Přejít k hlavnímu obsahu

Správa softwaru ve Windows

Josef Mika 12.10.2023
Zdroj: Redakce Chip

Pomocí správce balíčků Winget můžete pohodlně nainstalovat celý balík často potřebných programů najednou. A co víc – všechny nainstalované programy můžete také jediným příkazem aktualizovat.

Chip 11/2023: Uživatelé Linuxu a macOS to vědí už dlouho: správci balíčků, jako jsou apt a dpkg, nabízejí maximální flexibilitu při instalaci a aktualizaci programů. Existuje ale také několik správců balíčků pro Windows, především Winget, vyvinutý přímo Microsoftem. 

Prostřednictvím správce balíčků lze nainstalovat tisíce programů, jedním tahem je aktualizovat a v případě potřeby opět odstranit. Ušetříte si tak otravné klikání v instalačních průvodcích. Kromě toho můžete pomocí dávkového souboru vytvořit balíček se základní sadou programů a následně je nainstalovat na jiný počítač, třeba u vašich přátel nebo rodičů, nebo pokud sami instalujete nový fyzický či virtuální počítač. 

Mezi typické programy patří grafické editory, programy na komprimování dat, webové prohlížeče nebo programy na kancelářskou práci a úpravu obrázků. Správce balíčků Winget právě takovou kolekci softwaru hravě poskytne.

Jak na správu softwaru ve Windows vám ukážeme v listopadovém Chipu, který je v prodeji od 18. října.

Další témata Chipu 11/2023


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud