Přejít k hlavnímu obsahu

Začínáme s Raspberry Pi 5

Josef Mika 09.11.2023
Zdroj: Výrobce

Zbrusu nový mini počítač Raspberry Pi 5 s vysokým výkonem láká mnoho nových uživatelů

Chip 02/2024: Snad žádný jiný hobby počítač není tak populární jako Raspberry Pi. Komunita kolem tohoto minipočítače publikovala desítky tisíc projektů a na internetu je k dispozici i spousta vhodného softwaru. Raspberry Pi Foundation navíc poskytuje všem uživatelům příkladnou dokumentaci i podporu a velmi živá je i mezinárodní komunitou vývojářů. I to jsou tedy důvody, proč si Raspberry Pi vyzkoušet na vlastní kůži.

Experimentování láká o to víc, že nedávno vyšlo Raspberry Pi 5, které díky novému procesoru BCM2712 od Broadcomu nabízí oproti verzi 4 obrovský nárůst výkonu. Podle našich měření je nové Raspberry Pi 5 až 2,3krát rychlejší, což je tak obrovský skok ve výkonu, až svádí k tomu, abyste Raspberry Pi 5 používali jako stolní počítač. Nové Raspberry Pi 5 je ale nejen rychlejší. Má také výrazně výkonnější periferie, takže je nyní k dispozici například rozhraní USB 3.2 a dokonce i PCIe 2.0. Přesto je Raspberry Pi 5 samozřejmě plně zpětně kompatibilní s doplňky pro předchozí verze minipočítače. To se týká GPIO rozhraní se 40 piny, stejně jako kamery a displejů, pro které ale nyní potřebujete redukční propojovací kabel.

Jako softwarový základ slouží operační systém Raspberry Pi OS ve verzi 12 (s kódovým označením „Bookworm“), což je speciálně upravená verze Debianu. Tím je také zajištěna podpora kontinuity a obvykle bez problémů lze použít i kód a software, určený původně pro starší modely Raspberry Pi.

V únorovém vydání, které je v prodeji od 24. ledna, vám ukážeme, jak s počítačem Raspberry Pi 5 začít pracovat, jak se vyhnout nástrahám a k čemu se může hodit.

Další témata Chipu 02/2024


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud