Přejít k hlavnímu obsahu

Privacy Protector 11

Martin Kučera 17.04.2024
Zdroj: Chip

Aplikace Privacy Protector vám pomůže získat zpět plnou kontrolu nad tím, jak vás systém Windows sleduje a jaké informace o vás shromažďuje a zasílá k výrobci. Plná verze - Chip 05/2024.

Není snadné najít a upravit všechny předvolby Windows související se sledováním používání počítače a nežádoucím sdílením dat Microsoftu. Pomůžeme vám s tím.

Plnou verzi programu je možné pořídit on-line prostřednictvím nákupu digitálního Chipu za 115 korun. Díky tomu získáte přístup k On-line DVD, kde najdete informace k programu a registraci licence.

Většinu standardních předvoleb souvisejících s odesíláním dat o provozu a používání počítače lze nastavit při úvodní inicializaci Windows 10/11. Pokud tento důležitý krok přeskočíte, a spokojíte se s výchozím nastavením, budou data z vašeho počítače proudit na servery Microsoftu, který je následně využije jak ke zlepšení a úpravě funkcí, tak i k cílenému zaměření reklamy a dalších nabídek a služeb. To nemusí být nutně špatné pro funkčnost systému i instalace updatů a oprav. Není ale od věci udělat revizi a podívat se, co Microsoft zajímá a zda byste neměli zvýšit ochranu vašeho soukromí. V systému Windows 10/11 existuje řada služeb, které shromažďují soukromá data uživatele všeho druhu. Aplikace Privacy Protector pomáhá řešit všechny problémy se soukromím v systému Windows 10/11, které porušují právo každého uživatele na důvěrnou činnost v jeho počítači. Pomocí programu Privacy Protector je například možné umlčet prvky systému telemetrie a zakázat sběr polohových dat. A existuje přibližně 40 služeb (některé z nich pracují na pozadí), které sledují a shromažďují osobní údaje uživatele. Jde například o sběr dat z provozu Office, spouštění hudby a videa, diagnostiku napájení, vyhledávání v počítači i na internetu, použití zákaznického programu zlepšování zkušeností a další. Prostřednictvím programu Privacy Protector najdete všechny potřebné předvolby na jednom místě a můžete je upravit podle svých požadavků. Ještě daleko zajímavější jsou předvolby na automatickou úpravu nastavení dle nejlepších doporučení. Pak si s ochranou soukromí poradí opravdu každý. Zablokování vybraných systémových služeb se může pozitivně projevit i na zvýšení výkonu systému. Nástroj Privacy Protector pro Windows vždy před zavedením jakýchkoli změn vytvoří bod obnovení systému, aby bylo možné v případě potřeby vrátit změny zpět.

Plnou verzi programu Privacy Protector 11 v ceně 1 100 korun můžete po aktivaci používat bez funkčních a časových omezení, ovšem bez nároku na technickou podporu a upgrade na vyšší verzi. Licence je určena pro jeden nekomerční počítač a nesmí být dále distribuována nebo prodávána. Období provedení registrace, instalace a aktivace je zaručeno do konce května 2024.

Plná verze | On-line registrace | AJ, NJ | Windows 7-11 (32/64 bit)
www.softorbits.com

Nejdůležitější nabídkou aplikace Privacy Protector je menu »Privacy«, kde můžete buďto ručně upravovat předvolby spojené s ochranou soukromí a odesílání dat z vašeho počítače Microsoftu, nebo jednoduše použít předvolbu »Recommended«, která nastaví předvolby podle doporučení.

Microsoft vybavil Windows 8-11 řadou aplikací, které mohou být užitečné, ale mnoho dalších uživatelů raději použije programy, na které jsou zvyklí. Aby tyto součásti Windows zbytečně nepřekážely, můžete je v nabídce »Uninstall Metro Apps«. Aplikace případně vrátíte zpět pomocí funkce »Restore system Metro Apps«.

Velmi opatrně zacházejte s nástroji připravenými v nabídce »Tools«. Můžete zde vypnout aktualizace Windows (»Disable Windows Update«), stejně jako funkci »Řízení uživatelských účtů« (»Disable UAC«). Jelikož je o dva důležité pilíře zabezpečení počítače, měli byste dobře vědět, co děláte.

Privacy Protector také dokáže zakázat odesílání dat napsaných na klávesnici na servery Microsoftu. Ta mohou obsahovat i čísla kreditních karet, hesla, osobní údaje atd. Program zvládne zakázat i službu Windows Update blokováním IP adres aktualizačních serverů prostřednictvím přidaných pravidel v bráně Windows Firewall. Zvládne omezit řízení uživatelských účtů (UAC) a mapování  IP adres. Další zajímavostí programu je i funkce odinstalovaní tzv. Metro aplikací, tedy předinstalovaných aplikaci Windows 10/11.


Systém Windows 11 shromažďuje o svých uživatelích ohromující množství informací

  • vše, co napíšete na klávesnici (Windows 11 je v podstatě vybaven vestavěným keyloggerem).
  • odposlech - Windows 11 může na pozadí odposlouchávat váš mikrofon a zapojovat webovou kameru, aniž byste o tom věděli.
  • přihlašovací jména a hesla k webovým stránkám a sociálním sítím
  • fragmenty e-mailových zpráv, chatů a textových zpráv (včetně těch, které posíláte a přijímáte prostřednictvím kryptomessengerů, jako je Telegram)
  • geolokační souřadnice (GPS, AGPS nebo přibližné souřadnice založené na IP
  • kompletní historie prohlížení webových stránek
  • vyhledávací dotazy
  • přístupové body Wi-Fi a jejich hesla
  • seznam nainstalovaných aplikací
  • informace o vašich preferencích poslechu včetně názvů poslouchaných hudebních skladeb.
  • záznamy hovorů
  • záznamy v kalendáři, události a schůzky
  • váš adresář
  • klíče pro obnovu nástroje BitLocker: pokud zašifrujete svůj pevný disk nebo paměť eMMC pomocí nástroje BitLocker, klíče pro obnovu se automaticky nahrají do služby Microsoft OneDrive; zásady ochrany osobních údajů společnosti Microsoft umožňují, aby společnost tyto klíče na požádání poskytla vládním agenturám
  • budoucí aktualizace systému Windows 11 údajně zakážou funkce, pokud systém zjistí, co považuje za "nekompatibilní" nebo "nelicencované" softwarové nebo hardwarové komponenty

Tip redakce: S nastavením ochrany soukromí v operačním systému Windows 10 a 11 vám pomůže i bezplatná aplikace O&O ShutUp10++. Díky aplikaci máte plnou kontrolu nad tím, které funkce v systému Windows 10/11 chcete používat, a sami rozhodnete, kdy sdílení dat zachází příliš daleko. Pomocí velmi jednoduchého rozhraní rozhodnete, jak mají systémy Windows 10/11 respektovat vaše soukromí, a to tak, že určíte, které nežádoucí funkce mají být deaktivovány. Aplikace O&O ShutUp10++ je zcela zdarma a není nutné ji instalovat - stačí ji spustit přímo a okamžitě na počítači. Konfiguraci počítače lze kdykoli vrátit zpět k výchozímu nastavení.

Všechny plné verze na Chip DVD 05/2024.


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud