Přejít k hlavnímu obsahu

Paragon Backup and Recovery

redakce 08.03.2010

Chcete zálohovat celý systém nebo partition? Přesně to umí tento nástroj z Chip DVD 3/10. Paragon je nejlepším a nejbezpečnějším zálohovacím systémem, jaký můžete mít.

Když zálohu, tak pořádnou. K čemu vám budou zálohy pár dokumentů, když nebudete moci spustit systém? Paragon Backup and Recovery umí všechno: zvládne zazálohovat soubory a dokumenty, ale také uloží obraz celé vaší partition. V případě poškození systému budete moci vzít celý uložený obraz systému a bleskově jej obnovit na váš disk. A pokud se fyzicky disk pokazí, jednoduše koupíte nový a image rozbalíte na něj. Okamžitě tak budete mít přístupný svůj kompletní systém, včetně programů a dokumentů. Paragon má tyto funkce velmi dobře odladěné a myslí jak na komfortní používání, tak bezpečnost.

Na Chip DVD najdete plnou verzi aplikace Paragon Backup and Recovery 10 SE (anglický manuál), která je zcela shodná s verzí, která se prodává za 700 Kč. Verze z Chip DVD nemá žádná funkční, časová, ani jiná omezení. Paragon má v nabídce ještě produkt Backup and Recovery Suite, který má navíc nástroje pro obnovování smazaných souborů nebo na převod reálného disku do virtuální obrazu pro virtuální počítač, případně záchranný disk založený na Windows PE. V rámci této akce můžete využít speciální nabídku nákupu na Backup & Recovery 10 Suite.


  • Jazyk: anglicky
  • OS: Win 2k/XP/Vista (32b), běží pod W7
  • On-line registrace
Přehled disků: V pravé dolní části okna najdete mapu disků. Většina funkcí je dostupná na jedno kliknutí díky zkratkám v levém menu.
Přehled disků: V pravé dolní části okna najdete mapu disků. Většina funkcí je dostupná na jedno kliknutí díky zkratkám v levém menu.

Nejlepší záloha

Při zkoumání možností aplikace se nejprve podívejme na možnosti zálohy. Ty jsou zcela vyčerpávající. Chcete-li připravit zálohu, kterou jednou nastavíte a už se o ni nikdy nebudete muset starat, klikněte na ikonu »Smart Backup«. Spustí se průvodce. V dalším kroku vyberte, co chcete zálohovat. Na výběr je záloha celého disku, e-mailů, dokumentů, případně dalších tipů souborů. Máte-li dostatek místa pro zálohování, jednoznačně doporučujeme zvolit »Disks or Partitions«. Tím zazálohujete celý disk, což vám nabídne vůbec nejvyšší komfort. V případě poškození systému nebo pevného disku nebudete muset pracně obnovovat uložené soubory - obnovíte celý systém tak, jak byl zazálohován v době, kdy ještě počítač fungoval.

Zvolíte-li tuto doporučenou volbu, v dalším kroku vyberte, co chcete zálohovat. Buď můžete zálohovat jednotlivé partition nebo zrovna celý disk. My doporučujeme vytvořit zálohu celého disku - jde zde i MBR, tedy zavaděč operačního systému. Obnova vám pak nepřichystá žádné nepříjemné překvapení. V dalším kroku vyberete, kam data uložit. Ideální je, pokud máte k dispozici druhý disk, na který data uložíte. Rovněž je možné uložit zálohu na síť, nebo vypálit na DVD. V následujícím kroku vyberte, jestli se má jednat o jednorázovou nebo pravidelnou zálohu.

Naše doporučení: zálohu celého disku provádějte jednou měsíčně. Nakombinujte to se zálohou dokumentů, jejichž zálohu budete provádět denně. Výhoda: záloha souborů je velmi rychlá. A v případě pádu obnovíte systém starý maximálně 4 týdny, dokumenty pak nejvýše jeden den.

Kompletní záloha: Zálohujte celý fyzický disk, včetně MBR. Obnovíte pak vše najednou.
Kompletní záloha: Zálohujte celý fyzický disk, včetně MBR. Obnovíte pak vše najednou.

Bezpečnostní kapsule

Velkou sílu dává Paragonu nástroj označený jak Backup Capsule. Vlastně se jedná o speciální partition vytvořenou na pevném disku. Jedná se o ideální místo pro zálohy souborů. Leží totiž mimo ostatní partition a díky tomu k ní nemá žádná aplikace přístup. I když vám nějaký škůdce smaže soubory, naformátuje partition, nedostane se k záloze, kterou máte uloženou v kapsuli.

Abyste možnosti kapsule využili, je třeba ji nejprve vytvořit. Klikněte proto na »Manage Backup Capsule«. Spustí se průvodce. Pokračujte kliknutím na »Next«. V dalším kroku ukažte, na kterém disku se má kapsule vytvořit. Ideální je, pokud máte v počítači 2 disky: přičemž druhý slouží právě pro zálohu. Právě na tomto disku je nejlepší kapsuli vytvořit. Pokud dojde k fyzickému poškození systémového disku, budou data k dispozici v kapsuli na druhém disku.

V dalším kroku nastavujete velikost kapsule. Maximální velikost je omezena volným místem na disku.

V dalším kroku volíte, zda se má systém obnovit z kapsule před spuštěním. Vysvětlení: můžete si nachystat ideální konfiguraci operačního systému a tu uložit do kapsule. Před každým spuštěním systému se pak z kapsule tato verze systému obnoví. Funkce je vhodná třeba do internetových kaváren nebo do škol. Pokud funkci nevyužijete, ponechte volbu »Do not allow«. Tím je kapsule vytvořena. Neuvidí ji žádná aplikace, pouze Paragon - poslouží mu jako bezpečné místo pro zálohy.

Kontrola povrchu disku: U systémové partition se nástroj spustí před zavedením systému.
Kontrola povrchu disku: U systémové partition se nástroj spustí před zavedením systému.

Záchranné médium

Systém nestartuje? Potom vám jsou všechny zálohy dokumentů na pevném disku k ničemu. Naštěstí je zde nástroj, s jehož pomocí vytvoříte záchranné médium, ze kterého budete moci obnovit celou zálohu systému.

V hlavním okně klikněte na »Recovery Media Builder«. Spustí se průvodce pro vytvoření záchranného média. Pokračujte kliknutím na »Next«. V tomto kroku si vyberete, jaké médium chcete vtvořit: na výběr je buď USB flash disk nebo CD/DVD. USB flash disk je praktičtější a využijete jej i při záchraně netbooků, které nemají CD/DVD mechaniku. Nyní už jen stačí klikat na »Next« a dokončit průvodce. Upozornění: obsah USB flash disku bude kompletně přemazán!

Dojde-li k havárii, z USB flash disku počítač nastartujete do speciálního systému Paragonu. V něm je možné obnovit celý obsah disku, včetně MBR zavaděče. Záchranný systém má ale mnohem více funkcí, umí třeba opravit poškozený MBR a to včetně systému Windows Vista a Windows 7. Také z něj můžete zálohovat celý disk. Nechybí ani další užitečné nástroje pro práci s disky, jako je třeba kontrola povrchu disku nebo kontrola integrity dat. Zkrátka ať už se s vaším diskem stane cokoliv, záchranné médium vám pomůže data zachránit, případně aspoň diagnostikovat problém.

Pozn.: Záchranné CD lze bleskově vytvořit pomocí samovypalovacího programu z DVD. 

Práce s partition a disky

Produkty společnosti Paragon znáte spíše z oblasti správy disků, vytváření partition a podobných zaměření. V době, kdy nástroj fdisk nabízel otřesné ovládání z příkazové řádky, Paragon nabízel komfortní průvodce.

Tyto funkce nabízí i Paragon Backup and Recovery. V mapě disků stačí vybrat partition, se kterou chcete pracovat a v menu »Partition« máte k dispozici nástroje pro práci s ní. Partition můžete zformátovat, úplně odstranit, přiřadit jí jiné písmeno v systém i skrýt. Pokud na disku není ještě partition vytvořená, můžete ji samozřejmě i vytvořit, zvolit souborový systém a naformátovat.

Pokud zvolíte »Partition | Test surface«, můžete zkontrolovat fyzický stav disku, konkrétně záznamnové plochy. Ale test se nerozběhne okamžitě. Musíte jej potvrdit kliknutím na zelenou fajfku s nápisem »Apply«. Důvod: k systémovým partition by program neměl zcela přímý přístup, proto v případě potřeby restartuje počítač a kontrolu provede ještě před zavedením operačního systému.

Podobně funguje i funkce »Check File Systém Integrity« ze stejného menu. Funkce kontroluje a případně opravuje integritu dat. U systémové partition bude třeba ji rovněž spustit ještě před naběhnutím systému.


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud