Přejít k hlavnímu obsahu
časopis
Prolistovat ukázku

Září 2023

Zářijový Chip v prodeji od 23. srpna 2023

Chip je možné číst v tištěné nebo v digitální podobě na mobilech, tabletech a počítačích.

čtenář

Pokud nechcete každý měsíc myslet na koupi časopisu, objednejte si rovnou cenově výhodné předplatné! Navíc dostanete dárek dle výběru.

chci předplatné

Co se v tomto čísle dočtete

Konec Windows 10 a nástup Windows 11 s umělou inteligencí

PDF z Chipu 9.23

Systém Windows se zcela změní. Na začátku roku to na veletrhu CES oznámil šéf vývoje Windows Panos Panay. Na konci května to dále upřesnil na každoroční vývojářské konferenci Build společnosti Microsoft. Hlavním motorem největší změny ve Windows za poslední desetiletí je umělá inteligence (Artificial Intelligence – AI). Kdykoli se v těchto dnech mluví o umělé inteligenci, padnou jména dvou společností: Jednou z nich je OpenAI, start-up zaměřený na umělou inteligenci, který vytvořil bota ChatGPT. A tou druhou je Microsoft.

AI: Evropa utahuje otěže

PDF z Chipu 9.23

Pokud jde o umělou inteligenci, v poslední době se všichni shodují: Musí se regulovat. Ať už jde o politiku, společnost nebo vědu, ze všech oblastí se stále častěji ozývají hlasy volající po větší kontrole myslících strojů.

Dokonce ani pohádkově placení vynálezci, v jejichž laboratořích vznikají těžko pochopitelné neuronové sítě a samoučící se jazykové modely, už se nezdají být se svou vlastní činností zcela spokojeni. Mezi celebritami v oblasti umělé inteligence se mezitím stalo téměř dobrým zvykem brát se za přísnější pravidla. Někteří z těch, kteří nyní tak vehementně varují, připomínají zloděje, který křičí: „Zastavte zloděje!“.

Důkladně naleštěný Google Chrome

PDF z Chipu 9.23

Google Chrome si u nás dlouhodobě udržuje asi 60procentní podíl na trhu desktopových internetových prohlížečů a je tak v této oblasti jasným lídrem. Není to samozřejmě náhoda: málokterý jiný prohlížeč lze tak rozsáhle přizpůsobit preferencím jeho uživatelů. Dostatečný důvod k tomu, abychom sestoupili do hlubin nastavení tohoto prohlížeče a představili vám prostřednictvím deseti krátkých návodů, jak ho lze přizpůsobit ohledně vzhledu, bezpečnosti i zvýšení výkonu.

Hromada šrotu, za kterou může Microsoft

PDF z Chipu 9.23

Začátkem května 2023 Microsoft oficiálně prohlásil svůj operační systém Windows 10 za ukončený produkt. Redmondští budou uživatelům Win 10 poskytovat bezpečnostní aktualizace ještě zhruba dva roky, ale 14. října 2025 přijde definitivní konec a podpora bude ukončena. Žádné nové funkce se již nebudou vyvíjet a nabízet. Nejpozději v říjnu 2025 tak budou muset uživatelé přejít na Windows 11, protože od té doby budou jejich staré Windows 10 stále méně zabezpečené proti virům.

Srovnávací test 16 rychlých bezdrátových nabíječek

PDF z Chipu 9.23

Bezdrátové nabíječky dokážou dobíjet nejen řadu smartphonů, ale také chytrých hodinek, TWS sluchátek nebo různých drobných periferií, jako jsou například počítačové myši. Předpokladem ovšem je, že používaná elektronická zařízení podporují rovněž standard Qi a mají zabudovanou vhodnou nabíjecí cívku.

Do testu jsme tentokrát zařadili 16 nabíječek standardu Qi od značek 4Smarts, Anker, Apple, Gigaset, Google, Hama, Huawei, Samsung, Sandberg, SanDisk, Varta a Zens.


Obsah časopisu:



Skryté funkce schránky
Skryté funkce schránky

Turbo pro vaši Wi-Fi
Turbo pro vaši Wi-Fi

Surfujte bezpečně a streamujte po celém světě
Surfujte bezpečně a streamujte po celém světě

Přiložené DVD

cd

DVD obsahuje nejlepší plné verze s návody a programy ke článkům. Online verzi fyzického disku najdete na Chip DVD.


VSDC Video Editor Pro 8
VSDC Video Editor Pro 8

VSDC Video Editor je velmi kvalitní videoeditor s pokročilými funkcemi na úpravu záběrů a vytvoření vlastního filmu nebo videoprezentace z fotek. Plná verze - Chip 09/2023.


DupInOut Duplicate Finder
DupInOut Duplicate Finder

DupInOut Duplicate Finder je nástroj na vyhledávání duplicitních souborů různých typů, včetně obrázků, hudby, videí a dokumentů, na disku počítače. Plná verze - Chip 09/2023.


WhatsApp Transfer
WhatsApp Transfer

S aplikací Apeaksoft WhatsApp Transfer můžete přenést kompletní komunikaci přes WhatsApp z jednoho iPhonu do druhého, nebo vytvořit její zálohu. Plná verze - Chip 09/2023.


Software Updater 6 Pro
Software Updater 6 Pro

IObit Software Updater vám usnadní pravidelnou kontrolu dostupnosti a instalaci nejnovějších verzí aplikací, které ve svém počítači používáte. Plná verze - Chip 09/2023.


Browser Password Recovery Pro
Browser Password Recovery Pro

Program Browser Password Recovery umí ze všech běžných internetových prohlížečů získat uložená uživatelská jména a hesla k webovým službám. Plná verze - Chip 09/2023.


iCare Data Recovery Pro 8
iCare Data Recovery Pro 8

Program iCare Data Recovery Pro 8 slouží k obnově dat, o která jste přišli vlastní nepozorností, nebo třeba vinou virového útoku či selhání softwaru. Plná verze - Chip 09/2023.


Hra Děti ticha
Hra Děti ticha

Pokud máte rádi temné mysteriózní příběhy, můžete si užít několik večerů zábavy v napínavé hře Děti ticha. Nenápadný začátek s nečekaným koncem. Plná verze - Chip 09/2023.


AWZ Screen Recorder
AWZ Screen Recorder

S nástrojem AWZ Screen Recorder lze do souboru s videem snadno zaznamenat veškeré dění na pracovní ploše nebo v jednotlivých oknech programů. Plná verze - Chip 09/2023.


Browser Password Recovery Pro
Browser Password Recovery Pro

Program Browser Password Recovery umí ze všech běžných internetových prohlížečů získat uložená uživatelská jména a hesla k webovým službám. Plná verze - Chip 09/2023.


Music Studio 2023
Music Studio 2023

Music Studio nabízí kompletní řešení pro audiosoubory – přehraje, sestříhá, uspořádá a zkonvertuje celou vaši hudební sbírku a vytvoří návrh obalu CD.


Photo Converter 2
Photo Converter 2

Photo Converter rychle vypomůže s dávkovým zpracováním celých kolekcí fotografií podle předem nastavených parametrů pro úpravu velikosti a formátu. Plná verze - Chip 09/2023.


Mint 21.2 Cinnamon
Mint 21.2 Cinnamon

Systém Mint je uváděn jako nejvhodnější alternativa pro přechod z Windows a macOS do světa Linuxu. Běžní uživatelé si rozdílů prakticky ani nevšimnou. Open-source verze - Chip 09/2023.


Starší čísla


všechna čísla

doporučujeme


články odjinud