Přejít k hlavnímu obsahu

Digitální euro: falešná mince?

Josef Mika 09.11.2023
Zdroj: Getty Images

Evropa udává směr pro své vlastní digitální peníze. Ne ve všech zemích se ale na tento projekt dívají s nadšením. Mnozí kritici se domnívají, že je zbytečný. Panují také obavy, že bude sloužit pouze k nahrazení hotovosti.

Chip 05/2024: Na podzim 2021 začala dvouletá fáze šetření, kterou – stejně jako všechny následující fáze – navrhuje Eurosystém. Ten zahrnuje kromě ECB také národní centrální banky 20 zemí eurozóny.

Od 1. listopadu 2023 probíhá tzv. přípravná fáze, v níž se testují a zdokonalují vlastnosti a požadavky definované ve fázi šetření.

ECB počítá s tím, že digitální euro bude zavedeno nejdříve za dva roky, pravděpodobnější je však rok 2028. Předpokladem je nejen uspokojivé dokončení vývojových fází, ale také politická vůle v EU. K tomu je zapotřebí právní akt, k němuž Evropská komise určila směr již loni v červnu. Legislativní proces a přípravná fáze proto probíhají souběžně, aby se v případě příznivého rozhodnutí dosáhlo cíle co nejrychleji.

Chip ve svém článku shrnuje, proč se digitální euro vůbec zavádí, co pro Evropu bude znamenat, jak se liší od současných kryptoměn a zda bude při platbách s ním zachován princip anonymity. Nastiňuje také možné scénáře vývoje společnosti ohledně využívání elektronických peněz a mizení plateb v hotovosti. Vše se dočtete v květnovém Chipu, který je v prodeji od 24.4.

Další témata Chipu 05/2024


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud