Menu
CHIP Speedtest

OCHRANA OSOBNÍCH DAT

12.09.2012 09:00 | Redakce Chip
OCHRANA OSOBNÍCH DAT
Hlavní porce zodpovědnosti za ochranu citlivých dat leží na našich bedrech. V tomto článku vám povíme, jak zobrazit data sesbíraná Facebookem i Googlem a jak přímo deaktivovat jednotlivé služby. Nakonec zájemcům ukážeme také to, jak zcela smazat své účty u obou internetových gigantů

Politika ochrany osobních údajů je na Facebooku, zdá se, stále otevřenější. V roce 2008 firma umožnila přístup k profilovým datům nejen „přátelům“, ale také „přátelům přátel“. O dva roky později přišla s funkcí „Vyhledávač přátel“, která se doslova prohrabávala osobními daty uživatelů ve snaze najít v jejich kontaktech jedince, kteří ještě nemají účet na Facebooku. A to ani nezmiňujeme další příklady zásahů do soukromí, jako je rozpoznávání obličejů na fotografiích nebo sdílení údajů o uživatelích s inzertními firmami.

Google na tom v tomto ohledu není o moc lépe. Kromě vyhledávače nabízí společnost řadu služeb s přidanou hodnotou (Google Mail, YouTube, Google+, Google Maps, Google Play apod.), přičemž v březnu 2012 je provázala a umožnila, aby si navzájem automaticky vyměňovaly uživatelské údaje.

FACEBOOK

Ohromná sociální síť ukládá spoustu dat o vás i o vašich přátelích. Co se s těmito daty děje dál, to však většinou netušíme. Zastavme proto tuhle sběratelskou mánii.

 

 

1 PODÍVEJTE SE NA ULOŽENÁ DATA Chcete-li se podívat, jaké údaje si o vás Facebook uložil, můžete si je stáhnout. Pokud jste přihlášeni, klikněte na malou šipku v pravém horním rohu obrazovky a vyberte »Nastavení účtu«. Dostanete se do podkategorie »Obecné«, kde zcela dole stojí »Stáhněte si soubor se svými daty z Facebooku«. Vyberte tuto možnost a postupujte podle pokynů. Po dokončení stahování vám Facebook pošle upozornění s odkazem prostřednictvím e-mailu. To, co dostanete, činí zhruba čtvrtinu údajů, které o vás Facebook sesbíral. Kompletní datový záznam je třeba si vyžádat právní cestou.

2 DEAKTIVUJTE ROZPOZNÁVÁNÍ OBLIČEJE Otravnou funkcí, pomocí níž si Facebook rozšiřuje svou sbírku dat, je rozpoznávání obličeje na fotografiích. Pokud vás někdo z přátel označil na fotografii, dokáže vás tak Facebook automaticky identifikovat také na dalších obrazových záznamech. Abyste tomu zabránili, klikněte opět na šipku v pravém horním rohu, tentokrát však vyberte »Nastavení soukromí« a pod volbou »Timeline a označování« se podívejte úplně dolů, kde je položka »Kdo může vidět návrhy na označení při nahrávání fotek, na nichž je osoba, která vypadá jako vy?« – zde zvolte »Nikdo«.

Celý článek si budete moci přečíst v papírovém nebo elektronickém vydání CHIPu 10/2012.

Zajímavosti ze světa IT v e-mailu

Stačí odeslat svoji e-mailovou adresu


Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním svých osobních údajů a užitím pro marketingové účely vydavatelství Burda Praha, spol. s.r.o.

Předplatné / nákup chipu Digitální edice chipu Aktuální vydání