Přejít k hlavnímu obsahu

McAfee SiteAdvisor Live

redakce 23.11.2011

Miniaturní plug-in do prohlížeče, který zajistí, že vaše surfování bude bezpečné. Ochrání před nebezpečnými stránkami.

Proč mít celý McAfee SiteAdvisor Live bezpečnostní balík, když drtivá většina hrozeb přichází z internetu? Právě McAfee dokáže perfektně zabezpečit váš internetový prohlížeč. Už ve výsledcích vyhledávače uvidíte, která stránka je bezpečná a kam byste chodit neměli. Při otevření jakékoliv stránky proběhne kontrola, zda je v pořádku. Veškeré stahované soubory budou kontrolovány na přítomnost virů – z webových stránek zkrátka nákazu do svého počítače rozhodně nedostanete. Nejde přitom o žádné ořezávátko – v prestižním testu skončil produkt McAfee na třetím místě! 

Na Chip DVD najdete instalaci plné verze programu McAfee SiteAdvisor v ceně 500 Kč. Program nemá žádná funkční, ani časová omezení. SiteAdviros je určen pro operační systému Windows a funguje v prohlížečích Internet Explorer a Firefox. Díky této akci můžete využít slevu a pořídit za zvýhodněnou cenu  komplexní bezpečnostní řešení McAfee Internet Security 2012.

Jedním mrknutím: Stačí jediný pohled a hned vidíte, která webová stránka je nebezpečná.
Jedním mrknutím: Stačí jediný pohled a hned vidíte, která webová stránka je nebezpečná.

Automatický

Po restartu počítače můžete začít SiteAdvisor používat, vše je nakonfigurováno ke komfortnímu používání. Jak se vlastně používá? Stačí použít oblíbený vyhledávač (podporován je Google, Yahoo, Aol, Ask, Bing a další zahraniční služby, české bohužel chybí) a zadat do něj libovolný dotaz. Jakmile se zobrazí výsledky, během pár sekund se u každé stránky zobrazí také hodnocení. V podobě zelené fajfky, pokud je web v pořádku, v podobě žlutého vykřičníku, pokud s webem není něco v pořádku, nebo v podobě červeného křížku, pokud je daná stránka „zavirovaná“. Načtení hodnocení ze vzdáleného serveru chvíli trvá. 

Pokud pro přechod na stránky nepoužíváte vyhledávač, ale přímo zadáváte adresu do řádku, bude i tato adresa zkontrolována. Zpoždění při kontrole dané stránky je minimální, trvá maximálně pár milisekund.

Výraznější nastavení

Nastavení: Stačí kliknout na šipku a poté na »Možnosti«.
Nastavení: Stačí kliknout na šipku a poté na »Možnosti«.

Po pár týdnech používání si už možná ani malých ikon nevšimnete, takže omylem můžete kliknout i na odkaz, který bude bezpečnostním rizikem pro váš počítač. Abyste tomu zabránili, doporučujeme změnit nastavení tak, aby zvýraznění nebezpečných webů bylo mnohem markantnější. Jak na to? V nastavení plug-inu klikněte na »Možnosti« a v části »Ve výsledcích hledání« vyberte možnost »Zobrazit zvýrazněná hodnocení webů«. Příslušnou barvou pak bude označen celý řádek odkazu, takže okamžitě uvidíte, zda neklikáte na nebezpečnou stránku. 

Jak to funguje?

Jakou máte jistotu, že webová stránka, která je označena za bezpečnou, opravdu taková je? Výkonné serverové farmy McAfee kontrolují webové stránky, na které se chystáte

Zablokuje: Na škodlivou stránku vás McAfee nepustí. A je jedno, jakým způsobem se snažíte na stránku přistupovat.
Zablokuje: Na škodlivou stránku vás McAfee nepustí. A je jedno, jakým způsobem se snažíte na stránku přistupovat.

vstoupit. Google zobrazí výsledky na váš dotaz – odkazy na stránky. Než se zobrazí hodnocení stránek, tak uběhnou cca 2 sekundy. To je doba, kdy servery McAfee otevřou stránku, na kterou se chystáte vstoupit, a zkontrolují její obsah. Pokud je v pořádku, dostane „zelenou“, pokud ne, tak buď žlutou, nebo červenou, podle míry rizika.

A lze věřit výsledkům? Webový portál www.av-comparatives.org, který se věnuje srovnávacím testům antivirů, prováděl v říjnu test těchto produktů. McAfee skončil na třetím místě, když odhalil 96,7 % nakažených webů. Vítěz testu odhalil sice 98,6 % webů, ale zároveň měl 12 falešných hlášení. McAfee tedy v této oblasti patří k absolutní špičce.

Perfektní ochrana

Pokud v nastavení plug-inu aktivujete chráněný režim, máte jistotu, že počítač bude zabezpečen. Jak je to možné? V chráněném režimu si zvolíte tajné heslo. Pokud bude

Bezpečně: Pokud přesto chcete jít na nebezpečnou stránku, je třeba zadat heslo. Ideální řešení pro domácí počítač.
Bezpečně: Pokud přesto chcete jít na nebezpečnou stránku, je třeba zadat heslo. Ideální řešení pro domácí počítač.

stránka vyhodnocena jako nebezpečná, tak vás sem nepustí. Zobrazí se varování a nebudete moci jít dál. Pokud přesto všechno budete chtít, tak vás McAfee na stránku pustí, ale musíte zadat heslo. Bez tohoto hesla se na stránku žádným způsobem nedostanete, i kdybyste se pokoušeli dostat na stránku přes zástupce, přímým zadáním adresy, zkrátka jakkoliv – McAfee totiž kontroluje i přímo otevírané stránky, takže svůj počítač budete mít v naprostém bezpečí.

Bezpečné soubory

Namítáte, že nákaza často nepřichází ze samotných stránek, ale ze souborů, které si z internetu stáhnete? To je pravda. I proto má SiteAdvisor integrovánu funkci Ochrana stahování. Každý soubor je předtím, než jej stáhnete do počítače, zkontrolován, jestli neobsahuje škodlivý kód. 

Pro slabší počítače ideál

Výjimky: Pokud by vám McAfee blokoval přístup na bezpečný server, je možné jej přidat do výjimek a přístup na stránku pak nebude kontrolovaný.
Výjimky: Pokud by vám McAfee blokoval přístup na bezpečný server, je možné jej přidat do výjimek a přístup na stránku pak nebude kontrolovaný.

Právě antiviry jsou značnou brzdou počítačů, přitom pro většinu uživatelů by bylo zcela dostačující zabezpečení z internetu. A právě to dělá McAfee SiteAdvisor. S tímto rozšířením do prohlížeče se už nikdy nedostanete na infikovanou webovou stránku, už nikdy nestáhnete zavirovaný soubor nebo nebezpečnou přílohu ze svého webmailu. Přitom plug-in nijak významně nesnižuje výkon počítače, ani nezpomaluje surfování, především díky moderním cloudovým technologiím.

Uveřejněno na Chip DVD 12/11.

 

 


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud