Přejít k hlavnímu obsahu
Novinky

Optimalizace Průzkumníka Windows: pomocí těchto nástrojů vytvoříte perfektního správce souborů

Jiří Palyza 09.03.2020

Při práci se soubory každému vyhovuje něco jiného. Někteří uživatelé si dobře rozumějí s Průzkumníkem ve Windows, jiní raději volí alternativní možnosti.

Správce souborů ve Windows se dají pomocí nástrojů přizpůsobit vlastním potřebám. Na počítači se bez práce se soubory neobejdeme a ve Windows je k tomu určený vestavěný nástroj Průzkumník souborů. Pro mnoho uživatelů jde o vyhovující nástroj, i když funkcemi příliš bohatě vybaven není. To nemusí vyhovovat náročnějším a profesionálním uživatelům. Dobrou zprávou je, že pomocí instalace správných nástrojů lze přizpůsobit vestavěného správce souborů ve Windows vlastním potřebám.

Nepřehlédněte však možnosti, které vestavěný Průzkumník už nabízí. Na kartě "Zobrazení" pod volbou "Možnosti" lze prostřednictvím "Změnit možnosti složky a hledání" definovat základní chování Průzkumníka. Další nástroje však dokážou mnohem více.

Ultimate Windows Tweaker

filemanagers1

Nástroj Ultimate Windows Tweaker také slouží ke přizpůsobení Exploreru.

Prostřednictvím nástroje Ultimate Windows Tweaker získáte řadu optimalizačních funkcí pro Windows. V části "Přizpůsobit" najdete také položku "Průzkumník souborů". Ne všechna vylepšení jsou určena jen pro jádro Průzkumníka, můžete si např. zobrazit verzi Windows na ploše, nebo vypnout funkci oken Aero Snap – pozicování oken na ploše.

Můžete si také snadno upravit chování akcí přetažení myší (drag and drop), určit, ve které složce by se mělo otevřít nové okno Průzkumníka, nebo skrýt OneDrive.

Stáhněte si: Ultimate Windows Tweaker

windows-tweaker-logo

Ultimate Windows Tweaker pro Windows 10 v4.7.1

CHIP hodnotí Uspokojivý

Bezplatný „Ultimate Windows Tweaker 4“ optimalizuje Windows 10 a nabízí také mnoho možností ochrany osobních údajů.

Stáhněte si

Karty v Průzkumníku s pomocí QTTabBar

filemanagers2

Nástroj QTTabBar dovybaví Průzkumník kartami.


Karty byly vždy standardní součástí prohlížečů, ale nikoliv Průzkumníka ve Windows. Pokud pro práci se soubory nechcete mít na ploše otevřeno více oken Průzkumníka, je to problém. Pomocí prográmku QTTabBar dodatečně vybavíte Průzkumníka možností práce s kartami. Po instalaci nastavte v části "Možnosti" jak se má rozšíření zobrazovat. Poté můžete v Průzkumníku otevírat nové složky na kartách a mít tak náhled do několika adresářů přehledně uspořádaný v jednom okně.

Stáhněte si: QTTabBar

qttabbar-logo

QTTabBar v1040

CHIP hodnotí Dobrý

S QTTabBar vybavíte svůj Průzkumník ve Windows funkcí skvělých karet, tak jak je znáte z vašeho prohlížeče.

Stáhněte si

Rychlejší kopírování souborů pomocí TeraCopy

teracopy

S pomocí nástroje TeraCopy budete rychleji kopírovat data mezi dvěma umístěními.

Pokud jde o přesouvání nebo kopírování souborů, TeraCopy pracuje rychleji, než Průzkumník ve Windows. Rozhraní vypadá svěží a program obsahuje další zajímavé funkce, ke kterým patří např. ověření zkopírovaných souborů – TeraCopy zkontroluje, zda bylo vše zkopírováno správně. Pokud nikoliv, pokusí se kopírování dotyčných souborů provést znovu. TeraCopy se integruje do Průzkumníka a v případě potřeby tak můžete kopírovat soubory pomocí tohoto nástroje přímo z jeho prostředí.

Stáhněte si: TeraCopy

teracopy-logo

TeraCopy 3.26

CHIP hodnotí Dobrý

TeraCopy vám pomůže rychle zkopírovat velké soubory.

Stáhněte si

Náhrada za Průzkumník: FreeCommander XE

freecomander

Nástroj FreeCommander XE je oblíbenou náhradou za Průzkumník.

Pokud si s Průzkumníkem ve Windows příliš nerozumíte, je čas jej nahradit jiným programem. FreeCommander XE je jednou z velmi oblíbených náhradních variant za Průzkumník Windows, která splňuje zejména dva uživatelské požadavky: nástroj nabízí pro snadnou práci se soubory dvě okna ve svislém nebo vodorovném uspořádání, a také disponuje vestavěnými kartami pro lepší přehled. Ovládá se buď pomocí klávesových zkratek, např [F6] pro rychlé přesunutí souborů, nebo tradičně prostřednictvím panelu s nabídkami, který se nachází nejen v horní části, ale také uprostřed mezi otevřenými složkami.

Stáhněte si: FreeCommander XE

freecommander-logo

FreeCommander XE 2020 # 810

CHIP hodnotí Velmi dobrý

Správce souborů „FreeCommander XE“ je úspěšnou alternativou Průzkumníka Windows.

Stáhněte si

Získejte více z Průzkumníka Windows

Jsou uživatelé, kteří jsou s Průzkumníkem ve Windows spokojeni. Pokud patříte mezi ně, pak je vše v pořádku. Přesto, pokud vám na něm vadí byť jen maličkost, představené nástroje nabízí vhodnou alternativu anebo doplnění zajímavých funkcí. Určitě to stojí za zkoušku, protože s Průzkumníkem se pracuje často a každá ušetřená sekunda v dlouhodobém horizontu znamená velkou úsporu času.


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud