Přejít k hlavnímu obsahu

Acronis True Image Home 11

redakce 14.04.2010

Záloha by měla být především spolehlivá. Odejde disk? Nespustí se systém? Kdo používá True Image z Chip DVD 4/10, může zůstat klidný. Bude mít k dispozici zálohu celého disku, včetně systému.

True Image je špičkový zálohovací software. Zvládá všechny typy a druhy záloh. Nabídne zálohu jednotlivých dokumentů a souborů, ale také kompletní zálohu pevného disku. Pokud se celý disk pokazí, stačí koupit nový a všechna data včetně operačního systému přenesete na nový disk a do několika minut máte zpět svůj funkční počítač. Kromě toho nabízí True Image řadu pokročilých nástrojů, jako je Try&Decide nebo záchranné bootovací médium. Chcete-li nejvyšší úroveň zálohování, True Image je nejlepší možné řešení.

Na Chip DVD najdete plnou verzi aplikace Acronis True Image Home 11, která nemá žádná funkční, ani časová omezení, ale není na něj poskytována žádna technická podpora. Program je zcela shodný s komerčně prodávanou verzí, která se ještě nedávno prodávala za cenu 1360 Kč. Nejnovější verze programu Acronis True Image Home má označení 2010. Tato verze plně podporuje Windows 7, nabízí pětiminutové přírůstkové zálohování, on-line zálohování na zakoupeném prostoru na serverech Acronis, možnost převodu zálohy do virtuálních disků VHD a desítky dalších dílčích vylepšení. Využít můžete speciální nabídku nákupu plné verze Acronis True Image Home 2010.

Velmi přehledný: I přes spoustu funkcí si program vystačí se čtyřmi ikonami.
Velmi přehledný: I přes spoustu funkcí si program vystačí se čtyřmi ikonami.

Dokonalá záloha

Po spuštění aplikace vás přivítá přehledné grafické rozhraní, se čtyřmi základními ikonami pro přístup k funkcím. Nejprve se podíváme na ikonu »Záloha a obnova«. Po kliknutí na ní se spustí průvodce. Zvolte »Zálohovat« a v průvodci vyberte »Další«. Na výběr máte několik možností zálohy - můžete zálohovat celý počítač, vybrané soubory, nastavení aplikací nebo jen e-maily. Pro zálohování dokumentů, souborů či nastavení aplikací můžete použít prakticky jakoukoliv jednoduchou aplikaci. Síla Acronisu je právě ve volbě »Tento počítač«. Tato funkce vytvoří celý obraz disku, v případě havárie během několika minut obnovíte celý disk se systémem, aplikacemi i dokumenty. V dalším kroku pak vyberte »Disky a diskové oddíly«, pokračujte kliknutím na »Další«. V tomto kroku vyberete, který disk chcete zálohovat. Standardně je vybraný ten systémový. Klikněte na »Další«. V následujícím kroku vyberete, kam chcete uložit obraz celého disku. K dispozici je uložení na disk v počítači, do sítě, na FTP server nebo do Acronis Secure Zone (popsáno dále). Naše doporučení: zálohu disku uložte na jiný fyzický disk, než který zálohujete. Ale zároveň na disk, který máte po ruce. Až budete potřebovat obnovit data, pomalé kopírování ze vzdáleného FTP serveru může zabrat hodiny. Ideální je tak síťový disk ve vaší domácí síti (NAS) nebo rychlý USB disk. Zbytek je již automatický. Na výběr máte buď plnou, rozdílovou nebo přírůstkovou zálohu. Plná vytvoří zálohu celého disku, zbylé dvě ukládají pouze změny. Rozdílová je bezpečnější, přírůstková zabere méně místa, tak jak ukazuje naše infografika. Volba záleží tedy především na tom, kolik místa máte k dispozici.

Acronis Secure Zone

Secure Zone je specialitou Acronisu. Je to vlastně bezpečnostní bublina,

Správná strategie: Rozdílová nebo přírůstková? Acronis umí obě.
Správná strategie: Rozdílová nebo přírůstková? Acronis umí obě.

kterou vytvoří program na vašem disku, mimo stávající partition. Zálohy uložené do této bubliny budou v bezpečí i v případě, že zformátujete disk, nebo nainstalujete jiný systém. Bublinu poškodí až drastický zásah do struktury disku, nebo samozřejmě fyzické poškození disku. Do Secure Zone můžete ukládat zálohy jak dat, tak celých obrazů. Zde budou v bezpečí a okamžitě k dispozici. Secure Zone se vytvoří automaticky, jakmile ji budete potřebovat.

Záchrana při startu

Po vytvoření Secure Zone nabídne program aktivaci Startup Recovery Managera. Jedná se o službu, která se nainstaluje ještě před zavaděč vašeho operačního systému. Pokud nebude systém startovat, jednoduše vyvoláte stiskem klávesy [F11] tento nástroj a obnovíte ze Secure Zone celý systém, tak jak jste jej zazálohovali. Rychlé, funkční, účinné. Recovery Managera vám ovšem nedoporučujeme v případech, že používáte více operačních systémů a v případě, že máte disky zapojené do RAID. Také je třeba počítat s tím, že výrobce oficiálně nepodporuje Windows 7. Přestože většina funkcí v tomto systému funguje, není podpora zaručena.

Tato funkce funguje naprosto skvěle. Stisknutím klávesy [F11] se zobrazí grafická konzole s plným komfortem: prakticky máte stejné prostředí programu, jako ve Windows. Můžete odtud pohodlně obnovit třeba celou zálohu disku, nebo jen vybrané soubory. Opět vás čekají komfortní průvodci v českém jazyce. Pokud pečlivě čtete všechny informace, není co zkazit. Startup Recovery Manager si samozřejmě poradí i s USB disky a zálohou na síti. Skvěle se tento nástroj hodí i pro případy, kdy chcete klonovat disky. Systém nebrání v přístupu, takže snadno naklonujete i systémový disk.

Mimo systém: Obnovujeme partition pomocí Startup Recovery Managera. Ten lze spustit ještě před systémem.
Mimo systém: Obnova partition pomocí Recovery Managera. Jde spustit ještě před systémem.

Experiment bez rizika

Druhou ikonou, kterou v True Image najdete, je »Try&Decide«. K čemu slouží: Potřebujete vyzkoušet nějaký program, spustit nebezpečnou aplikaci, navštívit webovou stránku, o které víte, že obsahuje viry. Jednoduše využijete funkci »Try&Decide« a bez rizika můžete v systému provádět jakékoliv úpravy. Ty se nebudou ukládat do systému, ale budou uloženy do Secure Zone. Poté se můžete rozhodnout, jestli změny ponecháte, nebo se vrátíte do původního stavu.

Pro spuštění funkce je třeba mít vytvořenou SecureZone, kam se dočasné změny ukládají. Spuštěním funkce se vše začne ukládat na toto bezpečné místo. A pokud se rozhodnete zrušit změny, které jste udělali, všechno bude pryč: nastavení Windows, stažené soubory, upravené dokumenty. Pro potvrzení nebo zrušení změn klikněte na ikonu funkce v systémové liště a zvolte »Provést rozhodnutí«. Pak můžete vybrat buď »Použít změny« a všechny úpravy ze Secure Zone budou přesunuty a aplikovány, nebo vyberete »Zrušit změny« a potom vše, co jste provedli, bude zapomenuto.

Diskové nástroje

Pod touto ikonou najdete další paletu nástrojů pro práci s disky v počítači. Můžete tak zajistit klonování disků, ale najdete zde i užitečný nástroj pro vytvoření záchranného média.
Boot

Změny na zkoušku: Funkce Try&Decide slouží pro experimenty. Nepodařené lze vrátit zpět.
Změny na zkoušku: Funkce Try&Decide slouží pro experimenty. Nepodařené lze vrátit zpět.

ovací CD: Pokud v části nástroje kliknete na »Vytvořit záchranná zaváděcí média«, spustí se průvodce, který vám pomůže vytvořit záchranné CD. To použijete v případě, že váš operační systém není možné nastartovat. Z tohoto disku bude možné spustit základní záchranné nástroje a třeba obnovit obraz vašeho pevného disku. Možnosti záchranného disku jsou prakticky stejné, jako nástroje Startup Recovery Manager. Výhodou je, že jej spustíte, i když jste předtím Startup Recovery Managera neaktivovali.

Drive Cleanser: Pomocí tohoto nástroje bezpečně smažete celý disk: v případě, že jej potřebujete třeba prodat, nebo na něm byly tajné soubory. V průvodci stačí ukázat, který disk chcete skartovat, a program se postará o zbytek sám. Díky algoritmům pro bezpečné mazání se nikomu nepodaří data získat zpět.

Skartovač souborů: Název tohoto nástroje přesně vypovídá o jeho funkci. Stačí ukázat na soubor, který už nikdy nikdo nesmí přečíst a vybrat metodu: k dispozici jsou algoritmy od trojnásobného přepsání, až po standardy používané tajnými službami.

Smazání systému: Název tohoto nástroje je značně zavádějící. Opravdu totiž nebude smazán operační systém, ale nástroj odstraní všechny dočasné a nepotřebné soubory, vysype koš a také zamete soukromé soubory uživatele - tedy to co hledal, co měl naposledy otevřeno, uložená hesla. Zkrátka je to precizní zametač stop.

Zavádějící: Funkce Smazání systému ve skutečnosti maže nepotřebné soubory.
Zavádějící: Funkce Smazání systému ve skutečnosti maže nepotřebné soubory.

Nástroje pro správu

Pod touto ikonou si nastavíte pravidelné zálohování dat a také zde můžete spravovat Secure Zone.

Správa úloh: Chcete si nastavit, aby se každý den zálohovaly vaše dokumenty? A každý týden, aby došlo k vytvořené nového obrazu vašeho pevného disku? Přesně tyto možnosti získáte ve správě úloh. Klikněte na tuto ikonu a vyberte »Vytvořit novou úlohu«. Přivítá vás průvodce, ve kterém nastavíte všechny detaily: co zálohovat, kam, jakým způsobem atd. V posledním kroku průvodce vyberete, jak často se má úloha spouštět. .

Nastavení úlohy: Zadejte čas spuštění úkolu nebo využijte nabídky doby nečinnosti počítače.
Nastavení úlohy: Zadejte čas spuštění úkolu nebo využijte nabídky doby nečinnosti počítače.

Spravovat Acronis Secure Zone: O Secure Zone jsme se již zmínili. Právě zde s ní ale můžete dále pracovat. Lze ji zvětšit, zmenšit nebo nastavit heslo pro přístup. Ideální je, pokud máte Secure Zone vytvořenou na jiném fyzickém disku, než je systém. Pak sem můžete bezpečně ukládat obraz systémové partition a v případě fyzického poškození primárního disku zde bude uložen jeho obraz. Zároveň bude v bezpečí a nikdo cizí se k němu nedostane.

Uveřejněno na Chip DVD 4/10.




Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud