Přejít k hlavnímu obsahu

Hightech ve včelím úlu

Josef Mika 09.11.2023
Zdroj: Pixabay

Včelí úl je zajímavé místo. Systém, jakým společenství sociálního hmyzu funguje, je bez nadsázky malý zázrak. Včelstva jsou však dnes často ohrožena, a proto výzkumníci hledají možnosti, jak by jim mohly pomoci nové technologie.

Chip 01/2024: V posledních letech bylo zahájeno mnoho výzkumů tohoto sociálního hmyzu. Bádání se však nezaměřuje ani tak na fascinující dynamiku roje, jako především na hospodářský význam. Zatímco četnost včelí populace – tedy nejenom včel medonosných, ale i lesních – celosvětově klesá, lidstvo si stále více uvědomuje důležitost opylování. 

Jednou z cest je nasazení technologií – jako příklad lze uvést inteligentní úly, senzory pro sledování podmínek v úlu, mobilní aplikace pro monitoring včelstev, či dokonce použití robotů.

Například pro zamezení zimnímu vymírání včel vyvíjejí výzkumníci futuristický úl vybavený křemíkovými senzory, které jsou integrovány do plástve. Spadne-li teplota v úlu pod deset stupňů, systém informuje včelaře prostřednictvím SMS a nabídne řešení, jak pomoci při zateplení. Do pláství je vestavěno celkem deset zahřívacích prvků. 

Další možností je využití umělých robotických včel, které mají své živé protějšky svými pohyby cíleně vést k určitým zdrojům nektaru a pylu, nebo jim pomohou držet se dále od polí, které byly ošetřovány insekticidy.

Chcete se dozvědět o této tématice víc? Přečtete si lednový Chip., který je v prodeji už od 13. 12.

Další témata Chipu 01/2024


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud