Přejít k hlavnímu obsahu

MEGA Cloud

Martin Kučera 10.11.2023
Zdroj: Chip

Cloudové úložiště MEGA nabízí zdarma kapacitu na 20 GB vašich dat, jejichž bezpečnost zajišťuje spolehlivé end-to-end šifrování. Free verze - Chip 12/2023.

Nestačí vám bezplatná kapacita Disku Google nebo úložiště Dropbox? Pak zkuste úložiště MEGA se spoustou zajímavých funkcí.

Plnou verzi programu je možné pořídit on-line prostřednictvím nákupu digitálního Chipu za 115 korun. Díky tomu získáte přístup k On-line DVD, kde najdete informace k programu a registraci licence.

Služba MEGA splňuje všechny nároky, které bychom na cloudové úložiště měli mít: nabízí značnou kapacitu zdarma, díky šifrování všech dat před jejich uploadem na cloudové servery je velmi bezpečná a se svými klientskými aplikacemi podporuje všechna běžně používaná zařízení. V klientské aplikaci ve vašem počítači si můžete jednoduše nastavit, které složky mají svůj obsah pravidelně synchronizovat do cloudu a budete mít jistotu, že v případě havárie disku budete mít všechna důležitá data bezpečně uložena v cloudu. Podobně můžete nechat aplikaci MEGA automaticky synchronizovat do cloudu fotky a videa pořízená vaším smartphonem. Data uložená v cloudu můžete prostřednictvím odkazů ke stažení také velmi jednoduše sdílet s dalšími uživateli. Soubory přesunuté do koše uchovává služba MEGA ještě 30 dní, abyste je mohli v případě potřeby obnovit, a u dokumentů se ukládá i historie posledních změn. Cloudové úložiště má mnoho výhod. Zaprvé eliminuje náklady a rizika spojená s nákupem a správou vlastní infrastruktury pro ukládání dat. To znamená, že svá data můžete ukládat bezpečně a s nižšími náklady a s vědomím, že o svůj nenahraditelný obsah nikdy nepřijdete. Zadruhé, ke svým datům můžete kdykoli snadno přistupovat z jakéhokoli zařízení pouhým přihlášením ke svému účtu cloudového úložiště. MEGA nabízí i chat, videohovory, schůzky a další funkce.

Cloudové úložiště MEGA poskytuje zdarma kapacitu 20 GB bez časového omezení. Pokud si nainstalujete a zaregistrujete desktopovou aplikaci, získáte dalších 5 GB na rok. Pokud byste potřebovali ukládat více dat, můžete si zvolit některou z placených variant služby, které jsou zpravidla levnější než cloudová úložiště Disk Google, OneDrive nebo Dropbox. Například 2TB úložiště vyjde ročně na 2 500 Kč. Aby se zabránilo přetížení infrastruktury, zavádí MEGA limit přenosu. U uživatelů s bezplatnými účty závisí tento limit na řadě faktorů, například na vaší zeměpisné oblasti a celkovém vytížení naší sítě. Je vynucován na základě množství dat stažených z vaší IP adresy za posledních šest hodin. Pokud toto množství překročí platný limit, máte možnost počkat nebo si zakoupit další přenosovou kvótu přechodem na účet Pro.

Free verze | On-line registrace | AJ | Windows 7-11 (32/64 bit), macOS, Linux, iOS, Android
www.mega.io

Webové rozhraní cloudového úložiště MEGA se do značné míry podobá prostředí Průzkumníku souborů a velmi snadno se v něm zorientujete. Můžete si vytvořit vlastní systém složek a přetáhnout do nich soubory, které chcete uložit v cloudu.

Ještě pohodlnější než používání webového rozhraní je práce s klientskými aplikacemi úložiště MEGA. Aplikace MEGAsync umožňuje synchronizovat všechny nebo jen vybrané složky s cloudovým úložištěm a pomůže vám s řízením uploadu a downloadu dat.

Úložiště MEGA můžete samozřejmě použít také k zálohování fotek a videí z vašeho smartphonu – třeba namísto služby Fotky Google, která brzy přestane být k dispozici s neomezenou kapacitou zdarma. Zálohování fotek můžete v mobilní aplikaci MEGA nastavit hned při jejím prvním spuštění.

Kromě přehledného webového rozhraní poskytuje cloudové úložiště MEGA také klientské aplikace pro Windows, macOS a Linux, rozšíření pro internetové prohlížeče Chrome, Firefox a Edge, stejně jako mobilní aplikace pro smartphony a tablety s Androidem a iOS (iPadOS). Specialitou jsou aplikace pro NAS servery Synology a QNAP, které umožňují zálohování a synchronizaci dat mezi vaším počítačem, NAS serverem a cloudem. Svá data pak budete mít uložena hned na třech místech.

Všechny plné verze na Chip DVD 12/2023.


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud