Přejít k hlavnímu obsahu

Vesmírná skládka

Josef Mika 09.11.2023
Zdroj: Getty Images

Jasná pravidla a pokuty za parkování: ve vesmíru by se měl konečně už zavést pořádek. Je totiž nejvyšší čas, jinak hrozí havárie.

Chip 05/2024: Vesmírný odpad se stává stále větším problémem. Evropská kosmická agentura (ESA) odhaduje, že na oběžné dráze Země se nachází téměř milion kusů kosmického odpadu o průměru větším než jeden centimetr. ESA dokonce napočítala 128 milionů menších kousků o průměru od jednoho do deseti milimetrů. Jakkoli jsou na Zemi kousky trosek o velikosti špendlíkové hlavičky neškodné, ve vesmíru mohou být stejně nebezpečné. Oběžná rychlost dosahuje až 30 000 km/h. Při této rychlosti mohou i malé částice způsobit vážné škody na satelitech a vesmírných stanicích, jako je ISS.

Od sovětského Sputniku v roce 1957 nebyl prostor nad našimi hlavami nikdy regulován; v zásadě zde panují podmínky Divokého západu. Díky masivní komercializaci cestování do vesmíru se na oběžnou dráhu tlačí stále více satelitů. Zatímco v roce 2021 jich bylo jen něco málo přes 6 000, nyní jich je více než 7 000, a všechny jsou ohroženy letícím odpadem. ESA vydává každý den kolem stovky varování před kolizí. Ohrožené družice provádějí úhybné manévry, což stojí palivo a zkracuje jejich životnost.

Navíc nestačí zamezit vzniku nového odpadu: problém je už v tom, že už teď je ho na oběžné dráze příliš. Chip ukáže, jaké existují metody na jeho odstranění, některé z nich jsou poměrně originální. Kdo se chce o tomto tématu dozvědět víc, ten ať si přečte zajímavý článek v květnovém Chipu. Je v prodeji už od 24. 4.

Další témata Chipu 05/2024


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud