Přejít k hlavnímu obsahu

Mozilla Thunderbird

Martin Kučera 09.12.2023

Thunderbird je jednoznačně nelepší a nejlépe vybavená e-mailová aplikace, kterou můžete používat zcela zdarma. Zvládne i více e-mailových účtů. Free verze - Chip 01/2024.

Práce s e-maily ve webovém rozhraní Gmailu a dalších freemailových služeb je pro mnoho uživatelů nepohodlná. E-mailový klient v počítači to vyřeší.

Plnou verzi programu je možné pořídit on-line prostřednictvím nákupu digitálního Chipu za 115 korun. Díky tomu získáte přístup k On-line DVD, kde najdete informace k programu a registraci licence.

Thunderbird je open source multiplatformní e-mailová aplikace, kterou vyvíjí Mozilla Foundation. Aplikace podporuje protokoly IMAP, SMTP a POP3, takže je možné propojit ji s většinou běžných e-mailových účtů, jako jsou schránky na Gmailu, Seznamu nebo třeba Outlooku, a umožňuje spravovat více e-mailových účtů v jednom rozhraní. V Thunderbirdu si můžete nastavit automatické filtrování zpráv, vytvářet složky pro jejich třídění, přidávat podpisy, nastavit pravidla pro zpracování příchozích e-mailů a mnoho dalšího. Thunderbird podporuje také šifrování e-mailů pomocí protokolu S/MIME a OpenPGP. I přes velké množství funkcí zůstává uživatelské rozhraní Thunderbirdu přehledné a intuitivní. Popularitě Thunderbirdu pomáhá i kompletní lokalizace do češtiny a vcelku snadné ovládání všech důležitých funkcí. Své uživatele se Thunderbird také snaží celkem účinně chránit před spamem i phishingem. V tištěném Chipu jsme připravili rozsáhlý popis programu.

Mozilla Thunderbird je jako open source k dispozici zdarma včetně všech budoucích aktualizací. Technickou podporu lze získat v rámci rozsáhlé komunity uživatelů této aplikace.

Free verze | Bez registrace | ČJ, AJ | Windows 7-11 (32/64 bit) | macOS | Linux
www.thunderbird.net

Hned při prvním spuštění je nutné v Thunderbirdu nastavit e-mailový účet. Zpravidla stačí zadat jen e-mailovou adresu a heslo ke schránce a Thunderbird provede všechna další nastavení automaticky. Vaše heslo se nikam neposílá a zůstane uloženo jen ve vašem počítači.

Thunderbird nabízí v přehledném prostředí všechny důležité funkce na práci s e-maily, včetně například i kontroly pravopisu při psaní nových zpráv, stejně jako možnosti bezpečně šifrovat jejich obsah. Zprávy můžete také snadno třídit a vyhledávat v nich.

Uživatelé Thunderbirdu se museli dlouho obejít bez plnohodnotného kalendáře, resp. museli použít open source aplikaci Lightning. To dnes už ale neplatí a v Thunderbirdu najdete kalendář se všemi potřebnými funkcemi, včetně s možností sdílení nebo zasílání pozvánek na schůzky.

Thunderbird je už sám o sobě velmi dobře vybavený. Vždycky se ale dá něco přidat. Proto je pro Thunderbird k dispozici i dlouhá řada různých doplňků. Pomohu vám například s exportem a importem zpráv, propojením s Kalendářem Google, rychlou tvorbou zpráv pomocí připravených šablon textů nebo třeba se správou adresáře kontaktů.

Všechny plné verze na Chip DVD 01/2024.


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud