Přejít k hlavnímu obsahu

VideoProc Converter 5

Martin Kučera 19.09.2023
Zdroj: Chip

Díky podpoře hardwarové akcelerace a snadnému ovládání usnadňuje VideoProc svižné zpracování videa i majitelům méně výkonných počítačů. Plná verze - Chip 10/2023.

S editorem VideoProc Converter můžete provádět většinu operací s videem - zaznamenávat dění na obrazovce, stahovat z videoserverů, konvertovat, stabilizovat, stříhat, spojovat a upravovat videa až do rozlišení 4K z akčních kamer, dronů, a smartphonů. Program u uživatelů skóruje díky intuitivnímu rozhraní. Verze pro Windows i Mac.

Plnou verzi programu je možné pořídit on-line prostřednictvím nákupu digitálního Chipu za 115 korun. Díky tomu získáte přístup k On-line DVD, kde najdete informace a registraci licence.

Nástrojů pro práci s videi je k dispozici celá řada a mnoho z nich se zaměřuje na plnění jednotlivých funkcí. Ty zpravidla zahrnují střih a úpravy klipů, stahování videí nebo vytváření screencastů (nahrávaní obrazovky). Namísto celého arzenálu programů ale můžete použít pouze jeden: VideoProc Converter kombinuje všechny tyto funkce do jednoho programu. Editor obsahuje modul k úpravě videí, převádění DVD, stahování videí z internetu a pořizování snímků obrazovky. Ve video modulu programu VideoProc najdete editační funkce. Pokud však hledáte profesionální program pro editaci videa, pravděpodobně budete poněkud zklamáni. Jsou však k dispozici základní funkce pro editaci videa, stejně jako bohaté možnosti převodů a efektů. Modul DVD obsahuje různé funkce pro převod DVD. Můžete jej použít k ukládání filmů na PC a k extrahování souborů z DVD. To je zvlášť užitečné, pokud například chcete zálohovat obsah vašich DVD v cloudu nebo na domácí NAS. V download modulu můžete zadat odkazy z YouTube nebo jiných zdrojů pro stažení videí nebo zvuku. Také se můžete na YouTube přihlásit pomocí svého účtu a načíst např. svůj kompletní playlist. Čtvrtý modul programu VideoProc obsahuje nahrávač obrazovky, pomocí kterého můžete provádět záznamy z obrazovky nebo nahrávat videa pomocí webkamery. Dále nechybí ani dlouhá řada efektů a také možnost vyladění obrazu zpracovávaného videa. Pro používání programu je připraven i přehledný manuál na webu výrobce, kde ke každému úkonu najdete přehledný návod a videoukázku. Doporučujeme se podívat na videonávody výrobce na YouTube, kde najdete mnoho tipů, jak s programem pracovat.

Plnou verzi programu VideoProc Converter 5.4 v ceně 1 600 korun, můžete používat bez funkčních a časových omezení, ovšem bez nároku na technickou podporu a aktualizace aplikace. Licence je určena pro jeden nekomerční počítač a nesmí být dále distribuována nebo prodávána. Období provedení registrace, instalace a aktivace je zaručeno do konce října 2023.

Plná verze | On-line registrace | AJ, NJ | Windows 7-11 (32/64 bit)
www.videoproc.com 

V hlavním okně programu VideoProc si nejprve seřadíte všechny videozáběry či videoklipy, se kterými budete chtít dále pracovat. VideoProc přitom vypíše základní informace o jejich formátu a kvalitě. Pro aktivování funkcí na úpravy videozáběrů je nutné ve spodní části okna zvolit výstupní formát upraveného videa.

Možnosti editoru VideoProc kromě střihu videa zahrnují také změny formátu a kvality, korekce obrazu videa, úpravy zvukové stopy celou řadu efektů nebo vložení titulků či vodoznaku. Všechny provedené úpravy lze rovnou zkontrolovat v živém náhledu videa v přehrávači.

V nabídce výstupů (»Target Format«) najdete běžné videoformáty, stejně jako předvolby exportu videa pro jeho přehrávání v konkrétních zařízeních (záložka »Device«). Velmi zajímavé jsou ale především funkce z nabídky »Toolbox«, kde se nachází například i nástroje na stabilizaci obrazu a odstranění šumu.

VideoProc podporuje hardwarovou akceleraci kódování videa prostřednictvím všech typů grafických procesorů Nvidia a AMD i integrovaných GPU v procesorech Intel. Díky tomu lze až 47x zkrátit i datově obrovsky náročná videa v rozlišení 4K, která dnes produkují smartphony, akční kamery nebo třeba drony. Základním krokem optimalizace velikosti souborů s videem a rychlosti zpracování je už jejich převod do moderního, velmi efektivního formátu HEVC. Kromě HEVC samozřejmě VideoProc podporuje i desítky dalších formátů videa – jak na vstupu, tak i výstupu. Dále je možné videa stříhat, rozdělovat na jednotlivé záběry a třeba je také dle potřeby oříznout. Velmi užitečné jsou také funkce na stabilizaci obrazu videí, potlačení šumu a také odstranění zkreslení objektivu.

Videoeditor VideoProc Vlogger - VideoProc Vlogger je luxusní videoeditor s rozsáhlými pokročilými funkcemi na úpravu záběrů. Pracuje se všemi běžnými formáty videa, tedy samozřejmě i se záběry pořízenými kamerou smartphonu, akční kamerkou, fotkami a zvukovými soubory, určenými k použití jako hudební podkres. Kromě toho umí VideoProc Vlogger pořizovat záznam z mikrofonu a použít jej jako namluvený komentář. Pro úpravy videa je připravena dlouhá řada nástrojů na střih a úpravy, doladění obrazu (barvy, filtry, efekty), vkládání animovaných efektů nebo přechodových efektů mezi záběry. V nabídce programu VideoProc Vlogger nechybí ani pokročilé funkce, jako je práce s průhledností, doplnění pohybu kamery, klíčování pozadí, zrychlování a zpomalování záběrů nebo vkládání titulků. VideoProc Vlogger ->

Videpřehrávač 5KPlayer - V programu 5KPlayer je možné přehrávat soubory s videem a hudbou ve všech běžných formátech, včetně videí v rozlišení 4K a 360stupňových videozáběrů. Nechybí samozřejmě ani podpora souborů s titulky ve standardních formátech. Video lze během přehrávání otočit dle potřeby a nastavit mu poměr stran, zrychlit jej či zpomalit a také upravovat jeho jas, kontrast či barvy. 5KPlayer umí ale současně fungovat i jako DLNA server a streamovat multimédia uložená na disku vašeho počítače do dalších DLNA kompatibilních zařízeních ve vaší domácí síti – tedy například i do chytrých televizí. Kromě toho podporuje 5KPlayer také technologii AirPlay na zrcadlení obsahu obrazovky iPhonů či iPadů v počítači. Videpřehrávač 5KPlayer ->


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud