Přejít k hlavnímu obsahu

Opera Portable

Martin Kučera 19.09.2023
Zdroj: Chip

Chtěli byste si Operu vyzkoušet, ale nechcete si do počítače instalovat další browser? Snadná pomoc, je tu Opera Portable, použitelná i bez instalace. Freeware - Chip 10/2023.

Prohlížeč Opera zůstává ve stínu populárnějšího Chromu a Firefoxu. Přesto má opravdu hodně co nabídnout, včetně VPN a řady funkcí, které jinde nenajdete.

Opera Portable je plnohodnotná verze webového prohlížeče Opera, která může být spuštěna přímo z USB flash disku nebo jiného externího úložného zařízení. To umožňuje používat Operu na jakémkoli počítači, aniž by bylo nutné instalovat nový program do operačního systému. Opera Portable je založena na standardní verzi Opery a nabízí stejné funkce a možnosti. Zahrnuje tedy například vestavěnou funkci na blokování reklamy, správce stahování, zabezpečené připojení přes VPN nebo napojení na WhatsApp, Telegram a Messenger, stejně jako na Instagram, TikTok nebo X. Opera má také vlastní implementaci modelu konverzační umělé inteligence, který se jmenuje Aria a spouští se jedním kliknutím na příslušné tlačítko. V nastavení prohlížeče je pak možné aktivovat například i blokování cookies a další funkce na posílení ochrany soukromí při surfování na internetu. Další informace najdete na produktové stránce a ve videonávodech na YouTube.

Internetový prohlížeč Opera je ve všech svých verzích, tedy včetně té přenosné, k dispozici zcela zdarma a nezobrazuje ani nevyžádanou reklamu.

Free verze | Bez registrace | ČJ, AJ | Windows 7-11 (32/64 bit)
http://www.opera.com 

Abyste mohli využívat všechny funkce a výhody prohlížeče Opera Portable, je nezbytné vytvořit si účet Opera, případě se do prohlížeče přihlásit prostřednictvím vašeho účtu Google. Pak bude možné například synchronizovat nastavení a data prohlížeče mezi více počítači.

Podobně jako Edge od Microsoftu je také Opera propojena s modelem konverzační umělé inteligence. V Opeře se tato funkce jmenuje Aria a lze ji vyvolat tlačítkem na levé straně okně prohlížeče. Současně je možné i připojení k vašemu účtu u služby ChatGPT.

Kromě služeb umělé inteligence může být opera přímo propojena také s oblíbenými messengery a sociálními sítěmi. Funkci bezplatné VPN, která je užitečná například při připojování k veřejným Wi-Fi sítím, najdete v okně soukromého režimu.

Kromě přenosné verze existuje ještě několik dalších variant prohlížeče Opera. Základem je Opera Classic, standardní verze Opery, která je k dispozici pro Windows, macOS i Linux. Opera Classic nabízí všechny základní funkce, které uživatelé očekávají od webového prohlížeče. Opera GX je výkonná verze Opery, která je navržena pro hráče. Opera GX nabízí řadu funkcí, které mohou pomoci hráčům zlepšit jejich výkon, jako je omezení spotřeby výkonu a kapacity operační paměti, blokování reklam atd. Opera Mini je optimalizovaná verze Opery pro použití v androidových smartphonech. Opera Mini používá kompresi dat, která omezuje objem datových přenosů a zrychluje procházení webu i s pomalejším připojením k internetu.


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud