Přejít k hlavnímu obsahu

Prověrka bezpečnosti prohlížečů

Pavel Trousil 10.11.2023
Zdroj: Getty Images

Ve světě internetových prohlížečů jasně vede Google se svým produktem Chrome. Nejedná se ale ani zdaleka o nejlepší prohlížeč z hlediska bezpečnosti a ochrany dat uživatelů. Existují tedy lepší alternativy. My jsme prohlížeče podrobili testům a máme pro vás výsledky.

Chip 12/2023: Internet má pevně v rukou společnosti Google, alespoň to tak vypadá, pokud se podíváte na údaje o používání webových prohlížečů (viz výše). Celosvětově dva ze tří uživatelů surfují pomocí prohlížeče Chrome, který nedávno oslavil 15. narozeniny. Podobně to vychází i v České republice, kde má Chrome asi 60% podíl. 

To je však jen část příběhu. I mnoho alternativních prohlížečů přešlo v posledních několika letech na technologii od společnosti Google. Navenek se tedy mohou tvářit jako Brave, Edge nebo Opera, ale pod kapotou pracuje engine Chromium. Technicky se ale jedná o solidní základ. Alternativu však nabízí pouze Firefox a prohlížeče jako Tor nebo Mullvad, které se zase opírají o podstrukturu Mozilly. V případě prohlížečů se tedy vyplatí vybírat. V našem testu jsme prověřili osm internetových prohlížečů pro Windows a také Safari pro macOS a soustředili jsme se především na ochranu dat a zabezpečení. Kromě toho jsme se podívali na browsery pro Android. 

Více se dočtete v prosincovém Chipu, který je v prodeji již od 15. listopadu.

Další témata Chipu 12/2023


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud