Přejít k hlavnímu obsahu

Co se hodí vědět o SSD discích

visualio 16.08.2023

Vyměni klasický pevný disk za SSD, to počítači hodně pomůže. Před nákupem byste ale měli zvážit několik věcí. Už jen proto, že technický vývoj flash pamětí postupuje závratnou rychlostí.

Chip 08/2023: Ceny SSD disků již několik měsíců vytrvale klesají – také kvůli vysoké nabídce NAND pamětí. Nyní je tedy vhodná doba poohlédnout se po větším a rychlejším SSD disku. Svět SSD se dělí na několik táborů: starší SATA SSD a ty, které běží přes PCI Express. Druhá skupina se dále dělí na verze 3.0 a 4.0 – a brzy i 5.0, která je již na obzoru.

SATA SSD disky se svým překonaným výkonem již nejsou aktuální – zůstávají však užitečným nástrojem pro upgrade starších počítačů a notebooků, do kterých nic nelze instalovat. SSD disky formátu M.2 s rozhraním NVMe jsou výrazně rychlejší. Připojují se přímo k základní desce prostřednictvím patice M.2. Kromě toho jsou k dispozici také disky SSD, které lze zapojit přímo do slotu PCI Express. Příslušné rozhraní PCI Express se nachází prakticky na všech základních deskách pro osobní počítače.

Náš článek v Chipu 9/2023 vám vysvětlí technické pozadí a ukáže, na co byste si měli dát při nákupu pozor. Na Chip DVD pak najdete i nástroje, pomocí kterých můžete vyčíst podrobnosti o svém disku, změřit jeho rychlost nebo určit předpokládanou životnost.


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud