Přejít k hlavnímu obsahu
Novinky

V jaké technologie jsme doufali před 10 lety: Chip 10/2013

Josef Mika 25.09.2023
Zdroj: Chip

10 roků je v digitálních technologiích strašně dlouhá doba. Mohou se během nich rozvinout úplně nové věci nebo naopak se některé naděje ukázat jako plané. Vítězství se střídají s porážkami. Pojďte se s námi podívat, o čem jsme například psali v říjnovém Chipu 2013.

Kapitoly článku

Článek „10 nejužitečnějších technologií zítřka“ z říjnového vydání Chipu 2013 hezky ukazuje, jaké technologie byly tehdy na obzoru. Po bitvě je každý generál, takže s patřičným časovým odstupem můžeme hodnotit, kam se tehdejší digitální naděje posunuly.

Povrch vozovky, který vyrábí energii. Pilulka, která generuje heslo. Malé baterie, které se nabijí během sekund – a které jsou dost výkonné na to, aby poháněly auto. V říjnu 2013 jsme slibovali, že o těchto vynálezech ještě uslyšíme.

Vývoj technologií
Deset let je v digitálních technologiích dlouhá doba.
Zdroj: Vygenerováno nástrojem Midjourney

1.    Wi-Fi ve spreji

V americké společnosti Chamtech Enterprises vynalezli kapalinu, která se skládá z několika milionů nanotranzistorů. Povrch, který se postříká touto tekutinou, pak přijímá a vysílá elektromagnetické signály – je v tom mnohonásobně lepší než konvenční antény. Například zdi domů by tak v budoucnu mohly nahradit vysílací věže.

Tak tohle nevyšlo, sítě 4G i 5G stále spoléhají na staré dobré GSM vysílače. Po nástřicích nanotranzistorů se slehla zem.

2.    Kvantové počítače

Firma D-Wave vyrobila první kvantový počítač. Mezi zákazníky patří NASA a Google. Obě tyto společnosti chtějí pomocí kvantových počítačů vyvíjet systémy umělé inteligence.

Kvantové počítače jsou už realitou a kanadská D-Wave stále úspěšně vyvíjí nové modely, aktuálně Advantage 2 obsahující 7440 qubitů. Kvantové počítače se dokonce stávají hrozbou pro současnou kryptografii a zabezpečení, protože mají schopnost rozlousknout šifry, na které konvenční počítače doposud nestačily.

Mohlo by vás zajímat

3.    Pilulka s heslem

Speciální pilulka v břiše nebo elektronické tetování by mohly nahradit zadávání hesla pro vstup do zařízení. Alespoň podle představ Motoroly, která toto řešení představila na své konferenci D11. Pilulka využívá místo baterie žaludeční kyselinu a generuje 18bitový kód (heslo). Externí přijímač jej zaznamená a předá počítači.

No tak tohle snad raději ne! Dnešní technologie zahrnující snímače otisků prstů, rozpoznávání tváře ala Windows Hello, případně snímání obrazu krevního řečiště v dlani jsou daleko přijatelnější metody využití biometrie v praxi.

4.    Vytiskněte si cokoliv

Americká společnost Makerbot navrhla speciální 3D tiskárnu a připravuje její uvedení na trh. Tiskárna, která stojí asi 2 000 eur, může vytisknout téměř cokoli – od předmětů každodenní potřeby až po lékařské protézy.

Už nic nového, 3D tisk se dnes používá ve školství, průmyslu i lékařství a 3D tiskárny se staly běžným příslušenstvím školních i vědeckých laboratoří.

Mohlo by vás zajímat

5.    Solární silnice

Fotovoltaické panely nemusí zabírat zelenou plochu, ale mohou sloužit zároveň jako silnice. Prototyp postavila za podpory americké vlády společnost Solar Roadways. Solární silnice s LED mohou zároveň sloužit i pro informování řidičů nebo pro dobíjení elektromobilů.

Solární panely se zatím přestěhovaly spíše na střechy než na silnice. Popisovaná technologie ještě dlouho bude spíše snem, minimálně z ekonomického hlediska těžko realizovatelným.

6.    Exoskeleton

Společnost Ekso Bionics vyvinula „chodicí“ zařízení, pomocí něhož mohou ochrnutí lidé znovu chodit, a to rychlostí okolo 3 km/h. V prodeji by mělo být už v tomto roce (myšleno tedy 2013).

Pokusy s exoskeletony stále pokračují, občas se objevují zprávy o úspěšných aplikacích. Nedávno jsme psali i my o nadějném projektu na Kickstarteru.

Mohlo by vás zajímat

7.    Kontaktní čočky se zoomem

Skupina výzkumníků z USA a Švýcarska zaznamenala úspěch při návrhu 1,17 mm tlustých kontaktních čoček, které mají schopnost zoomování podobně jako objektivy fotoaparátu. Čočky jsou stále ve fázi prototypu, ale už příští rok by mohla být k dispozici komerční verze. Cílovou skupinou by se měli stát pacienti, kteří kvůli vyššímu věku trpí makulární degenerací.

Slehla se zem: o dalším pokračování těchto nadějí pro lidi trpící vážným onemocněním sítnice jsme už neslyšeli.

8.    Posila pro mozek

Náhlavní souprava foc.us-Headset (cena 250 dolarů) stimuluje mozek mírným elektrickým proudem a je určena ke zlepšení jeho funkcí, hlavně ke zrychlení reakcí. První oblast použití: počítačové hry. 

I tady se jedná spíše o slepou uličku, foc.us měl jepičí život, už se dávno neprodává.

9.    Superbaterie

Výzkumní pracovníci Illinoiské univerzity vynalezli malé baterie, které jsou i přes svou velikost nesmírně výkonné. Jako příklad použití výzkumníci uvádí smartphone, jehož baterie by mohla poskytnout energii pro nastartování automobilu s vybitou baterií. Pozoruhodná je i doba nabíjení těchto baterií – pouhých několik sekund.

Ne ne, zní to až moc pěkně, než aby to byla pravda. Nastartovat auto baterií z mobilu se zatím nepovedlo, i když pokroky v oblasti akumulátorů jsou v poslední době velké.

Mohlo by vás zajímat

10.    Auto bez řidiče

Zadní náraz je druhou nejčastější hlášenou nehodou u motorových vozidel. Google počítá s tím, že díky autům bez řidiče se tyto nehody v budoucnosti již nebudou vyskytovat. Autonomní automobily testuje Google na veřejných komunikacích USA už od roku 2012.

A testuje je dál, navíc není sám. První komerčně prodávaná auta mají už autonomní řízení úrovně 3, tedy automatizace řízení s podmínkou, kdy je vozidlo schopné samostatně řídit všechny aspekty jízdy v určitých situacích a prostředích a řidič může v některých případech přenést kontrolu nad vozidlem na automatizovaný systém a odpočívat. Uvidíme, kde budeme za dalších 10 let.

Zdroj: časopis Chip


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud