Přejít k hlavnímu obsahu

Zapomenutá cílová skupina

Josef Mika 09.11.2023
Zdroj: Getty Images

V České republice žije téměř 2,2 milionu lidí starších 65 let. Smartphony vhodné pro seniory jsou však poměrně podceňovanou skupinou zboží, která na trhu stojí spíše v pozadí. Změní se to, nebo naopak tato zařízení postupně zcela vymizí?

Chip 12/2023: Podle posledních údajů o věkovém složení populace bylo na konci roku 2021 ve věku 65 či více let 2,17 milionu obyvatel České republiky. A téměř všichni Češi starší 65 let používají nějaký mobilní telefon. 

V posledních letech se ale začíná hovořit o tzv. ageismu, tedy diskriminaci lidí na základě jejich věku. Dochází k němu při dnešním dynamickém rozvoji IT, kdy řada starších lidí, kteří z nejrůznějších důvodů nejsou schopni tyto technologie využívat, je z využívání některých služeb vyloučena. 

Při výzkumech ČSÚ sice 30 % seniorů uvedlo, že využívá internet na telefonu (ve věku 16 až 44 let má chytrý telefon a internet v mobilu až na výjimky téměř každý), ale jen necelých 8 % si za poslední tři měsíce stáhlo do svého telefonu nějakou aplikaci. 

Ve věkové skupině nad 75 let pak používá internet v mobilu už jen 15 % osob. Jedním z důvodů nevyužívání všech možností, které dnešní digitalizace nabízí, může být i nedostatek přístrojů – chytrých telefonů speciálně přizpůsobených potřebám starších lidí.

Chip se blíže podíval na situaci na trhu z pohledu seniorů a oslovil také všechny tři hlavní české operátory. Spoléhají spíše na to, že se starší uživatelé naučí používat moderní digitální techniku sami, nebo podávají pomocnou ruku?

Více se dočtete v prosincovém Chipu, který je v prodeji od 15.11.

Další témata Chipu 12/2023


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud