Přejít k hlavnímu obsahu

Nebezpečnější než nigerijský princ

Pavel Trousil 22.01.2024
Zdroj: Getty Images

Úniky dat jsou pro firmy drahé a riskantní. Téměř všechny proto chtějí posílit svou obranu. K této obraně má sloužit i umělá inteligence – tu však již úspěšně využívají i hackeři.

Chip 02/2024: Bohužel je už zcela běžné, že hackeři zaútočí na IT infrastrukturu podniku, orgánu veřejné správy nebo třeba nemocnice, zašifrují důležitá data a programy a vynutí si více či méně vysoké výkupné. Jen velmi málo případů je přitom zveřejněno, protože odpovědné osoby raději mlčí ze strachu z poškození pověsti.

Může se to přitom stát velmi rychle. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) často upozorňuje na zvýšené riziko ransomwarových útoků vůči České republice. A bezpečnostní firmy vydávají varovná hlášení: až devět z deseti podniků se stane obětí krádeže dat, špionáže nebo sabotáže. Výsledkem jsou roční ztráty vyšší než pět procent hrubého domácího produktu.

A hackeři stále častěji využívají také umělou inteligenci. Přestože hrozba útoků založených na umělé inteligenci roste, ve stejné míře se zvyšují i možnosti obrany. Analýza velkých objemů dat je s pomocí AI mnohem snazší. To platí i pro scénáře útoků, jako jsou hromadné phishingové útoky. Nové AI systémy rychle získávají přehled o situaci a rozpoznají anomálie. Jak se situace v této oblasti vyvíjí se dozvíte v únorovém vydání Chipu.

Další témata Chipu 02/2024
 


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud