Přejít k hlavnímu obsahu

Urban mining: města jako dodavatelé surovin

Josef Mika 09.11.2023
Zdroj: Getty Images

Pro získávání cenných surovin se hledají vhodné metody recyklace. Udržitelné postupy jsou však vzácné. Vědci se nyní chtějí zabývat surovinovou pokladnicí, která praská ve švech: našimi městy.

Chip 01/2024: Proč nevyužít to, co se už nabízí? Mluvíme o miliardách tun materiálů obsažených ve starých budovách a infrastruktuře, vyřazených lednicích, vozidlech, počítačích nebo větrných turbínách. Obsahují beton, ocel, měď, kobalt nebo plasty, tzv. druhotné suroviny. Rozvinuté země produkují ročně v přepočtu tuny materiálu na jednoho obyvatele. Tato člověkem vytvořená zásoba surovin se nazývá antropogenní úložiště.

Na rozdíl od tradiční recyklace, která se zaměřuje na zboží s krátkou životností, jako jsou obaly, se urban mining (v překladu městská těžba) soustředí na materiály, které jsou k dispozici až po mnoha letech, například když je dům zchátralý nebo se rozbije myčka nádobí. Cílem urban miningu je získat tyto druhotné materiály a využít je v oběhovém hospodářství šetřícím zdroje.

V centru pozornosti jsou zejména dvě oblasti: stavebnictví, které je velmi náročné na emise CO2, kde bude kladen důraz na minerální suroviny, beton a recyklaci stavebních materiálů. A odvětví elektroniky a kovů, protože jsou velmi cenné.

Pokud se o tomto zajímavém tématu zjistit víc, dozvědět se něco o příkladech postupů urban miningu a dalších faktech, přečtěte si lednový Chip. V prodeji je od 13. prosince. 

Další témata Chipu 01/2024


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud