Přejít k hlavnímu obsahu

Srovnávací test nejvýkonnějších notebooků

Michal Bareš 13.10.2023
Zdroj: Výrobce

13. generace procesorů Intel a nové grafiky Nvidia RTX-40XX umožnily vývoj notebooků, které navzdory obrovskému výpočetnímu výkonu pracují tiše a vydrží dlouho na baterii.

Chip 11/2023: Ještě před několika lety neměli nároční kreativní uživatelé při výběru notebooku s vysokým výpočetním i grafickým výkonem příliš na výběr. Ačkoli existují notebooky s dedikovanými grafickými kartami a výkonnými procesory již dlouhá léta, vždy byly víceméně plné kompromisů. Ono totiž nebylo vůbec snadné v omezeném prostoru přenosného počítače napájet a uchladit výkonné hardwarové komponenty. Výkonné notebooky tak bývaly horké, hlučné a na cestách jen zřídka dosahovaly delší než tříhodinové výdrže na baterii.

Tato situace se v posledních letech o poznání zlepšila. Herní a pracovní notebooky používaly výkonné mobilní procesory a grafické čipy s relativně malou spotřebou a většinu času tichým chodem. Nicméně ještě předchozí generace grafických čipů Nvidia RTX-30xx přinášela znatelné kompromisy, týkající se omezené výdrže na baterii a v případě intenzivní práce i vyšší hlučnosti. To se změnilo až loni s uvedením nové řady grafických čipů Nvidia RTX-40xx s kódovým označením Ada Lovelace.

Abychom zjistili, zda je tomu opravdu tak, přinesli jsme do testovací laboratoře deset notebooků kombinujících procesory Intel Raptor Lake s grafikou Ada Lovelace. Testované modely pocházejí od společností Acer, Asus, Gigabyte, Lenovo, MSI, Razer a výjimečně jsme do testu zařadili i jeden skvělý notebook od společnosti Samsung, který se u nás bohužel neprodává, ale lze jej objednat přes internet ze zahraničí. 

V testu se mezi sebou utkalo šest herních notebooků a čtyři modely zaměřené na tzv. „kreativní“ uživatele. Přesné hranice mezi herními a kreativními notebooky ale v podstatě neexistují, většinou se odlišují jen vzhledem. Společnou mají výkonnou hardwarovou výbavu a vysokou cenu. Kompletní výsledky testu včetně podrobné výsledkové tabulky najdete v Chipu 11/2023.


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud