Přejít k hlavnímu obsahu

SecuPerts First Aid Kit

Martin Kučera 19.09.2023
Zdroj: Chip

Stejně jako je nutné mít zálohovaná data, neobejdete se ani bez záchranného disku na spuštění porouchaného počítače. First Aid Kit umí i mnohem víc. Plná verze - Chip 10/2023.

First Aid Kit je sada nástrojů na záchranu dat a obnovu funkčnosti počítače, stejně jako třeba na odstranění hluboce zakořeněné virové nákazy.

Plnou verzi programu je možné pořídit on-line prostřednictvím nákupu digitálního Chipu za 115 korun. Díky tomu získáte přístup k On-line DVD, kde najdete informace a registraci licence.

Idea nouzového záchranného disku je jednoduchá: V případě havárie disku, zhroucení instalace Windows nebo třeba útoku virů jednoduše nastartujete svůj počítač ze záchranného USB flash disku nebo DVD s linuxovým prostředím, vybaveným nástroji nezbytnými k obnově chodu počítače a záchraně dat. Proto jsou na záchranném disku First Aid Kit připraveny funkce na zálohování a obnovu dat, klonování obsahu pevných disků nebo kontrolu počítače na výskyt virů (použit je k tomu spolehlivý antivir Avira). Navíc nechybí ani funkce na bezpečné smazání dat z pevného disku jejich opakovaným přepsáním, pokud se chystáte svůj počítač, nebo jen pevný disk, vyřadit či prodat. A jelikož je First Aid Kit postaven na Linuxu, nechybí ani internetový prohlížeč nebo třeba základní kancelářské programy. First Aid Kit vám pomůže vyřešit většinu běžných úkonů spojených s obnovou funkčnosti počítače.

Chip DVD 10/2023 je připraven jako bootovací disk se systémem First Aid Kit. Takže při havárii stačí vložit Chip DVD do mechaniky a nabootovat z něj počítač. 

Plnou verzi nástroje First Aid Kit v ceně 800 korun lze používat bez časového a funkčního omezení, ale bez nároku na aktualizace a technickou podporu. Licence je určena pro jeden nekomerční počítač a nesmí být dále distribuována nebo prodávána. Období provedení registrace, instalace a aktivace je zaručeno do konce října 2023.

Plná verze | On-line registrace | AJ | Linux (32 bit)
www.engelmann.com 

Po nabootování zobrazí First Aid Kit hlavní nabídku funkcí, kde se nacházejí nástroje na zálohování a obnovu dat, obnovu smazaných souborů, klonování obsahu pevných disků nebo třeba důkladná antivirová kontrola. Tlačítka vpravo nahoře pak spouštějí třeba webový prohlížeč nebo linuxovou pracovní plochu.

Funkce »Search for viruses« vám pomůže v situaci, kdy je váš počítač napaden škodlivým softwarem, se kterým si běžné antiviry pro Windows neporadí. Antivir Avira zkontroluje všechny soubory na disku, tedy i takové, ke kterým nelze při spuštěném operačním systému získat přístup.

Linuxová pracovní plocha obsahuje například webový prohlížeč, ale především sadu nástrojů na správu počítače. Můžete s nimi opravit diskové oddíly, resetovat zapomenuté heslo k uživatelskému účtu ve Windows nebo třeba obnovit smazané soubory z pevného disku.

Postup spuštění počítače ze záchranného DVD nebo USB flash disku se liší podle výrobce základní desky, respektive instalovaného zaváděcího prostředí (BIOS/UEFI). Při startu počítače je nutné stisknout příslušnou funkční klávesu (zpravidla [Esc], [F10], [F12] atd.) a pak jako bootovací médium zvolit USB flash disk či DVD. Pak pokračujte volbou Boot SECUPERTS – First Aid Kit. Dále můžete použít volbu Safe startup pro spuštění záchranného prostředí v omezené hardwarové konfiguraci, ale to pravděpodobně nebude nutné. Při dotazu na jazyk zvolte angličtinu, použití češtiny komplikuje zadávání licenčního čísla po startu záchranného systému.


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud