Přejít k hlavnímu obsahu

Jak Evropa dobývá vesmír

Josef Mika 09.11.2023
Zdroj: Isar Aerospace

Vesmír je považován za technologickou platformu budoucnosti, ale Evropa je zatím pozadu: přesto i zde vznikají nové ambiciózní projekty.

Chip 12/2023: Když se řekne cestování do vesmíru, lidé si pravděpodobně vybaví Gagarina při prvním letu člověka do kosmu, Američany na Měsíci, případně jejich navigační systémy nebo aktuální dobrodružství miliardářů ze Silicon Valley. Jen málokdo ví něco bližšího o komerčně využitelných raketách, které se vyvíjejí a vyrábějí v Evropě. 

Je čas to přehodnotit. Do konce letošního roku mají do vesmíru odstartovat první evropské nosné rakety. Zajímavé na tom je i to, že kosmické dopravní prostředky nebudou vyrábět velké průmyslové firmy, ale menší start-upy.

Mimochodem, Evropská kosmická agentura (ESA) má s těmito mladými společnostmi také poměrně málo společného. V současné době je stále zaneprázdněna přípravou své Ariane 6 na let do vesmíru. Především Francie a Německo se přou o chod agentury, do níž patří 22 států včetně ČR. Paříž dává přednost kosmickému průmyslu pod vedením ESA, Berlín naopak chce větší konkurenci. Zatím však panuje shoda, že pro úspěch v technologické oblasti vesmíru je třeba zapojit i menší soukromé subjekty.

Chip se blíže podíval, jaké projekty evropské kosmické start-upy vyvíjejí. A také rozebírá fakt, že vesmír je považován za exponenciálně rostoucí trh budoucnosti. Mnozí jej označují za příští rozhodující platformu pro všechny technologie na Zemi. Výzkum ve vesmíru nabízí možnosti, které na Zemi neexistují. Pokud vás toto téma zajímá, přečtěte si prosincový Chip. V prodeji od 15. 11. 

Další témata Chipu 12/2023


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud