Přejít k hlavnímu obsahu

AI oživuje historii

Josef Mika 09.11.2023
Zdroj: Pixabay

Umělá inteligence proniká i do technice tak vzdálených oborů, jako je historie. Jak může pomoci rekonstruovat náš roztříštěný pohled na hlubokou minulost?

Chip 03/2024: Technické pokroky umožňují sledovat údaje z minulosti jinak než doposud – pro prohledávání historických dokumentů historici postupně začínají nasazovat strojové učení a hluboké neuronové sítě. Analyzují tak mimo jiné také například astronomické tabulky, které byly publikovány v raně novověkých městech. Na podobné dokumenty se často snáší prach v archivech anebo v horším případě plesnivějí, či jsou značně zkreslené.

Historici očekávají, že bude možné propojit souvislosti z daleko větší oblasti historických dokumentů, než šlo doposud.  Nasazení strojového učení však samo o sobě skrývá také nebezpečí, že budou vytvořena také jiná zkreslení. Máme tedy analýzu historie přenechat počítačovým systémům?

Chip v březnovém čísle přináší několik zajímavých příkladů nasazení AI v historických výzkumech a ukazuje, jak hluboké neuronové sítě hrají roli i při výzkumu ještě vzdálenější historie. 

Pokud vás uvedené téma zajímá, více se dočtete v Chipu, který vyšel 28. února.

Další témata Chipu 03/2024


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud