Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uniknout datovým chobotnicím

Josef Mika 09.11.2023
Zdroj: GettyImages

Microsoft a Google mlčky předpokládají, že souhlasíte se shromažďováním obrovského množství dat o vašem soukromí

Chip 02/2024: Ať už spustíte Windows, používáte některou z nesčetných služeb Google nebo provádíte na počítači či v chytrém telefonu jakoukoli jinou činnost, jste prakticky neustále sledováni. Data mají v dnešní době velkou cenu a téměř každý výrobce je shromažďuje, aby vylepšil své produkty nebo vytvořil uživatelské profily. Jen Google vydělal v roce 2022 na personalizované reklamě přes 224 miliard dolarů – to je víc než hrubý domácí produkt celého Řecka. V rámci nové bezpečnostní iniciativy v oblasti umělé inteligence také Microsoft nedávno přiznal, že každý den shromažďuje více než 65 bilionů datových bodů.

Existují ale způsoby, jak s téměř nenasytnou zvědavostí korporací bojovat. V našem článku vám ukážeme, jak nastavit systém Windows tak, aby bral co největší ohledy na vaše soukromí a maximálně omezil příliš zvědavé společnosti, jako je Google. Díky obecnému nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) můžete také požádat o smazání údajů, které jsou o vás shromažďovány. Pomocí těchto možností obnovíte ochranu svého soukromí v počítači s Windows, ale také ve smartphonu a na internetu. 

V únorovém vydání, které je v prodeji od 24. ledna, vám ukážeme, jak vysávání vašich dat těmito giganty učinit přítrž a efektivně se mu bránit.

Další témata Chipu 02/2024


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud