Přejít k hlavnímu obsahu

Kolik výkonu potřebuje prohlížeč?

redakce 11.05.2011

Firefox 4.0 potřebuje 2,6krát více paměti RAM než Chrome 11; prohlížeče Safari a Opera si neumí poradit se silou skrytou v nejnovějších procesorech. Přinášíme srovnání prohlížečů podle toho jak využívají jednotlivé systémové zdroje jako CPU, RAM a GPU.

Máte dvou-jádrový procesor? Máme pro vás špatné informace - většina prohlížečů využije pouze polovinu jeho kapacity. To znamená, že pokud otevřete více záložek s náročnými internetovými aplikacemi, a jedno z jader si neporadí s výpočty, druhé jádro mu nepomůže.

Podobná situace platí pro grafické karty. Jedná se o zdroj, který má obrovský výpočetní výkon, a každý z nás uživatelů ho bude chtít využít, pokud vytížení procesoru dosahuje 100%. O čemž svědčí náš test: pět prohlížečů a pouze u třech lze použít akceleraci GPU. Jenže pouze dva z nich to dělají správně!

Ještě poslední věc, kterou jsme otestovali - využití paměti RAM. Éra jednoduchých webových stránek je již pryč! Nyní prohlížeče pracují jako e-mailový klienti, on-line aplikace, instant messaging, grafické programy (Pixlr.com), kancelářské balíky (Live.com, Google Docs, Zoho.com), nebo audio editory (Aviary.com). To znamená, že prohlížeč musí umět správně pracovat s paměti, jelikož ty se stávají vstupní branou pro fungování náročnějších aplikací.

  • Intel Core 2 Duo E8400 (2 rdzenie, 3 GHz)
  • ATI Radeon HD 3470 (256 MB DDR2)
  • 4096 MB DDR2 (Dual Channel)
  • Windows 7 Professional (64 bit)
  • ATI Catalyst 11.2

Konfigurace našeho počítače, na kterém byly testy internetových prohlížečů prováděny. Po hardwarové stránce se nejedná o nejnovější zařízení, ale i přesto má vynikající výkon pro náročnější kancelářskou práci a práci s internetem.

Využití paměti RAM

První test se skládá z využití paměti prohlížečem. Samozřejmě, že čím nižší naměřená hodnota v testu tím lépe pro prohlížeč. Za tímto účelem jsme provedli celkem tři testy. V prvním testu je spuštěna jedna záložka, v druhém testu je spuštěných rovnou 10 záložek a ve třetím testu jedna záložka, ve které je i spuštěn test Kraken Benchmark.

Využití paměti RAM (1 záložka)

Po spuštění jedné záložky bylo využití paměti RAM poměrně nízké. Nejvýkonnějším prohlížečem se ukázal být Google Chrome, o trochu horší postavení zaujal Safari a Internet Explorer 9.  Znatelně horších výsledků dosáhl  Firefox 4.0 a Opera 11.10.

Často máme otevřenou jen jednu záložku, a proto jsme se rozhodli zjistit, co se stane, když počet záložek zvýšíme „až“ na 10.

Využití paměti RAM (10 záložek)

Výsledky jednotlivých prohlížečů jsou vyrovnané. Od 192 MB pro Firefox 4.0 (který využívá nejvíce paměti při spuštění jedné záložky) až po 224 MB pro Internet Explorer 9. Rozdíl není tak veliký – „jen“ 32 MB. Jen pro srovnání Firefox 3.6 potřeboval v našem testu pouze 96 MB paměti.

Tento průzkum se týkal spíše statických webových stránek. Dalším testem v pořadí je proto Kraken Benchmark, který se zaměřuje na měření výkonu JavaScriptu a kontroluje maximální využití paměti RAM v průběhu testu. Výsledky jsou poměrně překvapivé.

Využití paměti RAM (Kraken Benchmark)

První místo získal – Google Chrome. Nejhorší výsledek je u Firefox 4.0, který téměř celý test spotřebovával od 200 do 300 MB, a na samotném konci dosáhl využití paměti 339 MB. Docela zvláštně se během celého testu choval Internet Explorer 9, který po většinu času využíval od 100 do 200 MB paměti, ale několikrát jeho využití dosahovalo téměř 300 MB.

Využití procesoru - méně neznamená více

První test zahrnoval spuštěnou jednu záložku s JavaScriptem. Tento test je určen pro kontrolu, zda prohlížeč může využít obě jádra procesoru.

Využití procesoru (Kraken Benchmark)

Výsledek testu je jednoznačný – Nemohou! Všechny prohlížeče kromě Internet Exploreru 9 využijí pouze jedno jádro procesoru při spuštění jedné záložky. Co to znamená? Dokonce, i když máte 6-jádrový procesor a budete mít spuštěných několik záložek s náročnými aplikacemi tak nevyužijete všechnu sílu vašeho procesoru.

### Page Break ###

Dalším testem byl, CPU benchmark GUIMark2 , který se skládá ze tří nezávislých testů: Vector Charting Test, Bitmap Gaming Test a Text Column Test. Každý z nich se spouští v samostatné záložce, ale aktivní je pouze - Bitmap Gaming Test. Na začátku se měří samotný výkon (a nikoliv využití systémových zdrojů).

Světlejší barvy v grafu představují tři otevřené záložky (v každé z nich je jeden aktivní test). Tmavší barvy zobrazují pouze jeden aktivní test - Bitmap Gamint Test. Výsledky jsou zajímavé.

GUIMark2 - výkon

Internet Explorer 9 bez ohledu na počet otevřených záložek se ve výsledku pohyboval kolem 60 fps (počet snímků za sekundu). Firefox 4.0 byl náchylný na počet otevřených záložek, stejně jako Opera a Safari. Je třeba poznamenat, že poslední dva prohlížeče nejsou schopné podporovat akceleraci grafické karty!

Využití procesoru (GUIMark2)

Přejděme k využití možnosti dvou-jádrových procesorů. Jedna důležitá poznámka - více není lepší, ale 50% využití je stejně beznadějný výsledek, protože to znamená, že prohlížeč dokáže využít jen jedno jádro ze dvou.

Výkon grafické karty

Akceleraci grafické karty nepoužívají prohlížeče příliš dlouho.  Je to trochu zvláštní - protože možnosti, které akcelerace GPU nabízí jsou neuvěřitelné. Podívejte se jak moc dokáže prohlížeč využít síly GPU.

Stejně jako v předchozím srovnání, spuštěny byly tři záložky a pro každou z nich jeden z testů GUIMark2. Jak se ukázalo tak tato metoda testu dokonale odhalí nedostatky programátorů.

Využití GPU (GUIMark2)

Google Chrome bez velkého problému využil možnosti GPU. Stejně tak jako Internet Explorer. Firefoxu 4.0 se samotná práce s GPU moc nedařila. Ano, bereme na vědomí, že v ostatních záložkách běžely další dva testy. Po jejich ukončení Firefox opět zrychlil (o čemž svědčí graf „GUIMark2 – výkon“).

Opera 11.10 a Safari 5.0.4 prakticky nepracují s GPU. Máme nepotvrzené informace, že tato funkce bude dostupná ve verzi označované jako 11.50, zatímco v případě Apple, jako obvykle není nic známo.

Spuštění prohlížeče

Prohlížeč je uzavřen a žádný proces neběží. Kamarád vám posílá odkaz na web, kliknete na odkaz a ... čekání na spuštění prohlížeče začíná. Start trvá obvykle stejně dlouho, ale neplatí pro všechny prohlížeče.

Ča potřebný ke spuštění prohlížeče

Výsledek Opery nepotřebuje žádný komentář, ale. Měření u verze Opera 11.01 je překvapující – předchozí verze je ještě rychlejší - méně než 2 sekundy. K Chromu a IE nemůže mít připomínky. První start není silnou stránkou Firefoxu a ani Safari. Při dalším spuštění prohlížeče (po předchozím uzavření) probíhá následný start velmi rychle u všech prohlížečů.

Který prohlížeč si vybrat?

Hodnocení prohlížečů podle využití systémových zdrojů: RAM, CPU a GPU. Další vlastnosti prohlížeče - jako je rozhraní, bezpečnost a funkčnost nebyly při výsledném hodnocení vzaty v úvahu.

1. místo - Google Chrome 11

Smutná zpráva pro ostatní prohlížeče, Google Chrome nejlépe využívá systémové zdroje. V případě využití paměti RAM je naměřená spotřeba nejmenší, zvlášť když máme otevřeno více záložek najednou. Za druhé, prohlížeč účinně podporuje akceleraci grafické karty.

2. místo - Internet Explorer 9

Díky „efektivnímu“ využití systémových zdrojů se prohlížeč umístil na druhém místě. IE velmi dobře využívá energii, která je skrytá v CPU a GPU. Vývojáři ovšem musí ještě zapracovat na využití paměti RAM. Výsledky ve spotřebě RAM nejsou špatné, ale spotřeba by měla být nižší.

3. místo - Mozilla Firefox 4.0.1

Akcelerace GPU je skvělá funkce, která významně zvyšuje likviditu stránek. Bohužel, prohlížeč je schopen pracovat pouze s jedním jádrem procesoru. Dalším problémem Firefoxu je pomalejší výkon při spuštění několika záložek. Ty velmi zatěžují jak CPU tak i GPU. V případě využití RAM nepatří naměřená hodnota mezi ty nejlepší.

4. místo - Opera 11.10

Opera je sice rychlá, ale využívá pouze jedno jádro procesoru. Podpora GPU byla zcela vynechána a objeví se až v další verzi prohlížeče. Vyšší využití paměti RAM můžeme odpustit, když na vlastní oči uvidíte, jak prohlížeč pracuje rychle při přepínání záložek (samozřejmě při spuštění většího počtu).

5. místo - Safari 5.0.4

Co říci - jednoznačně poslední. Používá pouze jedno jádro procesoru, a stejně jako Opera – neumí využít akceleraci grafické karty. Jedinou nespornou výhodou je nízká spotřeba paměti RAM.


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud