Přejít k hlavnímu obsahu

Wondershare Disk Manager

redakce 01.02.2011

Potřebujete změnit velikost oddílu, vytvořit novou partition nebo jen zkopírovat disk? Tento správce disků z Chip DVD 02/11 vám se vším pomůže.

Wondershare Disk Manager je správce disků, který vám pomůže s běžnou údržbou. Dokáže měnit velikost diskových oddílů, vytvářet nové oddíly a mazat ty existující, pomůže vám naformátovat disk, nebo skrýt diskový oddíl. Nabízí přitom velmi jednoduché ovládání formou průvodců, které bez problémů zvládne i méně zkušený uživatel. Wondershare se asi nestane etalonem produktů pro práci s disky, jako je tomu třeba u společnosti Paragon, zadanou práci ale zvládne bez chybičky.

Na Chip DVD najdete plnou verzi programu Disk Manager, která je nyní výrobcem bezplatně distribuována. Program nemá žádná funkční, ani časová omezení.

Dva mody

Průvodce: Méně zkušeným uživatelům pomohou intuitivní průvodce.
Průvodce: Méně zkušeným uživatelům pomohou intuitivní průvodce.

Standardně se program spouští v tzv. »Exper Mode«. Ten připomíná podobné produkty od společností Paragon nebo jiných výrobců. Pokud je pro vás tento mód nepřehledný, v nástrojové liště klikněte na tlačítko »Wizard Mode«. V tomto režimu pracujete s průvodcem, který vás krok za krokem provádí jednotlivými úkony. Nejprve se tedy podíváme na tento Wizard Mode.

Průvodcovský mód

Po přepnutí do Wizard Mode vás přivítá šestice tlačítkem pro práci s diskem.

RESIZE PARTITION WIZARD: Tento průvodce vám pomůže změnit velikost jednotlivých diskových oddílů. Máte jeden fyzický disk rozdělený na více diskových oddílů a potřebujete změnit jejich velikosti? Tento průvodce vám pomůže.

CREATE PARTITION WIZARD: Tento průvodce se hodí pro případy, kdy si koupíte nový

Diskový oddíl: Po výběru diskového oddílu se v levém menu zobrazí seznam nabízených funkcí.
Diskový oddíl: Po výběru diskového oddílu se v levém menu zobrazí seznam nabízených funkcí.

disk, na kterém ještě nejsou žádné oddíly, a disk tedy není v systému vidět. Průvodce vám pomůže vytvořit oddíly a také je naformátovat, aby byly okamžitě přístupné. Podporován je jen souborový formát NTFS.

DELETE PARTITION WIZARD: Tento průvodce naopak dokáže odstranit existující diskový oddíl. Po odstranění oddílu nezbydou na partition žádná data. Dávejte si proto velký pozor, který oddíl zrovna odstraňujete a ujistěte se, že na daném disku nemáte žádná data.

COPY DISK/PARTITION WIZARD: Tohoto průvodce využijete v případě, kdy chcete zazálohovat konkrétní diskový oddíl, případně celý pevný disk. Sektor po sektoru se přenese obsah disku (případně jen oddílů) na druhý disk.

RECOVERY PARTITION WIZARD: Slouží pro obnovu ztracených dat. Ale nesmí jít od data,

Celý disk: Při výběru disku se zobrazí funkce pro smazání všech oddílů a zkopírování celého disku.
Celý disk: Při výběru disku se zobrazí funkce pro smazání všech oddílů a zkopírování celého disku.

která jste třeba jen vysypali z koše – to program neumí. Musí jít o takovou ztrátu, kdy jste z ničeho nic přestali vidět diskovou jednotku v systému, nebo když jste omylem odstranili partition, ale ještě ji nepřepsali. Pokud data na diskovém oddílu nebyla fyzicky přepsaná, s největší pravděpodobností se vám je podaří obnovit.

Expertní mód

V expertním modu máte k dispozici stejné nástroje, navíc přímo v okně vidíte přehled disků a jejich rozdělení na diskové oddíly. Stačí tedy vybrat tu partition, se kterou chcete pracovat, a v levém okně se automaticky zobrazí seznam operací, který je pro partition dostupný. Pokud je tedy diskový oddíl již vytvořen, nabídnou se nástroje

Nový oddíl: Program podporuje jen formát NTFS, což by uživatelům Windows nemělo vadit.
Nový oddíl: Program podporuje jen formát NTFS, což by uživatelům Windows nemělo vadit.

jako je změna velikosti, zformátování apod. Pokud naopak vyberete volné místo na disku, které ještě nebylo přiřazeno, nabídne se pouze nástroj pro vytvoření oddílu.

Pokud nekliknete na diskový oddíl, ale přímo na nějaký fyzický disk, zobrazí se nástroje pro smazání všech oddílů a pro zkopírování celého disku.

Kontrola oddílu

Nástrojem, který není ve Wizard modu dostupný, je »Check Partition«, který testuje diskový oddíl pomocí nástroje chkdsk, který je součástí operačního systému Windows. Klikněte pravým tlačítkem myši na diskový oddíl, který chcete zkontrolovat, a zvolte »Advanced | Check Partition«. Pokud program nemůže nějaký úkon provést

Obnova ztracené partition: Pokud nevíte, z kterého pevného disku oddíl zmizel, zvolte automatický mód.
Obnova ztracené partition: Pokud nevíte, z kterého pevného disku oddíl zmizel, zvolte automatický mód.

přímo ve Windows, protože operační systém mu nedovolí přistupovat k disku, nabídne se automaticky restartování počítače a změny se provedou před spuštěním systému.

Uveřejněno na Chip DVD 02/11.




Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud