Přejít k hlavnímu obsahu

Vytváříme si svou vlastní realitu

Josef Mika 09.11.2023
Zdroj: Adobe/Chip

Co se stane, když už nemůžeme věřit vlastním očím? Dobrá otázka. Šíří se totiž stále více obrazů světových událostí, které ve skutečnosti vytvořila umělá inteligence.

Chip 03/2024: Papež v bílé péřové bundě byl jen začátek. Když začala válka mezi Izraelem a Hamásem, na internetu se objevila řada fotografií, které údajně ukazovaly průběh války. Některé z těchto snímků však nebyly skutečné. Byly vymyšlené – s pomocí generátorů obrázků založených na umělé inteligenci.

Společnost Adobe distribuci obrázků dále zjednodušila: od listopadu prodává prostřednictvím služby Adobe Stock sérii obrázků vytvořených umělou inteligencí, které zobrazují válku v Gaze. Snímky jsou plné násilí: ukazují bomby padající na domy a děti sedící mezi troskami.

Jak vysvětluje Grant Baker, analytik výzkumného institutu Freedom House, může to mít vážné důsledky. Podle něj mohou obrazy vytvářené umělou inteligencí podkopat důvěru v demokracii a podpořit polarizaci společnosti. A to se ostatně už děje: Freedom House letos analyzoval 70 zemí, kde k takovým případům došlo. V 16 z nich byly obrázky generované umělou inteligencí použity k „manipulaci se společenskými a politickými informacemi“.

V březnové Chipu uvádíme další příklady, kdy došlo k významnému zkreslování skutečnosti pomocí uměle generovaných obrázků a nastiňujeme, kam může vést další vývoj. Pokud vás toto téma zajímá, přečtěte si určitě vydání 03/2024. Vyšlo 28. února.

Další témata Chipu 03/2024


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud