Přejít k hlavnímu obsahu

Hostina pro oči: Jak vytvořit perfektní fotografii pokrmu

Pavel Trousil 14.08.2015
info ikonka
Zdroj:

Vyfotografovat hezky jídlo není vůbec jednoduché a jsou fotografové, kteří se na tuto disciplínu přímo specializují a jsou dobře placeni. My pro vás ale máme několik tipů, které i vám pomohou jídlo správně vyfotografovat. 

Jako amatéři většinou nebudete mít k dispozici umělý zdroj světla, který navíc často způsobuje žlutý nádech fotografie. Také vám nedoporučujeme pro osvětlení používat blesk nebo LED diodu. Nejlepším zdrojem světla je v tomto případě velké okno. Přesuňte tedy jídlo do jeho blízkosti. Je-li sluneční jas příliš velký, zacloňte okna průsvitnou bílou látkou. Další možností je využít jako odrazivou plochu bílý povrch, tedy například zadní stranu plakátu. Pomocí něj můžete světlo usměrňovat a také trochu změkčit.

Nejlepší varianta je ta, kdy světlo přichází ze strany nebo zezadu tak, aby se stíny potravin objevovaly z boku nebo zezadu a bylo je co nejméně na snímku vidět. Také si samozřejmě dávejte pozor na to, aby na jídlo nedopadal váš vlastní stín, když stojíte mezi oknem a fotografovaným objektem.

Když máte vyřešeno osvětlení, můžete se věnovat kompozici scény. Překvapte diváka tím, že nebudete fotografovat jen šikmo svrchu, jak je to běžné. Vyfotografujte proto několik variant, kdy pořídíte záběr přímo kolmo na desku stolu nebo také hodně ze strany, kdy se do záběru ještě vejde například příbor. Vyzkoušejte i několik detailních záběrů, které mohou být také působivé.

Budete-li fotografovat například dezerty, ozdobte je nějakou polevou, aby snímky působily atraktivněji. Polévka bude vypadat lépe a chutněji, když na hladinu dobře umístíte jako ozdobu několik lístků bylinek. Dekorace může také osvětlit, o jaký pokrm se opravdu jedná. Používejte tedy jen ozdobu, která jde s jídlem dobře dohromady.

Nefotografujte jen jídlo, zajímavý je i proces jeho vytváření. Pořiďte proto i snímky, které znázorňují, jak jsou jednotlivé složky uspořádány nebo z čeho je smíchán salát v míse. Působivě samozřejmě vypadají i fotografie zachycující kuchaře v akci. V tomto případě ale stačí zachytit například ruku, která něco míchá nebo přilévá do jídla nějakou ingredienci. Také se snažte pracovat s různým nastavením a hloubkou ostrosti, pokud to váš fotoaparát umožňuje. Uspořádejte několik přísad a zaostřením zdůrazněte jednu z nich.

I fotka zachycující první kousnutí může být krásná a scéna je pak mnohem živější. V tomto případě doporučujeme na vidličku umístit jen menší porci. Držte ji v záběru a vyfotografujte několik snímků v sérii. Můžete také naaranžovat talíře tak, že na jednom z nich už bude vidět první odkrojení například u dortu nebo v salátu první mezera po lžíci. Můžete si i „pohrát“ se vzdálenostmi, s ostrostí a rozostřením.


Máte k článku připomínku? Napište nám

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme