Přejít k hlavnímu obsahu

BLACK & WHITE projects 6

Martin Kučera 19.09.2023
Zdroj: Chip

Teprve s BLACK & WHITE projects uvidíte jak rozdílných výsledků lze dosáhnout při převodu barevného snímku do černobílého provedení. Plná verze - Chip 10/2023.

Nástroj BLACK & WHITE projects obsahuje řadu šablon, filtrů a efektů, pomocí kterých své barevné snímky efektně a rychle převedete na umělecké fotografie černobílé.

Plnou verzi programu je možné pořídit on-line prostřednictvím nákupu digitálního Chipu za 115 korun. Díky tomu získáte přístup k On-line DVD, kde najdete informace a registraci licence.

S fotoeditorem BLACK & WHITE projects 6 nemusíte mít žádné předchozí znalosti, abyste vytvořili expresivní černobílé fotografie vysoké kvality. Několik tematicky strukturovaných předvoleb poskytuje okamžité živé náhledy a pomůže vám plně rozvinout potenciál vašich fotografií. Díky množství optimalizačních nástrojů, které program nabízí, lze vytvořit téměř dokonalou černobílou fotografii. Nabízí obrazové šablony, které lze dále individuálně upravovat. Novinkou jsou světelné efekty, rámečky a světelné skvrny. Samozřejmostí je import RAW fotografií. Vytvoření perfektního snímku usnadní celkem 114 předpřipravených šablon, které jsou rozděleny do jedenácti kategorií (např. krajina, portrét, architektura, light fx, street a noční snímek) a nabízejí pečlivě „ručně namíchanou“ kombinaci různých parametrů. Program nabízí čtyři barevné prostory pro převod na černobílý snímek a nové světelné efekty (»light bokeh«, »light frames« a »light spots«), nástroj štětec pro „zjemnění“ kůže u portrétního snímku, možnost výběru z 27 různých barevných tónů pro dokonalý vzhled sépie nebo modul s různými texturami. Snadnější úpravy jednotlivých částí snímku při výběru masky pomocí štětce umožňuje funkce pro přesné automatické rozpoznávání hran. Uživatel tak má k dispozici například funkci pro emulaci analogových filmů a nástroje pro vložení a úpravy nastavení filmového zrna, pro úpravy jasu, šumu a ostrosti snímku a díky podpoře osmi dalších barevných prostorů je možno upravit i spektrální citlivost fotografie. Jako obvykle v programech Franzis najdete předpřipravené šablony v levé části okna programu, další nastavení a úpravy se pak provádí pomocí panelu nástrojů umístěném v jeho pravé části. Rychlé porovnání celého snímku před a po aplikaci vybrané šablony s aktuálním nastavením všech parametrů nabízí samostatné okno »Compare Window«. Pomocí chytrého posuvníku, který může být nejen klasicky svislý, ale i vodorovný a v podobě úhlopříčky, pak můžete měnit i pozici zobrazení originálního snímku a snímku po úpravě. Doporučujeme YouTube kanál výrobce, kde lze najít i návody pro programy BLACK & WHITE.

Plnou verzi programu BLACK & WHITE projects 6 v ceně cca 1 600 korun můžete po instalaci a registraci používat bez funkčního a časového omezení, ovšem bez nároku na aktualizace a technickou podporu. Licence je určena pro jeden nekomerční počítač a nesmí být dále distribuována nebo prodávána. Období provedení registrace, instalace a aktivace je zaručeno do konce října 2023.

Plná verze | On-line registrace | AJ, NJ | Windows 7-11 (32/64 bit)
www.projects-software.com 

Jako již obvykle v případě fotoeditorů od společnosti Franzis najdete předpřipravené šablony v levé části okna programu, uprostřed okna je zobrazen náhled snímku po aplikaci vybrané šablony a další „ruční“ nastavení a úpravy se pak provádí pomocí panelu nástrojů umístěném v pravé části okna.

Snímky můžete převádět nejen na „černobílé“, ale pomocí nástroje »X Color« lze nastavit i „jen“ částečné vyblednutí původního snímku. Doladit výslednou fotku pak můžete i pomocí nástroje pro emulaci analogového filmu (»Photo film emulation«) a nástroje pro vložení a úpravy nastavení filmového zrna (»Film grain«).

Efektní úpravy snímku nabízí nástroj »Correct senor errors«, pomocí kterého můžete ve vybrané části snímku odstranit chyby vzniklé nedokonalostí senzoru nebo jeho zašpiněním. Samostatné okno tohoto nástroje zobrazíte kliknutím na tlačítko »Erase scratches/sensor errors« ve spodní části panelu nástrojů.

Jak už jsme zmínili výše, nabízí program pro doladění černobílého snímku řadu zajímavých funkcí a nástrojů. Každému, kdo si chce se snímkem důkladněji pohrát, doporučujeme vyzkoušet např. emulaci fotografického filmu (rozbalovací nabídka »Photo film emulation«), které umožňuje vytvoření vzhledu analogového filmu. K dispozici jsou například emulátory kinofilmu Agfa Scala 200x, FujiFilm Neopan Acros 100 nebo Kodak BW400CN. Vzhled starého analogu můžete navíc umocnit vložením „zrna negativu“. Intenzitu emulace a stupeň zrna lze nastavit v rozmezí od 0 do 100 procent. Pomocí dalšího zajímavého nástroje »X Color« můžete nechat původní fotografii „jen“ částečně vyblednout. Efektní úpravy snímku nabízí i nástroj »Correct senor errors«, který je určen pro odstranění chyb způsobených nedokonalostmi senzoru nebo jeho zašpiněním. Samostatné okno tohoto nástroje zobrazíte kliknutím na tlačítko »Erase scratches/sensor errors« ve spodní části panelu nástrojů. 

Nejnovější verze programu BLACK & WHITE projects 7 nabízí nové kategorie předpřipravených šablon, nové světelné efekty a možnosti výběru různých barevných tónů. Nový je i modul pro selektivní úpravy, rozšíření korekce chyb snímače a funkce virtuálních mikrodetailů a ovládání zrnitosti filmového materiálu.


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud