Přejít k hlavnímu obsahu

Jako stabilní vypuštěn Google Chrome 14

redakce 19.09.2011

Uživatel v něm však nenajde bezprostřední změny.

Google Chrome 14 byl uvolněn do stabilní distribuce v pátek, a tak se vám nejspíše již povýšil. Jako uživatelé však nečekejte žádnou bezprostřední změnu. Čtrnáctka jen zpřístupňuje nové funkce pro vývojáře. A opravila řadu chyb a bezpečnostních děr. Některé závažné. Mnohé z nich se však nikdy nedostaly do distribuce stabilní a byly zachyceny ještě v betě.

Google Chrome 14 jednak zavádí podporu Web Audio API. Webové aplikace díky tomu mohou pokročilým způsobem pracovat se zvukem — například využít prostorových efektů. To najde uplatnění patrně především ve hrách.

Jednak dovede čtrnáctka být takzvaně nativním klientem — webové aplikace mohou obsahovat a spouštět nativně zkompilovaný kód napsaný v C nebo v C++. Je to vlastně krokem zpět od JavaScriptu, ale ne úplným — prohlížeč nabídne bezpečné prostředí (kód spustí ve „dvojitém pískovišti“). A nabídne vývojářům API (přístup k počítači) nezávislé na určitém operačním systému. Stejný kód tedy bude moci v prohlížeči běžet jak ve Windows, tak v Linuxu nebo na Macu.

Jenže přenositelnost nativně zkompilovaného kódu nemůže být úplná — zatímco stejný javascript lze vykonat nejen v různých operačních systémech, ale i na různých platformách hardwarových, kód zkompilovaný pro Intel pochopitelně nepoběží na procesorech ARM, a opačně.

Není to cesta kupředu, je to způsob jak překlenout to, že patrně ne vše napsané v JavaScriptu se dosud kompiluje a vykonává tak efektivně jako kód vyladěný v C/C++. A je to úlitba tomu, že mnohé již bylo v těchto jazycích napsáno; nyní lze stávající kód přenést do prohlížeče, do aplikací webových. Víceméně bez ztráty výkonu.


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud