Přejít k hlavnímu obsahu
Novinky

Auto z 3D tiskárny

redakce 16.09.2018

Když se řekne „3D tisk“, většina z nás si vybaví malé výrobky z plastu, vyprodukované přístroji typu MakerBot. Výrobce počítačů a tiskáren HP však nyní zamýšlí něco jiného, mnohem větších rozměrů. Společnost oznámila uvedení přístroje Metal Jet, průmyslovou 3D tiskárnu, která dokáže zpracovat ocel.

3D tiskárny, které pracují s plastem, jsou často používány pro zhotovení protéz či naslouchadel. Srovnáme-li to s celou průmyslovou produkcí, jedná se stále o velmi malou niku. Trojrozměrný tisk je stále ještě relativně pomalý a drahý. Společnost HP se chce se svým zařízením Metal Jet prosadit také v automobilovém průmyslu, anebo při výrobě zdravotnických přístrojů.

HP proto uzavírá partnerství s medicínským podnikem Parmatech a dodavatelem pro letecký a automobilový průmysl, společností GKN Aerospace. Tito partneři budu spolupracovat s Volkswagenem na experimentech s 3D tiskárnou kovu.

Překvapivě jemné detaily

Než se dočkáme automobilů vytištěných na 3D tiskárně, bude to nějakou dobu trvat. Tim Weber, který je u HP zodpovědný za kovový 3D tisk, však tvrdí, že tato technologie podstatně sníží výrobní ceny za stavební díly a umožní rychlejší vývoj nových produktů. „Tempo inovací se tím značně urychlí,“ říká Weber.

Mnohé firmy používají 3D tisk již delší dobu. Například společnost GE Aviation vyrábí trysku pro pohonné hmoty pomocí techniky laserového spékání (laser sintering). Tato metoda je však pomalá a drahá – je vhodná pro extrémně drahé komponenty, ale pro velké množství kovových dílů je obtížně použitelná v praxi. HP používá jinou metodu, takzvaný Binder Jetting, o níž Weber tvrdí, že je levnější a efektivnější. Zařízení Metal Jet, které vypadá trochu jako fotokopírka velikosti pračky, tiskne vrstvy kovového prášku a pro zpevnění je postřikuje spojovacím prostředkem. Tento proces se podobá trojrozměrnému tisku po vrstvách, který známe z přístrojů MakerBot. Konečný výsledek je relativně lehký a hladký, a může obsahovat až překvapivě jemné detaily.

Expert na trojrozměrný tisk Todd Grimm uvádí, že odbornost HP a její zázemí by mohla firmě pomoci získat vedoucí pozici v oboru tisku kovu. Zůstává však otázkou, jak velký tento trh vůbec bude. Tim Weber uvádí, že Metal Jet se bude vyplácet při výrobě sérií 50 až 70 tisíc kusů.

HP chce technologii podstatně vylepšit, aby firmy neměly jinou možnost, než přestoupit na výrobu pomocí 3D tisku. „Ještě jsem neviděl žádnou skutečnou killer aplikaci,“ říká Tim Weber. Domnívá se však, že mnoho budoucích aplikací trojrozměrného tisku zatím nebylo objeveno.

Zdroj: Wired

[email protected]

 

 

 


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud