Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlašování: zabezpečený přístup k účtům

Pavel Trousil 10.11.2023
Zdroj: Getty Images

Tzv. dvoufaktorové ověřování (2FA-two-factor authentication) je momentálně považováno za vrchol bezpečného internetového přihlašování. Ale i to má svá bezpečnostní rizika. Musíte na ně být připraveni.

Chip 12/2023: Kyberzločinci a bezpečnostní experti svádějí nepřetržitý a urputný boj. Jakmile má jedna strana navrch, druhá ji následuje a přichází s novými metodami a protiopatřeními. Zejména hesla se v posledních letech dostala do nemilosti. Jsou buď snadno zapamatovatelná, ale málo bezpečná – nebo bezpečná, ale pak zase těžko zapamatovatelná.

Dalším problémem hesel je, že je lze poměrně snadno ukrást nebo prolomit a následně je lze zneužít i na dálku k tajnému přihlášení k cizímu online účtu. Jako protiopatření proti těmto rizikům bylo v posledních letech vyvinuto tzv. dvoufaktorové ověřování (2FA-two-factor authentication). Zatím je považováno za vrchol bezpečného internetového přihlašování. Nabízí ho stále více webových stránek. Jak požívat druhý faktor se dozvíte v prosincovém vydání Chipu.

Další témata Chipu 12/2023
 


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud