Přejít k hlavnímu obsahu

Mac OS X „Lev“ patrně ukousne Windows další uživatele

redakce 09.06.2011

Uvedení nového Mac OS X si Apple nemohl načasovat lépe.

Nový Mac OS X bude už v červenci a Windows nechá zjevně daleko za sebou. Možná tak přesvědčí další uživatele k přechodu. Apple udává, že počet uživatelů Maca vzrostl už na 54 milionů. Jen meziročně prodal o 28 % počítačů více, zatímco celkový prodej PC prý o procento poklesl.

Dnes je méně než kdy dříve na překážku nemít na počítači Windows, jelikož je dost dobře možné, že všechny důležité aplikace, na které se spoléháte, jsou i pro Maca. Jedině pokročilé PC hry jsou až na výjimky pouze pro Windows.

Překážkou tedy pro mnohé může zůstat vysoká cena počítačů Mac. A jelikož v sobě mají procesory Intel, lze na nich mít vedle Mac OS X i Windows — jako na kterémkoli jiném PC (opačně to bez hackování Mac OS X nejde) — ovšem pořízení Macu se tím ještě více prodraží.

Slabou náplastí je to, že až příště vyjde nějaká další hlavní verze Mac OS X, nebude za ni Apple chtít mnoho. Například přechod na „Lion“, jak se označuje nový Mac OS X 10.7, vyjde uživatele Maca jen na 30 dolarů, což je nyní zhruba pět set korun.

Nový Mac OS X „Lion“

Mezi takzvané jazyky systémové, ve kterých lze Mac OS X nainstalovat, touto verzí přibývá čeština (spolu s maďarštinou, turečtinou a arabštinou); počet jazyků se tím zvyšuje z devatenácti na dvacet tři. Teď ještě aby se někdy otevřelo v češtině také oficiální online Apple Store

Ovládání

Mac OS X dále rozšiřuje možnosti ovládání vícedotykovými gesty na velkém trackpadu — na větší vícedotykové plošce, již mají jednak Macbooky, a jednak ji lze dokoupit jako příslušenství i k Macům stolním.

Ovládání gesty na trackpadu
Ovládání gesty na trackpadu

Gesta vycházejí ze zkušenosti s iOS. Odpadá jimi nutnost lovit nějaký ovládací prvek myší na obrazovce, a tak některé prvky — například posuvníky — budou moci zmizet.

Porovnejme to se snahou Microsoftu „naroubovat“ tabletové ovládání na Windows. Apple se věnuje zvlášť tabletům a zvlášť počítačům tradičním, a nechá‑li se inspirovat jedním pro druhé, činí tak způsobem, který plně ctí potřeby každého z obou světů.

I Apple se v „Lionu“ zaměřil na to, aby mnohem více aplikací mohlo běžet na celou obrazovku, bez jakýchkoli ohraničujících ovládacích prvků. Je to zjevně obecný současný směr, jenž zlepšuje dojem a pohodlí uživatele, a to i na obrazovce velké — na níž nejde tolik o to, uspořit místo, nýbrž ušetřit uživatele trvalých rušivých vjemů a poskytnout mu čistší prožitek. I díky dostupnosti gest na trackpadu to půjde snáze.

Mezi otevřenými celoobrazovkovými aplikacemi lze přecházet například tak, že je přesouváte do stran.

Jedním z nových gest se vyvolá pohled na všechna okna, aplikace i plochy, který Apple nazývá „Mission Control“. Prostě jakoby rozhodíte „nepořádek“ na ploše do všech stran, a pak si vyberete, co právě chcete.

Automatické ukládání a verze, uložení stavu

Srovnání nynější verze dokumentu s minulými
Srovnání nynější verze dokumentu s minulými

Několik nových rysů „Lva“ působí dojmem, že Apple si dobře všímal také inovací Googlu (a negooglích cloudových aplikací, například Evernote). V „Lionu“ budou moci aplikace využívat trvalého ukládání na pozadí. Apple to vylepšuje o to, že si systém bude pamatovat i dřívější verze dokumentů a budete se k nim moci vrátit; klidně si budete moci vedle sebe otevřít verzi současnou a některou z minulých a přenášet do současné to, co se vám líbilo v minulé.

Navíc si aplikace budou pamatovat, kde jste skončili. Nyní jen hrstka převážně webových prohlížečů dovede uložit „sezení“ — otevřená okna, k nimž se příště vrátíte.

V Mac OS X „Lion“ budete moci zavřít aplikaci tak, jak je. Nebude se vás ptát na to, zda si to nebo ono přejete uložit — prostě se zavře. Ale až ji příště spustíte, i kdyby to mělo být třeba za týden, otevře se ve stavu, kde jste přestali: stejná okna na stejných místech, se stejným obsahem; dokonce text, který jste měli jen označen, zůstane označen. Žádná nutnost hibernovat celý počítač, abyste se později mohli vrátit k rozpracovanému v jedné aplikaci.

Spouštěcí panel

Launchpad: nepřipomíná vám ikony aplikací v Google Chrome?
Launchpad: nepřipomíná vám ikony aplikací v Google Chrome? Ale spíše je to sbližování s iPhonem

Inspirací Google Chrome a Chrome OS (nebo spíše iOS) zavání také nová funkce, která vám přes plochu vyrovná velké ikony všech nainstalovaných aplikací; nevejdou‑li se na jednu obrazovku, můžete jimi posouvat (samozřejmě gestem na trackpadu). Můžete je též přeskupovat — úplně jak na úvodní stránce Google Chrome. Ale krom toho si je můžete i pořádat do složek.

Mac OS X „Lion“ dále obsahuje snadnou výměnu souborů mezi uživateli přes WiFi, vylepšený poštovní klient, který v navazujících zprávách schovává opakující se ocitované pasáže, a řadu dalších aplikačních vylepšení.

Aplikace zakoupené online v App Store se budou moci aktualizovat tak, že se stáhne jen to, co se od posledně liší.

Sám Mac OS X „Lion“ už nebude na DVD, ale pouze ke stažení z App Store. Při velikosti 4 GB to bude stažení pořádné…


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud