditelný, a v nastavení výchozím je. A zda se indexuje

Jistěže, využíváte‑li i společenských funkcí YouTube, pak by kanál neviditelný postrádal pro vás smyslu. A pak vám bude i méně vadit, že cizí lidé uvidí, co se vám líbí…

Kanál lze najít, jen pokud se na YouTube činíte: musí obsahovat alespoň několik videí, aby byl vyhledávačem indexován. To však neznamená, že sami musíte videa nahrát. Stačí si nějaká „oblíbit“ nebo zařadit na playlist (na seznam). Obojí pak nabízí váš kanál.

Jak kanál schovat

Nastavení kanálu
Nastavení kanálu

Kanál schováte v nastavení kanálu. Nepůjde jej pak navštívit ani přímo přes URL. (Vám to půjde.) Pod uživatelským jménem najděte „Můj kanál“ a pak záložku „Nastavení“. Volba zní „Zobrazit kanál“. Vpravo pak naleznete možnost povolit vyhledání vašeho kanálu podle e‑mailové adresy.

Když kanál zobrazujete, pak to, co na něm zobrazujete, se vybírá pod záložkami „Moduly“ a „Videa a seznamy videí“.

Sdílení činnosti
Sdílení činnosti

Je ještě jedno místo, kde se sdílení činnosti zamezuje: v nastavení účtu pod položkou „Sdílení činností“. Nedejte se zmást tím, že v pravém sloupečku jsou různé společenské služby a vy jste přece žádnou nevybrali. Vše označené vlevo se sdílí i na vašem kanále YouTube (pokud máte zároveň povoleno zobrazování patřičných modulů).

Jak vidíte, YouTube je dalším příkladem služby, na které se může uživatel snadno nechat nachytat, když se jen tak přihlásí a neobeznámí se se všemi možnostmi, nýbrž užívá jen těch, na které právě narazí, a spoléhá přitom na to, že moudří provozovatelé přece myslili výchozím nastavením na jeho dobro. Pak nemusí tušit, že například oblíbená videa nejsou vůbec jeho soukromím, nýbrž se vysílají světu.

Zajímavosti ze světa IT v e-mailu

Stačí odeslat svoji e-mailovou adresu


Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním svých osobních údajů a užitím pro marketingové účely vydavatelství Burda Praha, spol. s.r.o.

Předplatné / nákup chipu Digitální edice chipu Aktuální vydání