Přejít k hlavnímu obsahu

Androidu se prodává nejvíce

redakce 31.01.2011

Mezi systémy pro chytré mobilní telefony vede nyní Android. Krom toho trh za rok 2010 rychle narostl a prý bude letos velice konkurenční.

posledním čtvrtletí 2010 se Android stal celosvětově nejprodávanějším operačním systémem pro chytré telefony, vyplývá ze zprávy společnosti Canalys. (Ta započítává i systémy vyvinuté na základě Androidu, s rozšířeními pro čínský trh — OMS a Tapas.)

Rok 2010 byl pro chytré telefony zvlášť úspěšný. V posledním čtvrtletí se jich prodalo 101,2 milionu (což je meziroční nárůst o 89 %) a za celý rok bezmála tři sta milionů (nárůst o 80 %). V posledním čtvrtletí jich s Androidem bylo 32,9 milionů; Nokií se Symbianem se prodalo 31 milionů. Podle Canalys si v tomto segmentu podržela Nokia podíl 28 %. (Vlastní čísla Nokie jsme uvedli ve čtvrtek.)

Náramně se dařilo vedoucím výrobcům droidů: LG prodalo o 4127 % více kusů, Samsung1474 %, Acer 709 %HTC 371 % více celosvětově. Přitom téměř 45 % procent všech prodaných droidů bylo HTC nebo Samsung.

Největším trhem zůstává EMEA, kde se prodalo 38,8 milionu kusů za čtvrtletí, meziročně o 90 % více. Vedoucí značkou je tu ještě stále Nokia; zato v latinské Americe byla předstižena RIM, výrobcem BlackBerry. Dobře se tam prodávaly jeho modely střední, jako Curve.

Největším trhem co jedinou zemí zůstává USA, kde se prodává více než dvojnásobek chytrých telefonů oproti druhé Číně. Z výrobců se v USA na první místo za poslední čtvrtletí protlačil RIM, především díky svému BlackBerry Torch. Apple se touto dobou cyklicky propadá, snad proto, že novou generaci iPhone zvykl uvádět na trh počátkem léta. Na třetím místě se v USA mezi výrobci umístilo HTC, a to prý jak díky rychlosti zavádění nových verzí Androidu, tak prý i díky modelům s Windows Phone 7. Mezi výrobci mobilních systémů se však Microsoft v USA propadl na pouhých pět procent (z osmi před rokem; celosvětově se pak propadl na 3,1 %).

Nejrychleji rostl trh čínský — meziročně o 134 %.

Rok 2011 má být podle Canalys rokem tuhé konkurence. Výrobci se prý budou předhánět v nových možnostech svých modelů. Vstup na trh s droidy pak ohlásily také NEC CasioPanasonic.

Úplná zpráva (anglicky)


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud