Přejít k hlavnímu obsahu
Novinky

Novinky u Microsoft Edge: jak by už brzy mohla vypadat alternativa Chromu

Jiří Palyza 03.04.2020

Microsoft oznámil své plány s prohlížečem Edge. Připravují se některé zajímavé funkce, které by měly být uvolňovány v následujících týdnech.

Ke hlavním novinkám patří vertikální karty, monitor hesel a funkce chytrého kopírování. Plánované funkce přibližujeme podrobněji a ukážeme si i alternativy, které můžete použít už nyní. Nejnovější verze prohlížeče Edge od Microsoftu vypadá elegantně a díky modernímu jádru Chromium, na kterém je postaven, přináší také hladký průběh při surfování. Aby browser vynikl před svými soupeři, ke kterým patří především Google Chrome a Mozilla Firefox, brzy získá některé praktické funkce. Zda to bude stačit na to, aby uživatelé přešli od nejvíce používaného browseru Chrome, je věcí vkusu. Připravované funkce ale dávají smysl a činí z Edge vážného konkurenta.

Stáhněte si: Microsoft Edge na bázi Chromia

edge-logo

Microsoft Edge (Chromium) 80.0 final

CHIP hodnotí Dobrý

Je k dispozici finální verze prohlížeče Edge od Microsoftu na bázi Chromia k bezplatnému stažení.

Stáhněte si

Svislé karty pro lepší přehled

edgenew1

Svisle řazený seznam otevřených karet na boku obrazovky zobrazuje otevřené stránky.

Uživatelé prohlížeče Vivaldi toto znají už delší dobu. Svislý seznam karet na boku obrazovky může představovat výraznou úlevu při práci v prohlížeči. Zejména u velkého počtu otevřených webových stránek se může rychle stát matoucím, pokud jsou všechny uspořádány vedle sebe.

Microsoft chce tuto funkci uživatelům představit v příštích několika měsících. Pokud si chcete tuto funkci, která by měla prohlížeči přinést více přehlednosti a zamezit volbám špatných karet, vyzkoušet, stáhněte si verzi pro vývojáře. Za bližší prozkoumání stojí také prohlížeč Vivaldi.

Stáhněte si: Edge Dev a Vidaldi Browser

edgedev-logo

Microsoft Edge (Chromium) 83.0 Dev

CHIP hodnotí Dobrý

Nový prohlížeč Microsoft Edge s jádrem Chromium je nyní k dispozici i v předběžné verzi.

Stáhněte si
vivaldi-logo

Vivaldi (64bitový) 2.11.1811.47

CHIP hodnotí Dobrý

Byla vydána 64bitová verze následovníka Opery, prohlížeče Vivaldi, kterou si můžete stáhnout zdarma.

Stáhněte si

Smart copy: inteligentní kopírování obsahu

edgenew2

Funkce Smart copy umí kopírovat webový obsah bez ztráty jeho formátu.

Namísto kopírování neformátovaného textu při kopírování tabulek nebo jiného strukturovaného obsahu chce "inteligentní kopírování" zajistit zachování formátování a rozložení prvků na stránce v "rich web" formátu. Tím se ušetří nepříjemná ruční práce.

Pak by bylo možné kopírovat například pouze určité sloupce tabulky namísto všech řádků. Přebírají se také obrázky a odkazy. Tato funkce by měla být k dispozici členům insider programu už během příštího měsíce.

Kolekce namísto záložek

edgenew3

Pro přehledné uložení průzkumů nebo vyhledaných informací na jednom místě jsou kolekce ideální.


Ať už jde o práci na projektu, přípravu na dovolenou nebo pracovní činnost: výsledky vyhledávání a prohlížení obsahu internetu mohou přinést mnoho odkazů, které je potřeba shromáždit a posléze vytřídit. Edge namísto zastaralých záložek přichází s konceptem kolekcí. Související funkce, které už členové insider programu mají k dispozici, budou brzy uvolněny všem a zobrazí se také v mobilní verzi. Kolekce jsou k dispozici i v beta verzi.

Kromě názvů a log webů se v kolekcích zobrazují i obrázky ve formátu, který je oživí. Kromě toho uživatelé mohou přidat i poznámky a jednotlivé položky či vyhledané články mohou být pohodlně přeskupeny. Hračkou je i export do Wordu.

Pro uživatele, kteří by chtěli mít k dispozici ještě větší rozsah funkcí, je příjemnou alternativou Notion. Výkonný nástroj běží jak v prohlížeči, tak jako nástroj Windows a je pro vytváření a správu kolekcí ideální.

Stáhněte si: Notion

notion-logo

Notion 2.8

CHIP hodnotí Velmi dobrý

Bezplatný nástroj pro vytváření poznámek, který sdružuje nejen textové záznamy, ale také databáze, kalendáře a projektové nástěnky.

Stáhněte si

Monitor hesel varuje při jejich úniku

edgenew4

Pokud došlo k úniku vašich hesel, Monitor hesel by vás měl co nejdříve informovat.

Neustále dochází k útokům hackerů na webové databáze, ze kterých se kradou hesla a data uživatelů. Pokud se některé z hesel, které používáte, objeví v seznamu uniklých dat, Edge vás o této skutečnosti brzy informuje a požádá vás o změnu hesla.

Všechny postižené účty by se měly zobrazit na stránce nastavení. V takovém případě je nejlepší praxí změnit uniklé heslo na všech stránkách a nadále už ho nikde nepoužívat. Pro jednotlivé služby je také dobré používat různá hesla. Edge už umí vaše hesla uložit a používat je automaticky. Nový Monitor hesel by se mělv Edgi objevit v příštích několika měsících. Už nyní si ale můžete zkontrolovat svá hesla pomocí služby Pwned Passwords.

Webová aplikace: Pwned Passwords v2

pwned-logo

Pwned Passwords v2

CHIP hodnotí Dobrý

Pomocí webové aplikace Pwned Passwords si můžete ověřit, zda vaše e-mailová adresa nebo heslo není součastí úniku dat, tedy zda se nevyskytuje v databázi uniklých údajů.

Stáhněte si

Ochrana před sledováním, čtecí režim a Netflix 4K

edgenew5

Některé nové skvělé funkce jsou už v Edgi k dispozici. Uživatelé Netflixu mohou obsah zobrazit ve 4K a zvukové kvalitě dolby. Podporován je také formát HDR Dolby Vision. Toto zatím žádný jiný prohlížeč nedokáže. Jinak je zobrazení Netflixu v kvalitě 4K možné pouze prostřednictvím aplikace Netflix Windows 10.

Ochrana před sledováním, která je integrována v prohlížeči, byla vylepšena. Uživatelé mají na výběr ze tří různých režimů, které nabízí tři různé intenzity ochrany během surfování. Mohou tak být blokovány trackery škodlivých a neznámých webových stránek.

Edge nabízí kromě bezpečného surfování také komfortní možnosti čtení. K tomu účelu je možné si uživatelsky nastavit velikost textu a barvy podle potřeb při zobrazení prohlížečem. Můžete jej také použít ke hlasitému předčítání obsahu webových stránek. V režimu čtení se také automaticky skryje otravný obsah webů. Čtecí režim bude brzy ještě rozšířen, takže bude možné při čtení zvýraznit jednotlivé řádky.

Mohlo by vás také zajímat: aktualizace českého prohlížeče s bezpečností na míru


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud