Přejít k hlavnímu obsahu

2. týden - Vybíráme software týdne

redakce 11.01.2012

Programů na úpravu videa, stahování videa a authoring videa je celá řada. V redakci Chipu jsme z této oblasti vybrali tři nejzajímavější programy. Co vše vám mohou tyto programy nabídnout?

Vše kolem videa

aTube Catcher

aTube Catcher

Software aTube Catcher působí na první pohled jako správce stahování pro YouTube, tedy jako program, jakých jsou dnes k dispozici spousty. Stahovat můžete i ze serveru XTube, Pronotube,    MySpace, Stage6, Yahoo, Dailymotion, Megavideo a mnoha dalších. Vyplatí se však podrobnější pohled na nástroj, neboť ten nabízí zřetelně více funkcí než různé konkurenční programy. S programem můžete nejen stahovat videa a konvertovat je do tuctů formátů, ale kromě toho zaznamenávat videostreamy, vypalovat DVD, Blu ray disky a CD, stejně jako nahrávat hudbu z mikrofonu. Další vymožeností je integrovaný záznamník obrazovky, s nímž můžete filmovat dění na ploše Windows a navíc je hned podložit zvukovou stopou.

Pomocí profilů lze definovat záznamové parametry pro různé přístroje, podle toho, zda budete chtít sledovat film na stolním počítači, nebo třeba na svém smartphonu.

Během instalace si můžete vybrat češtinu, kterou máte ihned po dokončení instalace k dispozici. Volbou »Nástroje | YouTube | Obchvat YouTube IP Státní omezení« získáte volný přístup také k těm videím, která jsou v Česku normálně zablokována.

Informace o programu
OPERAČNÍ SYSTÉM: Windows 2k/XP/Vista/7
JAZYK: čeština, angličtina
INFO: http://atube-catcher.dsnetwb.com/video

Blu-ray authoring

DVD Architect Studio 5.0

DVD Architect Studio 5.0

Authoringový nástroj DVD Architect Studio z dílny Sony slouží k vytváření filmových DVD i Blu-ray disků s libovolným multimediálním obsahem.

Při zakládání nového projektu se můžete rozhodnout, zda vytvoříte disk pouze s jediným filmem, kombinaci videa a hudby nebo prezentaci fotografií s hudbou na pozadí. Těmto možnostem použití programu odpovídají také nastavení kvality výstupního filmu, kde samozřejmě nechybí možnost vytvořit video s full HD rozlišením 1 920 × 1 080 obrazových bodů. Velmi kvalitní může být i zvuk, včetně 5.1 prostorového ozvučení ve formátu AC-3.

Po úvodním výběru formátu, obsahu a kvality obrazu a zvuku se můžete pustit do zužitkování videozáběrů, hudby a fotografií. Zatímco ve většině ostatních programů pro authoring DVD a Blu-ray disků jsme zvyklí tvořit nejdříve obsah a poté až další náležitosti, jako je menu, DVD Architect Studio využívá opačný postup. Pomocí několika desítek připravených šablon, pozadí, tlačítek a nástrojů na editaci si nejdříve vytvoříte hlavní nabídku disku, se všemi podkapitolami a ovládacími prvky, a teprve poté začnete vytvářený disk plnit obsahem. K tomu máte k dispozici jednoduchou časovou osu, ovšem pokud máte klipy již připravené, stačí je přetáhnout na zvolená místa v menu disku. Program si přitom poradí prakticky s jakýmkoli formátem videa i hudby, vše přitom převede do podoby odpovídající zvolenému typu výstupu a jeho kvalitě.

Výsledek práce na tvorbě svého vlastního DVD nebo Blu-ray disku můžete průběžně kontrolovat pomocí náhledu a také prostřednictvím speciálního režimu s virtuálním dálkovým ovladačem. Zde lze vyzkoušet, jak bude váš disk pracovat v běžném přehrávači. Poté se můžete rozhodnout, zda má DVD Architect Studio připravený obsah rovnou vypálit na DVD nebo Blu-ray disk, nebo jen uložit na disk počítače data v příslušném formátu. Vlastní menu lze rovněž uložit jako nové téma pro opakované použití.

Authoringový nástroj s bohatými možnostmi volby výstupního formátu videa, desítkami šablon a užitečným náhledem funkčnosti vytvářeného disku.

Informace o programu
OPERAČNÍ SYSTÉM: Windows XP/Vista/7
JAZYK: čeština, angličtina
INFO: www.sonycreativesoftware.com
CENA: cca 900 Kč
POMĚR CENA/VÝKON: velmi dobrý

Přehrávač videa

TotalMedia Theatre 5

TotalMedia Theatre 5


Pokud mají komerční videopřehrávače nad těmi bezplatně dostupnými nějakou zásadní výhodu, jsou to jistě funkce pro vylepšení obrazu filmů v nižší kvalitě pro přehrávání na televizích s Full HD rozlišením a nově také převod klasických 2D filmů na 3D.

Právě takové funkce nabízí i přehrávač TotalMedia Theatre, převádějící do 3D nejen filmy z DVD a dalších zdrojů, ale i fotografie a jejich prezentace. To se samozřejmě neobejde bez hardwarové podpory na straně grafické karty i připojeného displeje. Seznam hardwaru kompatibilního s 3D přehráváním najdete na stránkách výrobce programu.

Výkon grafické karty (s technologií NVIDA CUDA nebo ATI Stream) je důležitý také pro využití technologie SimHD, kterou TotalMedia Theatre vylepšuje rozlišení filmů z DVD ostřením a potlačením šumu v obraze. Pro posouzení kvality SimHD nabízí přehrávač režim rozděleného obrazu s původním a vylepšeným filmem. U filmů přehrávaných z Blu-ray disků pak můžete upravovat nejen zvuk (pomocí připravených předvoleb a desetipásmového ekvalizéru), ale i obraz – opět manuálně nebo prostřednictvím předvoleb. Pro přehrávání jsou podporovány i všechny běžně používané formáty videa (AVI, MKV, MPEG ad.) a samozřejmostí je i zpracování všech moderních formátů prostorového zvuku a přehrávání hudby z CD a dalších zdrojů.

Správce médií nabízí kromě procházení videosouborů na disku počítače a tvorby playlistů i propojení se serverem YouTube, ze kterého umí videa nejen přehrávat (opět včetně vylepšení obrazu), ale také stahovat. TotalMedia Theatre také upravuje schéma napájení při přehrávání filmů na notebooku a automaticky jej ukončit při poklesu kapacity baterie na zvolenou úroveň.

Zkušební verzi přehrávače TotalMedia Theatre můžete testovat patnáct dní bez omezení funkcí.  Přehrávač se bez problému integruje s aplikací Windows Media Center, a pokud je váš počítač vybaven dálkovým ovládáním, bude jej poslouchat.

Přehrávač s vyspělými funkcemi pro vylepšení obrazu filmů a převod do 3D se vyplatí pořídit jen v případě, že disponujete patřičným hardwarem.

Informace o programu
OPERAČNÍ SYSTÉM: Windows 2k/XP/Vista/7
JAZYK: čeština, angličtina
INFO: www.arcsoft.com
CENA: cca 1 700 Kč
POMĚR CENA/VÝKON: velmi dobrý


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud