Přejít k hlavnímu obsahu

Srovnávací test 62 M.2 NVMe SSD disků

Michal Bareš 13.10.2023
Zdroj: Výrobce

Rychlý SSD přinese extrémní nárůst výkonu. V laboratoři předvedly nové SSD M.2 disky pro PCIe 5.0 vynikající výkon, má to ale několik háčků.

Chip 11/2023: Snad nic nezrychlí počítač tak jako rychlý SSD disk s velkou kapacitou. V minulosti se data ukládala na magnetické pevné disky s rotujícími plotnami, dnes se v nových počítačích prakticky bez výjimky používají SSD disky s paměťovými flash buňkami. Instalace rychlého SSD přináší mnohem vyšší vnímaný nárůst výkonu než upgrade procesoru nebo zvýšení kapacity operační paměti. A dnes to platí i v případě, že se rozhodnete vyměnit starší a pomalejší SSD za nový model. Není divu, protože přenosové rychlosti nových SSD disků jsou oproti starším modelům leckdy až desetkrát vyšší. Než se vydáte koupit nový SSD disk, doporučujeme vám podívat se na výsledky našich měření.

V naší laboratoři jsme otestovali rovnou 62 disků SSD s PCI Express rozhraním a známou paticí typu M.2. Tyto kompaktní kartičky se hodí jak do notebooků a herních konzolí, tak do stolních počítačů. Disky používají komunikační protokol NVM Express (z anglického Non Volatile Memory), proto v některých modelových označeních najdete zkratku NVMe.

Technologicky nejzajímavější jsou SSD disky používající standard PCIe 5.0. Vzhledem k tomu, že řada základních desek a procesorů tuto technologii zatím nepodporuje, najdete v našem obsáhlém článku i  tabulky s výsledky testů modelů s PCIe 4.0 a PCIe 3.0.
 


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud