Přejít k hlavnímu obsahu
Novinky

3D skenování s iPhonem

redakce 03.02.2019

Aktuální generace telefonů od firmy Apple přináší integrovaný hloubkový skener. Co je s jeho pomocí možné vytvořit?

Za trojrozměrné skenery dnes zaplatíme tisíce až statisíce korun. Senzorický systém, který je potřeba ke 3D skenování, se však ukrývá také v některých smartphonech a tabletech. V případě společnosti Apple se jedná o modely iPhone X, XS, XS Max a XR, a aktuální iPad Pro, které jsou vybavené tzv. systémem True-Depth. Senzory jsou integrované na horním okraji displeje a slouží pro rozpoznání obličeje, díky němuž je možné přístroj odemknout.

Start-up jménem Standard Cyborg nyní pomocí své bezplatné aplikace „Capture“ proměňuje iPhone ve 3D skener. Funguje to také proto, že použitý systém obličej trojrozměrně „ohmatá“, aby ho nebylo možné zmýlit například fotografií. Bodový projektor navíc přiloží na objekt neviditelný infračervený vzorec, infračervená lampa ho osvítí, a kamera poté zaznamená signál.

iphone(1)

Spustí-li uživatel aplikaci a objekt drží před kamerou, ten je automaticky zaznamenán. V závislosti na komplexnosti objektu to někdy funguje někdy velmi dobře, někdy méně. Uživatel poté stiskne spoušť, a předmět pomalu otáčí. Nevýhodou je, že často jsou nedopatřením naskenovány i prsty – z toho důvodu je vhodné použití otočného talíře.

Děravé 3D objekty

V testu bylo potřeba více pokusů, jak stejnoměrně a korektně naskenovat pouzdro na brýle. Výsledek pak lze volně otáčet v prostoru. Je možné jej také sdílet s přáteli prostřednictvím aplikace iMessage. Ostatní však potřebují přístroje, které rozumějí tzv. USDZ formátu – například současné iPhony, iPady nebo Macy s operačním systémem Mojave. Kromě toho mohou uživatelé naskenované objekty volně umístit do prostoru a potom obkroužit pomocí techniky Augmented reality (AR). Toto AR zobrazení však v současnosti bohužel funguje jenom v černo-bílé.

Zatím také nefunguje export pro barevný 3D tisk. Současná verze 1.2.2 exportuje jenom monochromatické obrazy. Tým start-upu však slibuje, že funkci v budoucnu nabídne ještě další možnosti exportu. Potřeba je k tomu přihlášení ke cloudové službě firmy, která však zatím neodpovídá evropským směrnicím pro ochranu dat.

cyborg

Naskenované objekty navíc často vypadají děravé. Pro čistý tisk je tak potřeba následné zpracování.

Kdo disponuje přístrojem iPhone X, může nástroj Capture vyzkoušet, ať už třeba jenom pro zábavu. Aplikace ukazuje, jak by mohlo 3D skenování v budoucnu fungovat. Pro přístroje s Androidem, které disponují podobným hardwarem, start-up Standard Cyborg ještě vydá aplikaci – podrobnosti však zatím neprozradil.

 [email protected]


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud