Přejít k hlavnímu obsahu

Genie Mail Backup 8.0

redakce 11.01.2012

Obsah e-mailového klienta často patří k nejcennějšímu obsahu počítače – ostatně komu by nevadilo přijít o všechny e-maily, kalendář, seznam úkolů nebo adresář kontaktů?

Plná verze programu Genie Mail Backup 8.0 slouží k zálohování kompletního obsahu e-mailových klientů Microsoft Outlook, Outlook Express a Windows Mail. Na lokální či síťové disky, výměnná média, CD, DVD nebo FTP servery můžete pravidelně ukládat e-maily, obsah kalendáře, seznam úkolů i adresář kontaktů. Díky možnosti uložení kompletního nastavení poštovní aplikace (e-mailové účty ad.) můžete také snadno přenášet obsah mezi různými verzemi Outlooku. Zálohovat lze i základní nastavení Windows a Internet Exploreru. Genie Mail Backup umí zálohovat zvolená data automaticky ve zvoleném intervalu a informovat vás o výsledku e-mailem.

Na Chip DVD je připravena plná verze zálohovacího nástroje Genie Mail Backup 8.0. Program z Chip DVD má stejnou výbavu jako komerčně nabízená verze s cenou licence kolem 800 Kč. Použíti plné verze Genie Mail Backup 8.0 není nijak časově omezeno, podmínkou je pouze jednoduchá registrace na internetu. 

Snadné ovládání: Nastavit zálohovací úlohu v Genie Mail Backup je velmi jednoduché, pomůže vám přehledný průvodce.
Snadné ovládání: Nastavit zálohovací úlohu v Genie Mail Backup je velmi jednoduché, pomůže vám přehledný průvodce.

Při spuštění plné verze programu Genie Mail Backup se zobrazí uvítací okno, které vám nabídne přehled funkcí zálohovací aplikace a návody na jejich použití. Ovládání Genie Mail Backup je ovšem natolik snadné, že to ani nebude třeba.

Genie Mail Backup standardně nastartuje v tzv. normálním módu uživatelského rozhraní, které můžete přepnout do zjednodušeného režimu pomocí volby »Switch to easy mode« v pravém dolním rohu okna programu. Ubydou tak některé méně důležité ovládací prvky programu.

Zálohování e-mailů

Vytvoření nového zálohovacího úkolu začněte tlačítkem »Backup«. V průvodci nastavení zálohy zadejte jméno nového zálohovacího úkolu a případně i jeho popis. Pomocí nabídky »Backup Filename Options« můžete k názvům záložních souborů nechat automaticky přidávat datum a čas jejich vytvoření. Předvolba »Create Quick backup shortcut on desktop« vytvoří na pracovní ploše Windows zástupce pro rychlé spouštění zálohovací úlohy.

Data k zálohování: Kromě obsahu e-mailových klientů lze pomocí Genie Mail Backup zálohovat také předvolby Windows a obsah Internet Exploreru.
Data k zálohování: Kromě obsahu e-mailových klientů lze pomocí Genie Mail Backup zálohovat také předvolby Windows a obsah Internet Exploreru.

Následující krok průvodce vyžaduje volbu umístění zálohy obsahu vašeho e-mailového klienta. Na výběr máte lokální a síťové disky, výměnná média, FTP servery, CD a DVD nebo online úložiště (za jehož využití se platí měsíční paušál). Genie Mail Backup umí samozřejmě záložní soubor rozdělit na části podle velikosti použitého záložního média.

Nyní se dostáváme k volbě obsahu k zálohování. Genie Mail Backup automaticky rozpozná, jakého e-mailového klienta používáte a nabídne vám zálohu jeho obsahu. Jedná se především o datové soubory (e-maily, kalendář, úkoly, adresář), ale rovněž i nastavení e-mailových účtů a samotné poštovní aplikace. Dále můžete zálohovat i základní nastavení operačního systému Windows (pozadí, vizuální efekty, předvolby napájení ad.), nastavení a cookies Internet Exploreru, oblíbené položky a pak i jakékoli další soubory (volba »My Files«). Zároveň je vypočtena velikost záložního souboru.

Pravidelná záloha: U každého zálohovacího úkolu je možné nastavit opakování po hodinách, dnech, týdnech či měsících.
Pravidelná záloha: U každého zálohovacího úkolu je možné nastavit opakování po hodinách, dnech, týdnech či měsících.

V Genie Mail Backup je k dispozici i řada dalších nastavení konkrétního zálohovacího úkolu. Jde především o výběr typu zálohy (plná nebo inkrementální – zálohující jen změny), kompresi dat pro úsporu místa na záložním médiu, šifrování záložního souboru a rovněž i možnost samostatné obnovy zálohy ze záložního souboru »Self-Restorable backup«. V každém případě je nutné vždy nejprve vytvořit plnou zálohu dat a až poté můžete využívat zálohy inkrementální, které šetří místo. Další nastavení jsou připravena pod tlačítkem »More Settings«, jde o nastavení vypnutí počítače po dokončení zálohy a odesílání informačních e-mailů o průběhu zálohy.

V následujícím kroku dostanete na výběr, zdali má Genie Mail Backup provést zálohu dle připraveného nastavení ihned (»Backup Now«), podle časového plánu (»Schedule Backup«) nebo jen uložit nastavení (»Save job and return to main page«). Časový plán umožňuje nastavení zálohy na opakování po hodinách, dnech týdnech či měsících nebo při každém spuštění počítače. V každém případě je ovšem vždy nutné, aby byl e-mailový klient během zálohování vypnutý – jinak nebude možné uložit jeho datový obsah.

Obnova dat

Obnova dat: Při obnově dat ze zálohy není nutné přepsat kompletní obsah e-mailového klienta, stačí si vybrat konkrétní data.
Obnova dat: Při obnově dat ze zálohy není nutné přepsat kompletní obsah e-mailového klienta, stačí si vybrat konkrétní data.

Po úspěšném vytvoření záložního souboru můžete ověřit integritu jeho obsahu. Slouží k tomu funkce »Test Data Integrity«. Záložní soubory se vyplatí kontrolovat průběžně, obzvlášť když neprovádíte kompletní zálohování příliš často. Pokud dojde k situaci, kdy bude třeba obnovit data e-mailového klienta či další obsah ze záložního souboru, použijte funkci »Restore« a ze seznamu dostupných záloh vyberte požadovaný záložní soubor (zde se vám bude hodit pečlivé popisování záloh). V Genie Mail Backup není nutné obnovovat vždy kompletní obsah záložního souboru, můžete si vybrat data k obnově podle potřeby.

Užitečná nastavení

V hlavním okně programu jsou dostupné ještě volby »Catalog« a »Edit Previous Jobs«. První z nich slouží k vyhledávání a prohlížení záložních souborů, zatímco pomocí druhé můžete upravovat nastavení všech vytvořených zálohovacích úkolů. V programu Genie Mail Backup nechybí ani dostatečně

Nastavení programu: Z detailních nastavení Genie Mail Backup se hodí především předvolba pro automatické ukončení Outlooku před vytvořením zálohy.
Nastavení programu: Z detailních nastavení Genie Mail Backup se hodí především předvolba pro automatické ukončení Outlooku před vytvořením zálohy.

rozsáhlé možnosti nastavení samotné aplikace, dostupné pod volbou »Global Preferences«. Najdete zde například předvolby automatických aktualizací programu, možnost automatického uzavření e-mailových klientů před zahájením zálohování, limity pro využití internetového připojení při zálohování na FTP server či do online úložiště nebo předvolby e-mailových upozornění.

Plnou verzi programu Genie Mail Backup si můžete snadno nastavit tak, aby funkce na zálohování dat pracovaly přesně podle vašich představ.

Uveřejněno na Chip DVD 01/12.


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud