Přejít k hlavnímu obsahu

Windows 8 to budou mít těžké

redakce 20.09.2011

Úspěchu Windows 8 stojí v cestě velká překážka.

Windows 8 mohou pro Microsoft skončit velkým neúspěchem.
 
Začněme zvážením toho, jak rychle se Windows 8 prosadí. Jistě si pamatujete vlažné přijetí Visty; a třebaže Windows 7 jsou považována za úspěšná, mezi uživatele se šířila a doposud šíří jen postupně. Leckdo na ně přešel teprve nedávno, mnohého to dosud čeká. Windows XP ustupují jen zvolna. Na počítačích s Windows stále mírně převažují — celosvětově i v Česku. (V USA je Windows 7 už předehnaly.)

Kdo přitom potřebuje Windows 8? Bez dotykové obrazovky nemají totiž valného významu. Snad kdyby pro ně byla řada nových metro­‑aplikací… Jenže nejsou, a ty důležité ani hned tak nebudou.

Aplikace ve stylu „metro“

Můžeme očekávat, že se vývojáři hromadně vrhnou na nové API WinRT? Vždyť by si tím omezili okruh zákazníků na ty, kteří již přešli na Windows 8. Metro­‑aplikace lze sice snadno přenést na Windows Phone, a byly by výborné na windowsím tabletu, jenže… Jenže ani jedna z těchto oblastí není a nebude v době nástupu Windows 8 dost silná na to, aby vypomohla. Windows Phone sám zápasí na okraji zájmu, a o tom, že jsou tablety také s Windows, jste možná ještě ani neslyšeli…

V době uvedení Windows 8 nebude jediný segment dost silný na to, aby dopomohl k prosazení ostatním, a pro všechny bude jen omezené množství nových aplikací.

Je to začarovaný kruh, z něhož nebude rychlého průlomu. Spíše lze očekávat postupný nástup zprvu méně náročných a odlehčených metro­‑aplikací, asi tak na úrovni toho, co lze nyní nalézt třeba v Google Web Store. Na metro­‑aplikace na vážnou práci si počkáme léta. Vždyť dosud naprostá většina prodávaných aplikací podporuje ještě Windows XP.

Rýsuje se tedy obrázek daleký oslnivého úspěchu: pozvolný a opatrný nástup Windows 8, o něž budou stát hlavně ti, kteří se odhodlají pořídit si nový počítač s dotykovou obrazovkou. Vedle toho tablety s Windows 8, zájem o něž lze velice těžko vůbec předpovědět.

Tablety s Windows 7 zůstaly takřka neviditelnými. Dílem za to může to, že aplikace pro Windows 7 jsou pro tablety příliš náročné.

Microsoft Store bude v době uvedení Windows 8 sice nabízet určité množství metro­‑aplikací, ale lze se domnívat, že to povětšinou budou jakési odlehčené nástroje a hříčky. Komerční vývojáři si jen tak nedovolí odříznout se od většiny uživatelů do Windows 7 včetně.

Nebude tedy skoro žádného důvodu k překotnému úprku na Windows 8, a jejich tudíž rozpačitý nástup nepomůže k většímu rozšíření ani systému Windows Phone.

Pak bude záležet na tom, jak se k tomu Microsoft postaví. Správné by asi bylo vytrvat — skousnout to, že prosazení dotykového ovládání a WinRT potrvá léta, a že se patrně nepodaří iOS a Android jen tak smést se světa.

Je však možné i to, že Microsoft nakonec vyhodnotí Windows 8 jako neúspěch a systémem Windows 9 se pak obrátí hledat nějaké úplně jiné příští.


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud