Přejít k hlavnímu obsahu

Větší výkon pro vaši WLAN

redakce 09.06.2010

Zvýšení vysílacího výkonu a tím i zvýšení dosahu své Wi-Fi sítě můžete dosáhnout použitím alternativního firmwaru pro svůj router.

Místo pohodlného surfování bez drátů jen nekončící problémy: dosah vaší WLAN sítě je zkrátka příliš omezený. Připojení se tak neustále přerušuje, v některých místech je dokonce ani nelze navázat. Bezplatné řešení tohoto problému slibuje nový open-source firmware DD-WRT pro router – můžete ho použít pro zvýšení vysílacího výkonu a tím i pro zvýšení dosahu WLAN routeru nad implicitní hodnotu.

Pozor: Pokud si vyberete nevhodnou verzi firmwaru nebo během instalace nového firmwaru uděláte nějakou zásadní chybu, hrozí samozřejmě možnost, že router přestane fungovat. Proto je velmi důležité pořádně se podívat na to, který model routeru přesně máte, a na stránce www.dd-wrt.com vybrat správnou verzi firmwaru. Hledejte v sekci „Router Database“ a věnujte pozornost i správné revizi hardwaru.

Pro každý podporovaný model najdete v části nazvané „DD-WRT-Wiki“ podrobného průvodce instalací, a postup byste měli opravdu dodržet. Záruku, že vše bude bez problémů fungovat, ale samozřejmě nedostanete. A i když bude modifikovaný firmware bez problémů fungovat, jeho zvýšený výkon může někdy vést ke zvýšení provozní teploty a tím ke snížení jeho životnosti. Riziko s tím spojené je tedy na vás. Upgrade firmwaru popisujeme na WLAN routeru Linksys WRT54GL, revize 1.1.

Kromě zvýšení vysílacího výkonu nabízí rozšířený firmware (DD-WRT Linux systém) i další zajímavé klientské a serverové funkce, jako je příkazová řádka vzdáleného ovládání (SSH), přenos souborů přes FTP a SMB, možnost zapnout váš domácí počítač přes Wake-on-LAN prostřednictvím internetu a potom na něj přistupovat pomocí NAT. Kromě toho můžete vytvořit i virtuální privátní síť (OpenVPN) a šifrované spojení mezi několika počítači na internetu.

1. Router ze staré školy

WLAN dinosaurus: Router Linksys WRT54GL podporuje standardy IEE802.11b/g, takže nedosahuje rychlostí ani dosahu routerů podporujících standard „n“. Bezdrátová síť tak v prostředí redakce Chipu dosáhla na vzdálenost cca 30 metrů. Síla signálu zde dosahovala asi –74 dBm. Ve vzdálenosti je WLAN síť stále viditelná, ale se sílou –80 dBm, takže na surfování už to rozhodně není.

Slabý výkon z továrny
Slabý výkon z továrny

2. Slabý výkon z továrny

Originální firmware: Přestože vestavěný software od Linksysu nabízí množství možností nastavení, sílu vysílaného signálu nemůžete nijak ovlivnit, což je v tomto případě pro nás to podstatné. Proto si najděte internetovou stránku www.dd-wrt.com, klikněte na „Router Databáze“, vyhledejte (v tomto případě) model „WRT54GL“ a stáhněte si na disk soubor „dd-wrt.v24_mini_generic.bin“. 

 

 

 

Důležité: Tvrdý reset
Důležité: Tvrdý reset

3. Důležité: Tvrdý reset

Začněte od nuly: Před instalací nového firmwaru odpojte z routeru všechny LAN kabely a ukončete všechna WLAN připojení. Nechte pouze přes LAN připojený počítač, pomocí kterého budete provádět upgrade a na kterém máte firmware uložen. Pro následný reset (na zadní straně WRT54GL je resetovací tlačítko) budete potřebovat propisovací tužku nebo něco podobného.

 

 

Prstová akrobacie
Prstová akrobacie

4. Prstová akrobacie

30 – 30 – 30 sekund: Pro tvrdý reset routeru budete muset držet stisknuté resetovací tlačítko celkem 90 sekund. Po prvních 30 sekundách vyjměte z routeru konektor napájení, čekejte dalších 30 sekund a napájení znovu připojte. Vyčkejte dalších 30 sekund a pak teprve resetovací tlačítko uvolněte.

 

 

 

Upload firmwaru
Upload firmwaru

5. Upload firmwaru

Buďte trpěliví: Vyvolejte konfigurační stránku routeru – do browseru připojené počítače napište na adresní řádku http://192.168.1.1. Uživatelské jméno nechte nevyplněné a jako heslo napište „admin“. Přejděte do „Administration | Firmware | Upgrade“, klikněte na „Browse“, vyberte stažený firmware „dd-wrt.v24_mini_generic.bin“ a potom klikněte na „Upgrade“.

 

 

 

Rebootování DD-WRT
Rebootování DD-WRT

6. Rebootování DD-WRT

Téměř hotovo:Než se pustíte do konfigurace DD-WRT, zopakujte si tvrdý reset, tak jak je popsaný v bodě 4. Po restartu routeru znovu v prohlížeči vyvolejte jeho konfigurační stránku pomocí http://192.168.1.1. Nejdříve kvůli bezpečnosti zadejte nové uživatelské jméno a bezpečné heslo a v sekci „Wireless“ chraňte svoji WLAN síť pomocí WPA2.

 

 

 

Zvyšte vysílací výkon
Zvyšte vysílací výkon

7. Zvyšte vysílací výkon

Zahájení provozu: Teď můžete znovu zapojit všechny kabely a v sekci „Setup | Basic setup“ nakonfigurovat WLAN připojení. V případě, že se jedná o DSL modem, nastavte i další funkce. Potom se můžete pustit do zvyšování vysílacího výkonu pomocí zvýšení hodnoty „TX Power“ pod „Wireless | Advanced Settings“ nad 71 mW. Oficiálně povolen je vysílací výkon až 100 mW.

 

 

 

Jak se vaše úsilí projevilo
Jak se vaše úsilí projevilo

8. Jak se vaše úsilí projevilo

Více vysílacího výkonu: Efektivitu vyššího vysílacího výkonu jsme opět změřili v prostorách naší redakce. Jestliže dříve byla limitem vzdálenost 30 metrů, po úpravě se prodloužila na 40 metrů. Signál zde samozřejmě nebyl tak silný jako ve vzdálenosti jednoho metru od routeru – naměřili jsme –72 dBm. Nicméně i to stačí na spolehlivé brouzdání po internetu.


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud