Přejít k hlavnímu obsahu

DeepL Translator

Martin Kučera 10.11.2023
Zdroj: Chip

DeepL je v současné době nejlepší jazykový překladač, který využívání neuronové sítě. Desktopová aplikace přináší praktické nástroje pro zrychlení překladů. Free verze - Chip 12/2023.

Pokud potřebujete přeložit nějaký text, zapomeňte na slovník a také na online překladače Googlu a Microsoftu. Aktuální špičkou je jednoznačně DeepL.

Plnou verzi programu je možné pořídit on-line prostřednictvím nákupu digitálního Chipu za 115 korun. Díky tomu získáte přístup k On-line DVD, kde najdete informace k programu a registraci licence.

DeepL je online překladač, který pro překlad textů využívá neuronovou síť. V porovnání s webovými aplikacemi Překladač Google a Microsoft Translator nabízí výrazně lepší kvalitu překladů, což dokazuje celá řada různých testů a porovnání. V současné době DeepL podporuje obousměrný překlad mezi 29 jazyky, včetně češtiny a slovenštiny. To je sice méně, než zvládne Překladač Google a Microsoft Translator (oba umí přes 100 jazyků), ale faktem je, že většinu uživatelů stejně zajímají pouze hlavní světové jazyky v čele s angličtinou. DeepL pracuje nejen kvalitně, ale také velmi rychle a navíc se na základě zadání a zpětné vazby od všech uživatelů dále zdokonaluje. Pokud překladač používáte častěji, určitě se vyplatí instalovat si desktopovou aplikaci, která zrychluje práci pomocí šikovných klávesových zkratek a umí také překládat celé dokumenty.

Bezplatnou verzi programu DeepL Translator můžete používat bez časových omezení včetně průběžných aktualizací, ovšem bez nároku na technickou podporu. Bezplatná verze je ale omezena délkou překládaných textů (maximálně 5 000 znaků) a umožňuje každý měsíc přeložit nejvýše 3 soubory. Verze Starter za cca 2 200 korun ročně ruší omezení v počtu znaků a varianta Advanced za cca 7 400 korun ročně přidává i možnost integrace s překladatelskými nástroji typu SDL Trados. Placené varianty překladače také umožňují překládat více dokumentů a vést si vlastní, rozsáhlejší slovníky.

Free verze | On-line registrace | AJ | Windows 10-11 (32/64 bit), macOS, iOS, Android
www.deepl.com

Překladač DeepL automaticky detekuje vstupní jazyk a poskytuje překlad do třech desítek světových jazyků. Zpracování textu probíhá v cloudu, takže je samozřejmě nezbytné připojení k internetu. Běžní uživatelé si asi vystačí s bezplatnou verzí.

Je velmi důležité navštívit možnosti nastavení aplikace DeepL a zde si aktivovat klávesové zkratky, případě si je sami upravit. Pak se například po označení textu a stisknutí [Ctrl] + [C] + [C] text automaticky vloží do okna překladače. To je hodně šikovné.

DeepL můžete mít všude s sebou díky mobilním aplikacím pro Android a iOS. Text k překladu lze do mobilní aplikace také diktovat, nebo můžete například pořídit snímek nápisu či jídelního lístku, DeepL texty automaticky rozpozná a přeloží.

Používání překladače, který všechna data posílá do cloudu, může samozřejmě vyvolávat obavy z hlediska ochrany dat. Jelikož je ale DeepL zaměřen i na firemní zákazníky, například e-shop Alza s pomocí API DeepL lokalizuje popisy produktů pro zákazníky z Německa, Maďarska i dalších zemí, musí tento problém samozřejmě řešit. V prohlášení o ochraně soukromí se tedy uvádí, že data do cloudu a zpět putují v zašifrované podobě a po překladu jsou všechny texty ze serverů DeepL vymazány.

Všechny plné verze na Chip DVD 12/2023.


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud